Brownie-pääsiäismunat

Kivistössä

Kadehdin ihmisiä, jotka tykkäävät nugaasta. Ihan vain siksi, että Mignon-munat ovat sympaattisimpia makeisia maan päällä. Kuinka sööttiä (pun intended te ranskan kielen osaajat) olisikaan kuoria oikea kananmuna ja löytää sisältä herkkukuula! Mutta että suklaata ja mantelia? Ei kiitos.

Onneksi pääsiäisenä voi ihan omaksi ilokseen tyhjennellä tusinan verran munan kuoria ja täyttää ne brownie-taikinalla. Oma neronleimaukseni tämä ei ole: kananmunaan tehtyjä leivonnaisia näkyi viime pääsiäisen tienoilla jonkin verran ulkomaisissa blogeissa. Tässä teille Kivistön versio ideasta.

Brownie-pääsiäismunat

12-18 kananmunan kuorta (mieluiten luomu*)

200 g suklaata (70-prosenttista)
125 g voita
3 munaa
2 dl sokeria
2,25 dl vehnäjauhoja

(muutama kilo karkeaa merisuolaa)

Esivalmistele kuoret. Tee leveään päähän reikä terävällä piikillä tai esim. viinipullon avaajalla. Raksuttele reikää varovasti isommaksi ja riko kalvo. Ravistele kuori tyhjäksi. Reiän on hyvä olla sen kokoinen, että saat pursotinpussin suun  tai tyllan pään siitä sisään. Ota tässä vaiheessa 3 munaa erikseen taikinaa varten. Kun olet tyhjentänyt kaikki kuoret, huuhdo ne hyvin. Sitten tee suolaliuos: liuota 100 g suolaa 1 litraan  kuumaa vettä. Upota munankuoret suolaliuoskylpyyn noin tunniksi. Jos litra liuosta ei peitä kuoria kokonaan, tee lisää samassa suhteessa, minä tarvitsin 12 kuorelle 1,5 litraa.

Kylvyn jälkeen irrota kuoren sisällä oleva kalvo varovasti. Jos kalvo ei ole kovin paksu, ei haittaa vaikka siitä jäisikin pieniä rippeitä kuoreen. Huuhdo kuoret huolellisesti kylmällä vedellä ja nosta talouspaperin päälle valumaan. Valmistele paistoalusta: jos omistat sopivan muffinssivuoan, vuoraa kolot foliolla. Jos muffinssivuokaa ei ole, levitä merisuolaa sopivaan paistoastiaan ja tee siihen koloja leivonnaisille. Vuoraa kolot foliolla.

Kaada kuoriin noin 1 tl rypsiöljyä ja kääntele kuorta, kunnes koko sisäpuoli on öljytty. Valuta talouspaperin päällä ylimääräiset öljyt pois ja nosta kuoret pystyyn koloihinsa.

Tee taikina. Sulata voi kattilassa ja hienonna suklaa pieniksi palasiksi. Kaada suklaa kuumaan voihin ja sekoita, kunnes se on kokonaan sulanut. Vatkaa (käsin) kulhossa sokeria ja munia sen verran, että sokeri on sulanut ja seos on hiukan kuohkeaa, ei kuitenkaan vaahtoa. Sekoita muna-sokeri -seokseen suklaaseos. Kääntele lopuksi mukaan vehnäjauho.

Nosta taikina pursotinpussiin tai tukevaan muovipussiin, josta olet leikannut kulman pois. Pursota taikina pääsiäismuotteihin täyttäen noin 4/5 kuorista. Pidä huolta siitä, että taikinaan ei jää keskelle ilmaa: voit tuikkia taikinaa tiiviimmäksi varovaisesti öljytyllä sormenpäällä. Täytä kuoret heti, seistessään taikina jämäköityy ja täyttäminen hankaloituu.

Paista 180 asteessa noin 15-20 minuuttia. Jos tuikit munat suolapetiin, varaa aikaa noin 30 minuuttia, suola hidastaa hieman kypsymistä. Jos taikina tulee yli, nypi pursokkeet kuoren päältä kuumina.

Tällä ohjeella brownie-munista tulee paksuntymäköitä. Jos haluat enemmän ilmavuutta, lisää jauhoihin 0,5 tl leivinjauhetta ja jätä enemmän kohoamisvaraa.

