Ladataan...
Kiitos hyvää

Hejsan allihopa! Hulmautan teille raikkaat vapputerveiset jo näin hieman etukäteen, sillä huomenna aion vapauttaa itseni tietotekniikan ikeestä ja liihotella tuolla vapun tuulahdusten pyörteissä. Toinen syy ennakointiin on se, että ajattelin tarjota teille muutamia reseptejä, joita joku voi halutessaan hyödyntää vappueväitä valmistellessaan. Kaikki näistä ohjeista ovat helppoja toteuttaa, mutta koska juoma ja hillo vaativat yön yli muhittelua, niin ne on hyvä laittaa tekeytymään tänään, mikäli haluaa huomenna nautiskella leppoisin ottein vailla kiirettä.

Kuten kaikki kunnon bailaajat tietävät, niin ensin hoidetaan juhliin väkevät. Nehän muodostavat kemujen sykkivän sydämen. No nämä meidän bailujen drinkit koostuvat ehkä hieman toisenlaisista väkevistä, nimittäin keväisen raikkaasta ja todella hyvää tekevästä, omatekoisesta sokerittomasta ginger ale -tiivisteestä. Kaikki inkiväärin ystävät: teroittakaa nyt katseenne ja reseptivihkojenne kynät, tämä on nimittäin todella kiva, helppo ja monipuolisesti hyödynnettävä konsentraatti!

Kyseinen inkivääristä valmistettu juoma on ehkä parhainta pohja-ainesta erilaisille drinkeille ja booliin. Niiden lisäksi ginger ale -tiivistettä kannattaa testata smoothieissa. Erityisen puhdistavan smoothien sen avulla valmistaa lisäämällä inkivääritiivisteen sekaan esimerkiksi selleriä, salaatinlehtiä ja porkkanaa.

Juomissa inkivääritiiviste sopii mahtavasti yksiin esimerkiksi limen, sitruunan ja tuoreen mintun kanssa. Appelsiiniakin kannattaa kokeilla. Jokainen toki lantraa vappujuomansa miten mielii, mutta tässä ohjeen boolissa ei ole käytetty vichyä väkevämpää. Ja eipä se välttämättä muuta kaipaakaan. Tästä leviää hyvä hymy kasvoille ja lämpö kroppaan ihan ilman alkoholiakin.

Mies tosin tuumasi maistaessaan: "Tähän sopisi kossu."

Ja jos ei yllä tullut vielä tarpeeksi hyviä syitä kokeilla tätä juomaa, niin voin kertoa, että kaiken muun hyvän kukkuraksi inkiväärijuoma edistää todella tehokkaasti terveyttä. Se auttaa ruuansulatusongelmissa, vatsan turvotuksessa ja pahoinvoinnissa (vaikka en halua kannustaa alkoholin suurkäyttöön, niin vinkkaanpa silti tätä mahdollista dagen efteriä poteville) sekä auttaa vahvistamaan vastustuskykyä ja jeesii kehoa taistelussa erilaisia tulehduksia vastaan. Tuoretta inkiääriä ja siitä valmistettuja inkiväärijuomia on käytetty pitkään esimerkiksi kiinalaisessa lääketieteessä. Tätä juomaa skoolatessa voi siis hyvällä syyllä hihkaista: Terveydeksi!

Ginger Ale -tiiviste (sokeriton)
Paksu, noin 15 cm pala inkivääriä
6 dl vettä
4 rkl kotimaista hunajaa

Kuori inkivääri, paloittele se ja laita palat blenderiin. Lisää vesi ja hunaja. Sekoita täydellä teholla noin 30 sekuntia. Kaada seos suljettavaan lasipurkkiin ja anna tekeytyä vuorokauden jääkaapissa. Kaada seos sen jälkeen blenderiin ja sekoita uudelleen. Siivilöi kuitumassa pois harson tai suodatinkankaan avulla kaatamalla neste kankaaseen kulhon yllä ja puristamalla kangasta niin, että saat mahdollisimman paljon nestettä talteen. Säilytä inkiväärijuomatiiviste suljetussa lasipurkissa tai -pullossa jääkaapissa ja käytä mausteena erilaisten juomien pohjalla. Ravista aina ennen käyttöä. Käytä parin viikon sisällä tai kaada jääpalamuotteihin, pakasta ja napsi tarvittaessa juomien sekaan.

