Ladataan...
Kipinä ja Kumppanit

 

Tänään raskaussovellus kertoi raskautta olevan jäljellä 100 päivää. Ilman sovellusta en olisi edes perillä millä viikolla tarkalleen ottaen olen. Hieman on erilainen odotus, kuin esikoisen aikaan, jolloin tiesin päivälleen missä mennään. Vauva ei silti ole yhtään vähemmän odotetumpi, mutta 1-vuotias tehohyrrä pitää arjen kiireisenä ja aikaa haaveiluille on vähemmän. Muutoin raskaus on ollut yllättävän samankaltainen pieniä poikkeuksia lukuunottamatta.

Alkuraskauden pahoinvointi ja oksentelu kulki aika samalla kaavalla, molemmista ensimmäiset 3 kk pönttö oli kiva kaveri monta kertaa päivässä. Pahimpaan aikaan molemmissa tuskailin, että tämä ei ikinä lopu ja kuolen näihin oloihin. Kummassakin kuitenkin kultainen keskiraskaus on kullannut muistot ja pahimmat muistot painuivat nopeasti unholaan. Eroina tähän mennessä on, että nyt kohtu kovettelee huomattavasti herkemmin, mutta sen sijaan liitoskivut eivät ole olleet niin tuntuvia. Vielä ainakaan. 

Muutoin olo on nyt ollut melko normaali. Pikku-ahven tuntuu viihtyvän istualteen, sillä aikamoista monotusta saa alakertani kestää. Lantionpohjan lihakset kovassa testissä sanoisin ja rakkoa ei tosiaan pidä päästää liian täyteen. Tyyppiä ei tarvitse innostaa jalkapalloiluun rakkoparkani kustannuksella. Tähän monotukseen verrattuna esikoinen tuntui paljon rauhallisemmalta,  vaikka hän on kyllä nyt osoittautunut todella vilkkaaksi taaperoksi.

Innolla odotan minkälainen pikku-veli sieltä syntyy M kaveriksi. Onko yhtä vilkas kuin nyt antaisi ymmärtää, vai kenties kävisikin päinvastoin ja saisimmekin perheeseen rauhallisen filosofin. Ulkonäköä olen miettinyt selvästi vähemmän kun luonnetta, mutta sitäkin pohdin paljon etenkin rakenneultran jälkeen. Ultrakuvissa sivuprofiili oli todella samankaltainen, mutta kuinka paljon he muistuttavat lopulta toisiaan on kutkuttavaa odotella. 

Jännitän toki myös paljon käytännön asioita. Perhedynamiikka muuttuu. Nukkuuko toinen yhtä hyvin, kuin iso-veljensä? Saanko huomioni jaettua tasaisesti kahdelle pienelle? Onkohan M kovin mustasukkainen? Onnistuuko imetys? Onko vauva terve? Pysynkö itse tällä kertaa terveenä? Paljon kysymyksiä ja ajatuksia siis välähtelee mieleen, mutta ainakin toistaiseksi pääpiirteittäin olo on ihan luottavainen. 

Raskautta on jäljellä kuitenkin vielä 100 päivää, kyllä tässä vielä ehtii ahdistua ja helpottua monta kertaa. 

- Kirsi - 

Share

Ladataan...
Kipinä ja Kumppanit

En muista milloin olisin viimeeksi ollut vatsataudissa, enkä myöskään muistanut sen olevan näin karseaa. M sairastui ensin ja pientä potilasta hoitaessa ajattelin, että jos tarttuu minuun niin olenhan minä kestänyt molemmissa raskauksissa 3 kuukautta pahoinvointia ja oksentamista, niin selviän tästäkin. Ei tunnu missään.

Hah!