12 brownie-munan lisäksi saimme tästä taikinasta jälkiruoan illalliselle. Pursotin lopun taikinan neljään pieneen vuokaan, ja laitoin keskelle lusikallisen mustaherukkahilloa ja pienen nokareen tuorejuustoa. 20 minuuttia uunissa, ja herkku oli valmis.

Jaa, mitä lopuille kananmunille kävi? Laitoimme ne muutamassa erässä pakkaseen kunnon suolaripausten kanssa odottamaan aamiaismunakaskäyttöä.

* Ja niistä luomumunista: vaikka muuten et luomuun päin kallistuisikaan, kehotan näihin ostamaan luomumunia, jos niitä vain kaupastasi löytyy. Luomumunissa oli selkeästi paksumpi ja kestävämpi kuori, mikä helpottaa tyhjennyksessä ja kalvon irrottamisessa, ainakin tällaista kärsimätöntä nakkisormea. Lähikaupassamme luomumunahylly ammotti tyhjyyttään, joten minun oli ostettava osa tavanomaisena. Eron huomaa keskimmäisessä kuvassa, jossa vasemmalta lukien ensimmäinen, kolmas ja neljäs ovat luomukuoria: pienempiä, mutta hallitummin aukaistuja. Osa tavanomaisista halkesi pitkälle puoliväliin.

 

Share

Kommentit

Suklaamuffinssi

Ihana idea, kiitos! Uskaltaisikohan / jaksaisikohan alkaa leikkimään kananmunien kanssa... :)

Ihan mahtava idea! Minäkin olen vähän mignonmuna kade ;-)

Minna Vuo-Cho (Ei varmistettu) http://eriqou.blogspot.fi

Ihania... ja minä täällä sen kun kärvistelen lorvikatarrin kynsissä... edes leipominen ei tänään inspiroi. Melkein hävettää,kun näkee miten ahkeria teillä on oltu :-)

Mari-Anna (Ei varmistettu)

Me ollaan vissiin ostettu luomumunamme eri paikoista. Meillä niihin on petytty tosi pahasti. Olen ostanut ainakin kolmea eri merkkiä luomumunia, kaikki eri tuottajilta ja eri kaupoista, ja jokaisessa munassa on ollut niin ohut kuori että se on rikkoutunut melkein itsestään. Keltuainenkin on ollut niissä niin haaleankeltainen etten muista sellaista ikinä ennen saaneeni ennen kuin vasta noissa luomumunissa. Vaikka muuten mielelläni suosisinkin luomua niin meidän keittiöön ei enää tule ensimmäistäkään luomumunaa. Kolme tilaisuutta niille annettiin, neljättä ei enään tule.

Riikka/ Vatsasekaisin Kilinkolin (Ei varmistettu) http://vatsasekaisinkilinkolin.blogspot.fi/

No vau! Tuli muutes mieleen, että eikö noita voisi paistaa suoraan munakennossa? Kai sellainen tuon verran uunitusta kestäisi. Tai sitten munakupeissa. Onko teillä ihan tuollainen porsliininen munakenno? Itselläni on vielä pääsiäisastiasto hakematta. Taidan pistäytyä Villeroy&Bochilla. ( V i t s i .)

MariMaalla
Kivistössä

Suklaamuffinssi: uskaltaa kyllä! Pikasen aikaa ja hermojahan se vaatii. Mutta sitähän pitkinä pyhinä on!

Jonna: Kiitos! Se Mignoneiden sisältö vaan ei mulle kelpaa. Jossain vaiheessa suostuin syömään sen sokeritulpan sieltä pohjasta..

Minna: mitä ihmettä, leipominen ei isnpiroi!? Sinua?! (Meidän piti olla etukäteen ahkeria, kun lähdetään kaikki vieraille maille pääsiäiseksi)

MariMaalla
Kivistössä

Mari-Anna: oho, olipa erilaisia kokemuksia! Minä kiinnitin huomiota kuoreen nyt tämän projektin kohdalla, aiemmin en ole paksuutta erityisesti analysoinut, vaikka aina käytän luomumunia. Voihan olla, että luomuus ei olekaan lopulta se kuorta määrittävä tekijä..