Ginger Ale -booli
3 dl tekemääsi Ginger Ale -tiivistettä
1 l vichy-vettä
3 limeä
1 iso sitruuna
Iso nippu tuoreita mintunlehtiä

Viipaloi sitruuna ja limet lohkoiksi tai siivuiksi. Kaada tekemäsi inkiväärijuomatiiviste boolimaljaan. Lisää päälle vichy ja sitruunan ja limen palat sekä mintunlehdet. Laita joukkoon reilusti jääpaloja ja tarjoile. 

Ja sitten pikkupurtavan pariin. Voileipä- tai vesikeksit ja hillo ovat ehkä yksi perinteisimmistä juhlatarjottavista, ja tätä klassikkosettiä kunnioittaen kehittelin oman gluteenittoman ja sokerittoman version appelsiinihillosta ja table water -kekseistä. 

Appelsiinihillossa käytin samaa ideaa kuin noin viikko sitten postaamassani vadelmahillossa. Eli jos se resepti tuli tutuksi, niin tiedät kuinka kätevä ja terveellinen kyseinen hillo on satoine terveyspommeineen eli chia-siemenineen.

Keksit tein puolestaan kookosjauhojen pohjalle, ja niistä tuli juuri niin mukavan mauttomia kuin vain tässä lajityypissä kuuluukin olla. En saanut keksien koostumuksesta aivan yhtä kuivan rapeaa kuin tavan vesikekseissä, minkä otin ensin epäonnistumisen merkkinä, mutta kun huomasin, että kaksi pellillistä keksejä oli kadonnut purkista vuorokauden sisällä, niin totesin reseptin olevan vallan kelvollinen levitettäväksi. Jotain addiktoivaa näissä värittömissä, hajuttomissa ja mauttomissa kekseissä vain on. 

kookosvoileipäkeksit (gluteenittomia)

3 dl kookosjauhoja
1 dl tattarijauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 tl psylliumkuitujauhetta
1/2 tl merisuolaa
5 rkl oliiviöljyä
3 dl vettä
+ 1 kananmuna voiteluun (valinnainen)

Annostele kookosjauho, tattarijauho, leivinjauhe, psylliumjauhe ja merisuola kulhoon ja sekoita. Tee jauhojen keskelle pieni kuoppa ja kaada sinne öljy. Sekoita. Lisää noin puolet vedestä ja työstä taikinaa käsilläsi. Taikina on vielä koostumukseltaan muruista. Kaada sekaan loppu vesi ja jatka taikinan puristelua. Kasaa taikina isoksi palloksi, laita liina kulhon päälle ja jätä taikina muhiutumaan noin 30 minuutiksi. Laita sillä välin uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Kun taikina on tekeytynyt noin puolituntia, aseta se kahden leivinpaperin väliin ja kaulitse litteäksi. Käännä taikina muutaman kerran kaksin kerroin ja kaulitse taas litteäksi. Taikina voi olla hieman murenevaa, mutta möyhentäminen auttaa työstettävyyttä. Kaulitse lopuksi taikina ohueksi, noin 0,5 cm paksuiseksi levyksi ja paina keksimuotilla tai lasilla siitä ympyränmuotoisia paloja. Aseta palat ohutta lastaa tai esimerkiksi kakkulapiota apuna käyttäen leivinpaperilla suojatulle uuninpellille. Voitele halutessasi kananmunalla ja painele pinnalle reikiä haarukalla. Voit myös ripotell apinnalle suolaa tai mustapippuria. Paista keksejä uunin keskiosassa noin 10-15 minuuttia, riippuen keksien paksuudesta. Mikäli reunat alkavat kipristymään, kääntele keksejä välillä ylösalaisin. Ota keksit uunista kun reunat alkavat olla hieman kullankeltaisia.

Appelsiini-chia-hillo
1 iso appelsiini
Puolikkaan appelsiinin kuoret
3 rkl chia-siemeniä
2 rkl hunajaa

Kuori appelsiini ja raasta kuoresta hentoja ohuita siivuja. Laita kuoriraaste sivuun. Paloittele appelsiini ja soseuta se blenderissä hunajan kanssa. Kaada sose suljettavan lasipurkkiin ja lusikoi sekaan chia-siemenet ja raastettua appelsiinin kuorta. Sekoita ja laita tekeytymään yön yli jääkaappiin. Aamulla hillo on käyttövalmista. Hillo säilyy jääkaapissa parisen viikkoa.