Todellakin viime vatsataudista on aikaa, koska tämä oli kyllä paljon rajumpi kokemus. Raskauspahoinvointi sentään tulee vaan yhdestä päästä. (poissuljen tästä nyt oikeasti tosi rajut hypermereesit) 

M on selvinnyt suhteellisen vähällä sekä myös mies. Minuun tauti iski rajuiten. (Liekö johtuu raskaudesta, kun kaikki flunssatkin on tuntuneet pahemmilta) Pikku-ahven monotti aggressiivisesti aina oksentamisen jälkeen. Kävi ihan sääliksi ja ehdin myös vähän huolestua, kun koko vatsa tuntui kramppaavan ja olevan ihan maitohapoilla. Kohtu ei kuitenkaan supistanut kun pariin otteeseen. Onneksi. Rajuin vaihe taitaa olla kuitenkin jo takanapäin, vaikka edelleen vähän etoo. Ugh. Pikku-ahven on tänään ollut myös rauhallisempi. (esikoisen työnimi oli ahven, koska kuvailin potkujen tuntuvan samalta, kun miltä näyttää ämpärillinen vasta-ongittuja ahvenia törmäilemässä seiniin, siksi pikku-ahven) 

Laitanpa muuten tämän tännekin, kun emme ehtineet apteekista hakemaan nesteytysjuomaa joten tein sitä itse tälläisella ohjeella:

1 l vettä

8 tl sokeria

1 tl ruokasuolaa

Tasaisia lusikallisia.

(Olikohan tää who:n suositus vai mikä, anteeksi laiskuuteni, ehkä etsin lähteen myöhemmin)

Itse käytin teelusikkamittaa, oiskohan se semmonen 5ml(?)

Pahaa kun mikä, mutta vähän mehua päälle niin sen sai alas. Helpotti huomattavasti. M jouduin antamaan ruiskulla pariin otteeseen, kun mikään ruoka tai juoma ei kelvannut. Onneksi pian taas maistui hedelmäsose ja maito.

Ps. Mun vanhemmat kävi jättämässä oven taakse selviytymispaketin! Jaffaa, vichyä ja mehujäätä <3  

Share

Ladataan...
Kipinä ja Kumppanit

 

Imetystaipaleeni esikoisen kanssa päättyi lääkkeellisesti hieman vajaa 3 kk jälkeen viime toukokuussa ja maidon loppumiseen liittyi vahvasti menetyksen ja surun tunteita. Aivan kuin vauva olisi revitty väkisin minulta ja irti symbioosistamme. Vauvakuplaani haavoitettiin syvästi. Aivan kuin olisin menettänyt vauvani, vaikka hän oli edelleen siinä. Sylissäni ja lähelläni. Tunne tuntui absurdilta enkä tohtinut puhua siitä ääneen. Ajattelin vain oikeasti lapsensa menettäneitä ja tunsin syyllisyyttä tunteistani. Rehellisen primitiivisesti silti koin kokeneeni jonkinasteisen menetyksen.

Uskon tästä syystä takertuneen vauvaan ja henkinen napanuora tuntui hyvin lyhyeltä. Ajattelin, että kuka tahansa voisi korvata minut äitinä, eihän vauva tarvinnut enää minua vaan pulloa. Tuo tunne on onneksi sittemmin korjaantunut. Tuoreeltaan kumminkin tuntui kuin minut olisi paiskattu henkisesti maahan ja tunsin itseni pieneksi ja mitättömäksi. Aluksi jopa häpeilin tarjotessani maitoa pullosta ja alitajuisesti odotin saavani syyllistäviä katseita imettäviltä äideiltä, vaikka korviketta kohtaan minulla ei ole ollut missään vaiheessa negatiivisia tuntemuksia. 

Lisäksi pulloon siirtyessä imettävien äitien näkeminen sekä imetyskokemuksiin liittyvät keskustelut erilaisissa ryhmissä, livenä sekä netissä, toivat itselleni hyvin epämiellyttävän olon. En suruaikana olisi halunnut tietää enkä kuulla mitään imetykseen liittyvää ja pistin mm. imetyksen tuen facebook-ryhmän ilmoitukset pois käytöstä. En halunnut kohdata totuutta tai niitä sekalaisia tunteita, joita en oikein edes ymmärtänyt. Esimerkkinä kateus tutille. Jäin lähinnä hämilleni tuon tunteen häivähdyksen jälkeen.

