Ladataan...
Kivistössä

Kivistössä on kasvanut isoksi Lilyn hellässä huomassa ja hyvässä seurassa. Nyt kuitenkin reseptivarastot ovat paisuneet niin suuriksi, että on aika muuttaa uuteen kotiin, jossa voimme tarjota arkistomme helposti selailtavina erilaisten kategorioiden alla. Niinpä olemme keränneet kimpsumme osoitteeseen kivistossa.com.

Arvomme uudessa kodissamme tupareiden kunniaksi pienen keittokirjapaketin, tulkaahan siis osallistumaan! Kuten muutoissa yleensäkin, ihan kaikkia laatikoita ei ole vielä purettu, mutta kaikki reseptimme 3 vuoden ajalta löytävät paikoilleen ja omien otsikoidensa alle lähiviikkoina.

Jos olet tähän saakka seurannut meitä Lilyssä, voit jatkaa harjoituksiasi Facebookin, Bloglovinin tai Blogilistan kautta. Nähdäänhän siis jatkossakin? Ja me taatusti tulemme käymään täällä, sen verran pitkät seurantalistamme ovat!

Pus kaikille ja nähdään pian Kivistössä!

M&L

Share

Ladataan...
Kivistössä

Kaivoimme sulaneesta maasta pienen maa-artisokkasadon. Kevätauringon lämmössä huumaavaa esimakua sadonkorjuuajasta. Osa sadosta tuikattiin uudelleen maahan ja osa säästettiin ensi viikonlopun ruokalautasille. Muutama mukula pääsi yllätysvieraaksi vappubrunssiehdotukseemme, eikä tuo pöllömpi yllätysvieras ollutkaan.

Tämä ruokalaji sopii vappulounaan buffaan: suolaisentuhti polenta leikataan kolmioiksi ja paistetaan uunissa ja seuraksi sekoitetaan raikas ja sesonginmukainen salaatti parsasta, maa-artisokasta ja sitruunasta. Ja vappuna tietysti kaiken voi huuhdella alas kuohuvalla!

Paistettua polentaa ja maa-artisokka-parsasalaattia

Polenta
(n. 24 palaa)

1,5 l vettä
220 g polentaryynejä
2 tl suolaa
50 g parmesaania raastettuna
30 g voita

päälle:
n. 20 g parmesaania
oliiviöljyä
mustapippuria

Keitä vesi, lisää suola ja vispaa joukkoon ryynit. Keitä miedolla lämmöllä pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Kun polenta on paksua ja kypsää, sekoita joukkoon raastettu parmesaani ja voi. Maista puuro ja lisää tarvittaessa suolaa. Vuoraa n. 35x25 cm kokoinen vuoka leivinpaperilla ja voitele kevyesti öljyllä. Kaada polenta vuokaan, tasoita pinta ja anna jäähtyä. Suojaa jäähtynyt polenta kelmulla ja laita jähmettymään jääkaappiin 3 tunniksi tai yöksi.

Nosta polenta pois vuoasta ja leikkaa se n. 12 neliöksi ja neliöt kolmioiksi. Nosta kolmiot yhteen kerrokseen uunivuoalle, ripottele päälle oliiviöljyä ja raasta pinnalle runsas kerros parmesaania. Paista kolmioita 20 minuuttia 200 asteessa ja anna jäähtyä. Ruoan voi tehdä tähän asti valmiiksi edellisenä päivänä.

Salaatti
2 nippua vihreää parsaa
3 vartta kevätsipulia
4 maa-artisokkaa

Kastike
1/2 sitruunan mehu
3 rkl oliiviöljyä
1 tl hunajaa
1 tl sitruunankuorta raastettuna
suolaa

Napsauta parsoista kuivahtanut tyvi pois ja leikkaa varret muutaman sentin pituisiksi pätkiksi. Ota nuput erikseen. Keitä paloja suolatussa vedessä (2 l vettä, 1 rkl suolaa) n. 3 minuuttia, lisää nuput ja keitä vielä noin minuutti. Tarkaile parsojasi: ylikypsät parsat ovat vetisiä ja tympeitä. Nosta kypsät parsapalat jääkylmään veteen.

Harjaa maa-artisokat juuresharjalla puhtaaksi. Jos kuori vaikuttaa kovin paksulta, kuori mukulat, mutta esimerkiksi meidän juurinostettumme eivät kuorimista kaivanneet. Viipaloi raa'at maa-artisokat kuorimaveitsellä (tai mandoliinilla) ohuiksi viipaleiksi ja laita kylmään veteen hetkeksi.

Leikkaa sipuli renkaiksi. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Valuta parsat ja maa-artisokan viipaleet, yhdistä ja sekoita sipuli ja kastike salaatin joukkoon. Tarjoa polentan seurana.

Näillä reseptein Kivistö toivottaa erinomaisen ihanaa vappua kaikille!

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Kivistössä

Collinsit ovat olleet lempidrinkkejäni aina. Sopivan sitruunaisia ja happamia, mukavan muunneltavia. Ei vain ole tullut paljonkaan ravisteltua enää vuosiin. Nyt intouduin kehittelemään mökkiversiota auringonpaisteen kunniaksi: täytyyhän Kivistöllä kesän 2013 nimikkodrinkki olla! En kyllä ole varma, onko se juuri tämä: pitää varmaan kehitellä ja testailla muitakin ennen päätöksen tekemistä, vai mitä luulette..?

Ensimmäinen ehdokas kesän 2013 nimikkodrinkiksi on vodkacollins, jonka sokeriliemeen keitin rosmariinin aromit. Tymäkkä rosmariininoksa drinkkitikkuna tuoksuu huumaavasti ja samalla syventää makua.

Sokeriliemi
0,75 dl vettä
0,5 dl sokeria
2-3 oksaa rosmariinia

Sekoita kattilassa vesi ja sokeri ja lisää rosmariinin oksat. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä varovasti hetken verran kunnes rosmariinista on irronnut hieman väriä sokeriliemeen. Älä kuitenkaan keitä siirapiksi!

Rosmariini-vodkacollins (1 kpl)
4 cl vodkaa
1 cl rosmariini-sokerilientä
3 cl sitruunamehua (sitruunasta puristettua, ehdottomasti)
soodaa tai vissyä

Laita ravistimeen (tai vaikka hillopurkkiin ravistimen puutteessa) jäitä ja kaada päälle vodka, sokeriliemi ja sitruunamehu ja ravista. Siivilöi juoma uusien jäiden päälle (korkeaan kapeaan) lasiin ja pidennä soodalla. Koristele sitruunankuorenpalalla ja laita rosmariininoksa drinkkitikuksi. Nautitaan ehdottomasti pillillä.

Collinsin voi myös rakentaa ravistamisen sijaa ja nämä kaksi valmistamistapaa kai hieman jakavatkin asiantuntijoita. Minä kannatan ravistamista! Ja mökkiolosuhteissa tingimme aidoista collinskoristeista samoin kuin collinslaseista. Se sellainenhan olisi hienostelua.

Erinomaisen makoisaa viikonloppua kaikille!
(Hups, taas rosmariini + sitruuna = <3 )
 

Share
Ladataan...

Pages