MariMaalla
Kivistössä

Riikka: totta, niin voisikin, ainakin niissä munakupeissa! En meinannut eka tajuta, vaan olin kommentoimassa, että eihän niistä silleen kokonaisia munia tule, jos taikinan munakuppiin kaataa. Blondi.

Porsliinimunakenno on tuliaisia NYC-reissulta Anthropologiesta. Jos olisi niin, että ostin sen tämän reseptin kuvaamismielessä, niin en ainakaan tunnustaisi.

Toi pääsiäisastiasto on ehkä sulle vähän hankala juttu, kun musta ja valkoinen ei ole silleen pääsiäistä eniten määrittävä väriyhdistelmä ;) Kokeilisit kuule kohotipu- ja kohopupukuvioitua tarjoilulautasta, saattaisit yllättyä positiivisesti. (v i t s i)

(V a i o l i k o?)

Mari-Anna (Ei varmistettu)

Niistä luomumunista sen verran vielä että niissä ei keltuaisetkaan meinanneet pysyä kasassa, ei minkään kolmen eri tuottajan munissa. Keltuaisten ja valkuaisten erottelu oli ihan mahdoton tehtävä kun se keltuaisen ympärillä oleva kalvo oli melkeen olemattoman ohkainen ja keltuainen hajosi suurinpiirtein samantien kun muna oli rikottu, vaikka yritti olla kuinka varovainen. Tavalliseten munien kanssa mulla ei ole ikipäivänä ollut minkäänlaista ongelmaa ja se näyttää olevan ihan yksyhteen kuoren paksuus ja keltuaista ympäröivän kalvon paksuus, molemmat joko tosi paksuja tai sitten tosi ohuita. Että kyllä se on vaan hartaita haaveita ja toiveajattelua että luomumunat olisi jotenkin vahvempia. Oliskohan vika siinä että kun luomurehulla syötetään kanoja niin ne ei saa riittävästi kalkkia? Ja kun luomuruokinta on kuulemma muutenkin hirveän kallista niin sitten kanaloissa ei raaskita laittaa niille enään lisäkalkkia?

sauvajyvänen (Ei varmistettu) http://sauvajyvanen.blogspot.fi/

Voi miten ihana idea! Vaikka minulle kyllä maistuu mignon-munat mainiosti, voisi näitä kokeilla joskus, vaikka ensi vuonna :)

Se kuinka helposti keltuainen hajoaa johtuu ymmärtääkseni vain ja ainoastaan munan tuoreudesta. Ja keltuaisen väri johtuu taas paljolti ravinnosta. Esim. jenkeissä kanat tuntuivat elävän pelkästään maissilla, ja keltuaiset olivat niin tumman oranssinkeltaisia, etten ole Suomessa koskaan nähnyt.

MonaP (Ei varmistettu)

Aivan hurmaava pääsiäisherkku!! :) Voi kun olisikin tiedossa kunnon pääsiäispöytä, jonne voisi näitä taiteilla. Ensi vuonna ehkä, täytyy muistaa tämä idea.

MariMaalla
Kivistössä

Sauvajyvänen ja MonaP: minäkin sulattelin ideaa vuoden, kyllä se pääsiäinen saa vielä vuodenkin päästä innostumaan ;)

Soul Kitchen

Aivan mahtav idea, ja tuo munakenno on ihan huippu!

Mielenkiintoinen  luomumuna-keskustelu sillä itse en ole ikinä törmännyt huonolaatuisiin luomumuniin, en ainakaan muista, ja olen kuitenkin ostanut jo vuosia munat pelkästään luomuna. Mulla niiden käyttöön vaikuttaa eniten kanojen elinolot, kerran tavallisen häkkikanalan nähneenä en ole sen jälkeen pystynyt ostamaan muuta kuin luomua ja jos luomuhylly on tyhjä, munat jää ostamatta kokonaan.

Multakin harmittavasti puuttuu pääsiäisastiasto ja jäi kaivelemaan etten silloin V & B -illassa hankkinut, edes niitä posliinipupuja. (ja tää mikää vitsi oo).

MariMaalla
Kivistössä

Anna: nyt kun pääsiäinen on ohi, saiskohan niitä astioita alehintaan ensi vuotta varten? :)

Kommentoi