Aamiainen, lohella kiitos.

Ladataan...
Kivistössä

Olispa ihanaa, jos olisi aikaa syödä rauhallisia aamiaisia viikolla. Mutta laiska nukkuu mieluummin kuin peippoilee aamulla pirteänä. Siksi tämäkin tarina kertoo viikonlopusta.

En välitä makeasta aamiaisesta. Kotiranskikseni taas syö luonnostaan aamulla lähinnä makeaa: leipää hillolla tai hunajalla tai hillolla ja hunajalla. Viikonloppuisin sekin nykyään jo ymmärtää suolaisen aamiaisen hienouden. Mitä nyt kutsuu silloin aamiaista brunssiksi. Olkoon sitten niin, vaikka harvoin aamutarjontamme brunssin tunnusmerkkejä täyttää.

Ja jottei vielä päästäisi itse asiaan, tästäpä täytyy nyt keskustella. Nimittäin siitä, mikä on aamiainen ja mikä brunssi. Ihmiset - ihan hyvätkin tyypit - ja ravitsemuslaitokset mielestäni väärin aikein kutsuvat välillä tarjoomuksiaan brunsseiksi. Olenko oikeassa vai olenko oikeassa, kun väitän, että klo 11-> tarjottu ateria, joka koostuu leivästä, munatuotteista, myslistä, leikkeleistä ja sen sorttisesta, on yksinkertaisesti myöhäinen aamiainen eikä brunssi?  Brunssin tunnusmerkistöt täyttyvät vasta, kun pöydässä on jotain lounaista, kuten salaatteja, lämmin ruokalaji, edes piiras! Brunssi-sanan voin tällaisena  joviaalina ihmisenä antaa lähimmille ystävilleni - ja miehellekin - anteeksi, mutta ravintoloiden "tarjoan teille aamiaisen klo 12 jälkeen, kutsun sitä brunssiksi ja veloitan sen varjolla 23 euroa" sylettää.

No niin, asiaan. Vastustamattomasta lämminsavulohipalasta kaupan kalatiskillä on täälläkin kyse. Siitä syntyi viikonlopun herkkuaamiaisleipä.

2:lle

Tillimunakokkeli:
3 munaa
0,5 dl täysmaitoa tai kermaa
1 rkl tilliä
suolaa, pippuria
voita

Lisäksi:
maalaisleipäsiivuja
lämminsavulohta
marinoitua punasipulia

Vatkaa munien rakenne rikki ja vatkaa neste mukaan. Mausta tillillä, suolalla ja pippurilla. Sulata voi (mielellään pinnoitetussa) pannussa ja kaada munaseos siihen. Kun seos alkaa hyytyä, siirtele sitä puulastalla pannun keskelle. Jatka tällä tavoin, kunnes seos on kokonaan hyytynyt, mutta vielä hiukan kostea.

Paahda leipäsiivut. Voitele halutessasi ja nosta päälle reilusti munakokkelia. Kokoa sen päälle lohta ja mielinmäärin punasipulia. Keitä hyvät kahvit ja kaada lasiin lempituoremehua. Avot.

 

Share
Ladataan...

Kommentit

Suolaisen (runsaan) aamiaisen ihminen ilmoittautuu. Ei lähde käyntiin pelkällä teekupposella, ei.

Peippoilla -mikä ihana ilmaus!

Veni, vidi, vici

Ihanaa. Rakastan aamiaisia! Ja aamiaisen kuuluu olla suolainen. En malta odottaa huomista aamua, jotta voin kokeilla tätä!

Campasimpukka (Ei varmistettu)

Onpa houkuttelevan näköinen annos! Vaikka pidän välillä makeistakin aamiaisista välillä, tämä kyllä innostaisi enemmän!

Viikonloppuaamiainen on viikon paras ateria, suolaisena, kiitos. Koetan harjoitella täydellistä munakokkelia. En ole vielä päättänyt, onko nesteen lisääminen alussa vai lopussa avain onneen.

Kivistössä

Jee, aamiaisfaneja!! Suolaisen aamiaisen faneja!

Nanna, vähän alitajuisesti ehkä viittasin sinuun tuolla alulla, kun pohdit vähän aikaa sitten, miksi arkiaamiainenkin ei voisi olla herkullinen. Kunpa joskus jaksais :)

Nelliina: toivottavasti maistuu, nauti aamiaisesta, onnellinen!

Campasimpukka: Kiitos! Ja kyyyyllähän minäkin makeaakin aamulla syön, mutta vasta suolaisen jälkeen, jälkkärinä. ;)

Suolaajahunajaa: kerro mullekin, kun päätät! Mulle se ei ole ollu niin nokonnuukaa, kunhan ei pääse sellaiseksi lillunvetiseksi.

Kommentoi

Ladataan...