Alkuruokana crème brûlée

Kivistössä

Pääsiäisen reissulla saimme ensimmäisellä ateriallamme keittiön tervehdyksenä pienet hanhenmaksa-crème brûleet, jotka olivat suurta herkkua. Annos jäi pohdituttamaan. Kotona kaapissa odotteleva, jostain tuliaiseksi saatu  ankanmaksamousse sai kunnian jokunen viikonloppu sitten olla harjoittelukappaleena kun päätin kokeilla tehdä samantapaisen brûléen alkuruokavalikoimaamme.

Ankanmaksa-crème brûlée
4-6 annosta

2 dl kuohukermaa
2 dl maitoa
150g ankanmaksamoussea
4 keltuaista
1 tl raastettua appelsiininkuorta
ruokosokeria

Laita jokaisen vuoan pohjalle pieni nokare ankanmaksaa. Lämmitä kerma ja maito kattilassa. Lisää kattilaan loput ankanmaksasta ja sekoittele, kunnes massa on sekoittunut kunnolla maitoon. Lisää appelsiinin kuori. Vatkaa keltuaiset kevyesti rikki kulhossa. Kaada päälle kuuma maitoseos koko ajan sekoittaen. Jos haluat tasaisen massan, tässä vaiheessa voit siivilöidä seoksen.

Kaada seos vuokiin maksan päälle ja nosta vuoat vesihauteeseen. Paista 190 asteessa noin 20-30 minuuttia (riippuen siitä, kuinka syviä vuoat ovat ja montako brûléetä teet), kunnes massa on hyytynyttä. Nosta jääkaappiin vetäytymään muutamaksi tunniksi.

Nosta annokset lämpiämään noin 30 min ennen tarjoamista, jotta ankanmaksan maku pääsee edukseen. Ennen tarjoamista ripottele pinnalle ruokokidesokeria ja paista sokeri rapeaksi kaasupolttimella tai nopeasti kuuman grillivastuksen alla.

Alkuruokalautasella oli myös pakkasesta noukittu ystävältä saatu mateenmäti, perinteisesti smetanan ja sipulisilpun kanssa. Sen verran oli alkuruokana herkkuja, että on myönnettävä ettei nyt enää jonkin ajan kuluttua muistu lainkaan mieleen, mikä pääruoka pöytään nostettiin.

 

Share

Kommentit

jokihaka kokkaa (Ei varmistettu)

Teillä on siellä tällä viikolla melkoiset gurmee-herkut.. karitsanpihviä ja ankanmaksaa! Kyllä kelpaa!

MariMaalla
Kivistössä

Joo, Jokihaka, meidän mökkiarki on kato tällaista glamoröösiä koko ajan. Tukkakaan ei ole koskaan huonosti, eikä jalassa verkkareita viime vuosisadalta :D

Meillä ei päästä noin glamoröösiin edes viikonloppuna ;-) Miten toimi yhteen ankanmaksa ja appelsiini?

MariMaalla
Kivistössä

Meillähän on siis ranskalaiset manikyyritkin aina kunnossa kasvimaalla.. Hyvin toimi, kun appelsiinia oli sopiva häivähdys. En läiskäsisi sellaisenaan ankanmaksan päälle tuoretta appelsiinisiivua, se olisi liian hapan kaveri. Mutta paahdetun sokerin ja appelsiinin aromin yhdistelmä teki maksan pienestä katkeruudesta pyöreämpää.

Merituuli, ruokablogi Sillä Sipuli (Ei varmistettu)

Ompas tosi hauska idea tämä suolainen paahtovanukas!

MariMaalla
Kivistössä

Merituuli:  joo, ihastuin ensi lusikallisella ravintolassa ja oli pakko soveltaa! Kyllä ne ranskikset osaa ;) Variaatioita voi varmaan tehdä muillakin maksapateilla, joille sopii makea säväys.

Kommentoi