Näine eväineni toivotan teille aurinkoista vappua, paljon ulkoilmaa ja iloa ja valoa. Voikaa hyvin ja juhlikaa elämää ja sen aina yhtä kaunista kevättä!

♥ Virpi

Share

Ladataan...
Kiitos hyvää

Tuitui, täällä kuulkaas vihellellään vallan kukkapäissään! Jäi nimittäin toissapäivältä vähän tuo ruusuputki päälle, ja kukkasten inspiroimana menin tekaisemaan ruusuista raakasuklaata. Koska maku oli melkoisen ihana, ajattelin sujauttaa reseptin myös teidän hyödynnettäväksenne. Hieman poikkeavaa tästä suklaasta tekee mausteena oleva ruusu-uute ja pinnalle ripoteltu ruususuola. Aikasta hauska suolaisen kukkaisen makea makupaletti ja kimaltelevan ältsisöpö välipala pinkkeine kristalleineen. 

Ruususuolainen ruususuklaa (raaka, maidoton, sokeriton)

0,5 dl raakakaakaovoita
2 rkl kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä
2 rkl kotimaista hunajaa
2 rkl raakakaakaojauhetta
1 tl ruusu-uutetta
1 rkl riisinlesejauhetta eli tocotrienolsia (valinnainen)
+ Pinnalle vajaa 0,5 tl ruususuolaa

Raasta kaakaovoi ja sulata kookosöljyn kanssa juoksevaksi lämpimässä vesihauteessa. Lusikoi sekaan hunaja ja kaakaojauhe. Sekoita Lisää ruusu-uute ja halutessasi tocotrienols pehmeää makua antamaan. Kaada sula suklaamassa muotteihin tai levyksi vadille. Ripottele pinnalle ruususuolaa. Laita pakkaseen jähmettymään noin puoleksi tunniksi. Ota pieneksi hetkeksi sulamaan ja nauti. Säilytä ylijäävä osa jääkaapissa.

Käytin itse suolana karkeaa ruususuolaa, jota olin hienontanut aavistuksen blenderissä, jolloin suklaan seassa oli sekä hienoja että karkeita suolasattumia. Pidän itse melko reippaastikin suolatusta suklaasta, joka saa sylkirauhaset iitkemään onnesta, mutta mikäli toivot suklaaltasi maltillisuutta, ripottele pinnalle vain aavistus hienoa ruususuolaa. Suolaa kannattaa kuitenki ehdottomasti aina lisätä suklaaseen, sillä se tasapainottaa makuja todella taitavasti ja tuo suklaaseen juuri sitä suussa sulavaa maukkautta. Kannattaa kuitenkin suosia puhdistamattomia ravinteikkaita suolalajeja, kuten ruususuolaa, joka maustamisen lisäksi tukee mineraaliaineenvaihduntaamme.

Koska siellä lukijoiden joukossa on varmasti ihmisiä, joille raakasuklaakokkailut ovat aivan tuntematonta touhua, niin suosittelen teitä noviiseja ja muitakin suklaaresepteistä kiinnostuneita tsekkaamaan Seitsemän päivää suklaata -postaussarjani, joka sisältää lyhyen oppimäärän raakasuklaan hyveisiin. 

Söpöilevää loppuviikkoa, kimallusta, kukkasia ja suklaisia sormia!

♥ Virpi

Share

Ladataan...
Kiitos hyvää

Te lukijat olette kyllä mahtavan inspiroivaa sakkia. Olen saanut teiltä niin paljon loistavia kysymyksiä ja juttuideoita, että niiden pohjalta voisi kirjoittaa vaikka liudan kirjoja. Kenties jonain päivänä tekaisenkin Kiitos hyvää -kirjasarjan ja lisään teidät kaikki lukijat kiitosteksteihin. 