 

 

Herkkyyteni laitoin hormonien piikkiin, sillä hormonitasapainon jälleen löytyessä elämä yleensäkin alkoi tuntua tasapainoisemmalta kaaoksen keskelläkin. Herkkä olen toki edelleen, kuten olen aina ollut, mutta siinäkin oli joku kohtuus. Silti pitkään tuli tilanteita, joissa imettävän äidin näkeminen sai minut kiemurtelemaan paikallani ja katseeni halusin ajaa muualle. Samaan aikaan olisin halunnut tuijottaa ja miettiä miltä tuntuisi imettää jo vähän isompaa vauvaa.

Esikoisen ollessa nyt 1-vuotias olen huomannut, että imettävien äitien näkeminen ei enää tuota samanlaista reaktiota. M on jo olevinaan niin iso, että lähinnä unohdin monen samanikäisen saavan vielä rintaa, ja itseasiassa yllätyksekseni olin hieman hämilläni oudoksuessani asiaa. Olenhan minä kuullut taaperoimetyksestä eikä siinä ole ollut mitään sen ihmeempää. Normijuttu. Johtunee, kun itselläni imetyksestä on jo kumminkin niin kauan aikaa. En ehkä vain osaa enää samaistua tämän ikäisen imetykseen, kun se tuntuisi itsestäni tällä hetkellä lähinnä vaan vieraalta.

Enää siis esikoisen kanssa ollessa imettäminen tai imettämättömyys ei tunnu vaivaavan ainakaan suuresti. Nyt lähinnä joudun kohtaamaan näitä tunteita uudestaan, sillä vähintäänkin alitajuisesti mietin toistuuko samankaltainen tilanne tämän toisen kohdalla, vai voisinko kenties saada eheyttävän kokemuksen tähän jatkoksi? Toisaalta pelkään uutta pettymystä, mutta toisaalta odotan uutta toivon kipinän kanssa. Ainakin olen varustautunut paremmalla tiedolla ja taidolla, jos ei muuta.

Imetyspettymys siis myös avarsi maailmaani ja kasvatti henkisesti eli ei jotain huonoa ellei jotain hyvääkin. Elämä on pettymyksiä pullollaan, ei anneta niiden lannistaa. En ainakaan itse halua antaa epäilyksen ja pelon sammuttaa toivoa kokonaan, kun minulla kerta on täysin uusi mahdollisuus yrittää imettämistä uudestaan.

Tervetuloa siis uudet haasteet, katsotaan miten saadaan maitobaaria heräteltyä sitten jälleen kesällä :)

- Kirsi -

 

Share

Ladataan...
Kipinä ja Kumppanit

Throwback viime kevääseen
 
14.5.2017
 
Näkemiin imetys. Olit minulle haaste, mutta silti pidin sinusta kiinni 3kk hulluuttani tai itsepäisyyttäni. Itkin ja ärsyynnyin sinuun välillä, mutta myös iloitsin ja nautin. Haikailen välillä perääsi, mutta ehkä joskus vielä tapaamme.
 
Näin siinä sitten kuitenkin kävi. Viides rintatulehdus paukahti päälle viisi päivää edellisen antibioottikuurin loppumisesta ja viikko sitten torstaina jälleen kerran vierailimme päivystyksessä. Tällä kertaa astuin sisään haikein mielin. Tämä oli nyt se rajapyykki, johon olimme sopineet imetyksen lopetuksen ja siirtymisen pulloon saadaksemme minut vihdoin kuntoon.
 
Juttelimme pitkään kätilön ja lääkärin kanssa ja kerroin antaneeni nyt kaikkeni, fyysisesti ja henkisesti. He kehottivat minua olemaan ylpeä itsestäni ja tavallaan olenkin. Kuitenkin lähes 3kk täysimetystä yli kuumeen, kivun ja nännihaavojen. Sain antibioottien lisäksi lääkkeen, jolla maidontuotanto hiipuu ja vähentäisin imetyskertoja vähitellen maidon pakkaantumisen ehkäisemiseksi. Annoin samana iltana ensimmäisen korvikeannoksen pullosta ja vauva nukahti melko pian tutti turvanaan.
 
