Boeuf Bourguignon

Ladataan...
Kivistössä

Pyhäinpäivän illallisemme jatkui itseoikeutetusti burgundinpadalla. Tämä resepti ei oio kulmissa, mutta monivaiheisuus ja huolellisuus palkitsevat. Ja mikäpä toisi muutenkaan paremmin pehmoisuutta säkkipimeään syksyyn kuin herkullinen maalaispata, kauniisti katettu pöytä, kynttilämeri ja pöydällinen ruokaa rakastavia uskollisia ystäviä?

Burgundinpataresepteissä on tyypillisesti viiniä keskimäärin 4 dl, tässä maalaisranskalaiseen tyyliin 2 pulloa. Lisäksi pataan heitetään "isoäidin salainen kikka" eli hieman tummaa suklaata, ja  pikkusipulit karamellisoidaan, mikä antaa koko padalle vastustamattoman pehmeyden. Lupaan, että tätä kokeiltuasi et halua muunlaista burgundinpataa.

Kun  illallinen on nautittu, jäljelle jää yleensä vielä noin litran verran soossia pienillä sattumilla. Se kannattaa kerätä talteen ja laittaa jääkaappiin, keittää seuraavalla viikolla kattilallinen spagettia ja lämmittää padanrippeistä kastike. Herkullista lohturuokaa!

Burgundinpata

1 kg hyvää patalihaa, esim naudanpaistia isoina paloina
4 valkosipulin kynttä
50 g jauhoja
0,5 litraa vasikanlientä
1,5-2 pulloa punaviiniä
2 laakerin lehteä, timjamia, persiljaa
suolaa, pippuria
rypsiöljyä
2 palaa 70% suklaata

300 g pikkusipuleita
50 g voita
0,5 dl vettä
30 g sokeria

300 g siankylkeä suikaleina
250 g pieniä herkkusieniä
2 porkkanaa viipaleina

Kuumenna rypsiöljy padassa. Ruskista liha huolellisesti muutamassa erässä. Murskaa valkosipulin kynnet kevyesti ja kuullota niitä hieman. Ripottele jauhot pataan ja kääntele. Kaada liemi ja punaviini pataan, lisää mausteet bouquet garnina (pussissa tai sidottuna) tai sellaisenaan pataan. Lisää suklaa. Hauduta hiljaisella tulella liedellä tai 150 asteessa uunissa vähintään 3 tuntia.

Noin 30 min ennen tarjoilua kuumenna paistinpannu ja sulata voi. Lisää kuoritut pikkusipulit, ripottele päälle sokeri ja kääntele se sulaksi. Sen jälkeen lisää vesi ja anna porista n. 15 minuuttia. Sekoittele aina välillä. Noin  vartin päästä pannulla on paksu karamelli ja meheviksi kypsyneet sipulit. Pidä seos lämpimänä.

Samaan aikaan kuumenna toinen pannu ja lisää sille paloiteltu siankylki. Lisää myös pienet herkkusienet (isot kannattaa puolittaa) ja porkkanaviipaleet. Paista possua, sieniä ja porkkanoita n 10 minuuttia ja lisää ne pataan noin vartiksi. Kun ruokahetkeen on 5 minuuttia sekoita sipulit ja karamelli pataan ja nouki maustenippu pois.

Tarjoa hyvän punaviinin, höyrytettyjen pienten perunoiden ja hyvän maalaisleivän kanssa.

 

Share

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Ja just mietin että mitäköhän pataa tekisin kaupasta nappaamastani sisäpaistista, kun kaipais jo vaihtelua. Nammmmm! Täytyypä testata. Varmaan etanat kans, ettei tule harmi.

MariMaalla
Kivistössä

Vierailija: testaatestaa! Mahtavaa :) Ja lopuksi vähän juustoa. Jotain ranskalaista. Siis ihan vain sen verran että voi juoda punaviinilasin tyhjäksi, kun se punkku on niin tujakkaa pelkältään juotavaksi. (Meillä perusperustelu verisuonten tukkimiselle juuston syömiselle)

Vierailija (Ei varmistettu)

Juuri tässä kirjoittelin kauppalistaa burgundinpataa varten, ja voilá, tämä ihana resepti ilmestyi! Ajattelin tarjota pataa isille sunnuntaina.

Jännä tuo suklaan lisääminen, Julia Child varmaankin kääntyy haudassaan mutta aion silti kokeilla sitä :o)

Kiitos hienosta palstasta!

xoxo
Kira
www.trulykira.com

MariMaalla
Kivistössä

Kira, kiitos kehuista! Kävin vastavuoroisesti inspiroitumassa mm. ossobucosta jonka laitoin to do -listalle. Mukavaa kokkailua ja isänpäivää! (Ja suklaahan ei kai voi melkein koskaan olla pahasta :)

k1su (Ei varmistettu)

Jostain syystä kommenttini näkyi vierailijana. Nyt lähden kauppaan ja nappaan mukaan verisuonitukottajaa viinin kaveriksi. Tänks.

k1su

MariMaalla
Kivistössä

Epäilinkin että se olit sinä. Ihanaa isänpäivää teille :)

k1su (Ei varmistettu)

Me very predictable. :) tänks! Se oli ihana samppanjoineen, chorizomunakkaineen ja liian kypsine mutakaakkuineen.

Kommentoi

Ladataan...