Tähänkin postaukseen sain idean lukijoiden toiveista. Terveisiä vain Eerikalle ja Katriinalle, jotka viime viikon maitopostauksen myötä toivoivat jukurtille korvaajaa. (suosin symppistä jukurtti-kirjoitusasua jogurtin ja jugurtin sijaan) Eli mitä tehdä, jos jukurtit ovat muodostuneet kovin rakkaiksi aamu- tai välipaloiksi, mutta vatsa tai iho tuntuu reagoivan niihin mälsästi. Ollessani itse aikoinani samassa tilanteessa turvauduin smoothieihin. Eli niissä saumoissa, kun olisin normaalisti lusikoinut suuhuni jukurtin, surautinkin itselleni blenderillä smoothien. Jo ihan simppeleistä simppelein, banaani-marja-vesi-kombolla saa kiva pohjan vaikka mysliä tai muuta jatkokehittelyä varten.

Koostumuksensa puolesta smoothie toki toimiikin jukurttimaisena nautintona, mutta mikäli makuun kaipaa jukurtin happamuutta ja hapanmaitotuotteiden maitohappobakteereja, jättää tavan smoothie melkoiset vajarit. Mutta ei hätää - elämmehän mahdollisuuksien maailmassa. 

Jukurtin voi nimittäin myös tehdä itse helposti hapattamalla esimerkiksi pähkinöistä, manteleista tai vaikka kookoksesta. Omatekoisen maidottoman jukurtin perusrunko syntyy todella kätevästi kolmesta raaka-aineesta.

manteleita/pähkinöitä
+
nestettä
+
maitohappobakteeri- eli probioottikapseli
=
jukurtti

Jukurtin perusrunkoa voi jalostaa soseuttamalla sekaan esimerkiksi hedelmiä, marjoja, hunajaa tai sitruunamehua.

Itse käytin kuvissa olevan jukurtin pohjalla raakoja eli kuumentamattomia cashew-pähkinöitä ja kookosmaitoa. Sekaan hämmennetty probioottikapselin sisällä oleva jauhe auttaa hapatuksessa hyvien bakteerien alkaessa lisääntymään seoksen tekeytyessä huoneenlämmössä. Mitä pidempään seosta hapattaa, sen selkeämpi jukurtin maku siihen tulee. Hapatus kannattaa tehdä huolellisesti puhdistetussa, mieluiten jopa desinfioidussa lasi- tai metalliastiassa, jotka ovat hygieenisiä eivätkä kerää huonoja bakteereita. Kyseinen jukurttini hapattui lasipurkissa yön yli noin 10 tuntia. Aamulla maku oli vain kevyesti hapan. Yhteen jukurttierään lisäsin kaksi probioottikapselia, jolloin saman hapatusajan päätteeksi maku oli selvästi happamampi. Mies tykkäsi, minä en niin paljon.

Koostumuksenkin kanssa voi muuten myös kikkailla, sillä jukurtti paksuuntuu selvästi jo vuorokauden jääkaappisäilytyksen jälkeen, jolloin jukurtista tulee paksuusasteeltaan turkkilaista/kreikkalaista jukurttia vastaavaa. Tämän kyseisen jukurtin nautin ohuempana hetioitis. Hapatuksen jälkeen soseutin vain blenderillä sekaan puolikkaan banaanin ja aitovaniljajauhetta. Lopuksi sekoitin banaani-kookos-jukurttini joukkoon banaanin paloja ja mysliä (katso myslireseptejäni täältä). 

Ja voit vain kuvitella miten hyvää oli. Lusikan, kulhon ja suupielet nuoltuani päästin syvän tyytyväisen huokauksen ja menin valmistamaan uutta, isompaa satsia.

Eli tällaisia tarjoiluja tänään. Mikäli innostuit viime viikolla maitojuomien valmistuksesta, niin suosittelen ottamaan seuraavan askeleen ja kokeilemaan myös jukurttikokin hommia. Mukavien makuelämysten lisäksi ammennat välipaloistasi reippaasti hyviä bakteereja ja kohotat kroppasi vastustukykyä - sekä onnellisuusastetta.

♥ Virpi

huom! muutin ohjetta julkaisun jälkeen hieman, ja lyhensin reseptissä ollutta maksimihapatusaikaa. ihan vain varmuuden vuoksi. pidempään hapattaessa tulee pitää tarkka huoli purkin erityishyvästä hygieenisyydestä, mikä on toki tärkeää aina jukurttia valmistaessa. 

Share
Ladataan...

Pages