Olin helpottunut.
 
Helpotus kuitenkin vaihtui toisena päivänä haikeuden kautta suruksi ja muiksi ristiriitaisiksi tunteiksi, jotka hyökyivät päälleni kovemmalla voimalla kuin olisin osannut kuvitella. Luulin olleeni henkisesti varautunut, mutta kun konkreettisesti huomasin rintamaidon hupenevan riittämättömiin, jotkin primitiiviset tuntemukset ottivat vallan. Järki kertoi tämän olevan paras ratkaisu, mutta tunne kiljui tuskaisesti ja epätoivoisesti anoen: haluan perua koko jutun! Itkin, enkä osannut nauttia viimeisimmistä imetyshetkistä. Kuinka olisin voinut nauttia, kun tunsin vauvan imevän lähes tyhjää. Vaisto huusi korvaani: lapsesi kuolee nälkään, tee jotain! Järki yritti mylvinnän läpi toistaa, että vauva selviää kyllä.
 
Muutaman päivän päästä alkoi tunnesekoilu helpottaa, mutta haikeus pysyi. Opettelemme pulloarkea vauvan kanssa ja silloin tällöin edelleen pulloa antaessa haikailen, etten voikaan antaa ravintoa ja lohtua enää rinnalta. En tällä kritisoi tai tuomitse korvikeruokintaa, siinä ei ole mitään vikaa. Se on vaan se imetyksen lopettaminen, etenkin näin nopeasti, jollain perustavanlaatuisella tavalla tunteikasta. Läheisyyttä toki saamme edelleen tuijottaessamme toisiamme, joten luotan haikeudenkin helpottavan aikanaan. Annan itselleni myös luvan tuntea tunteeni ja surrakin, jotta voidaan suunnata nokan kohti uusia tuulia ja kuukauden päästä kohti uusia makuja, kun aloitamme kiinteiden maistelut.
 
- Kirsi -

Share

Ladataan...
Kipinä ja Kumppanit

Throwback viime kevääseen 

4.5.2017

Kaipaan imetystä ennen kuin olen edes lopettanut. Valehtelin, kun aiemmin kerroin olevani fine sen ajatuksen kanssa, että imetys ei välttämättä enää onnistu. Tai no luulin olevani fine. Nyt kun ihan oikeasti täytyisi päättää jatkanko tulehduksien ja sairaalahoidon uhalla vai otanko lääkkeen maidontuotannon lopettamiseksi ei se olekaan niin helppoa. Vaakakupin luulisi painavan selvästi imetyksen lopettamisen puolelle, joten miksi päätös on niin vaikea?

Kävin siis eilen rintarauhaskirurgian polilla konsultointikäynnillä, mutta lääkärin sanoin tähän tulehduskierteeseen ei ole mitään viisasten kiveä antaa, kun mitään leikattavia pattejakaan ei ultrasta löytynyt. Mitään uusia kikkoja ja ohjeita ei enää ollut mitä en olisi jo kokeillut. Imetyksen lopettamista suositeltiin, jotta rinnat saataisiin rauhoittumaan, mutta saisin jatkaa jos itse haluan.

Mutta kun en enää tiedä mitä haluan!!

Olisiko ollut helpompaa jos minulle olisi sanottu, että imetys on lopetettava tai muuten.. Olin kuvitellut jo mielessäni kuinka kirurgi toteaa, että rintani on poistettava. Silloin olisi aika selvää, että en voisi imettää. Eikä olisi rintoja, jotka voisivat tulehtua. Problem solved.

Ja siis en paheksu pulloa, siitä ei ole kyse. En vain olisi uskonut tämän päivän koittavan näin pian, kun olen jo tottunut tälläiseen symbioottiseen imetyselämään vaikeuksineen päivineen. Tuntuu, että tarvitsisin vain hieman enemmän aikaa päätöksen tekemiseen. Prosessi se on tämäkin, vaikka hautajaisista ei ole kyse ja elämä jatkuu syö vauva sitten rinnasta tai pullosta.

- Kirsi -

Share

Pages

Kategoriat (Max. 8):