Cannelés bordelais

Ladataan...
Kivistössä

Bordeaux'ssa ei voi olla törmäämättä leivoksiin nimeltään cannelé (tai canelé). Nämä pienet ruskeat sienimäiset leivokset näyttivät totta puhuen minusta hieman tylsiltä,  en juurikaan piittaa esimerkiksi pikkuleivistä tai muista vastaavista sokerisista, jotka ovat  mielestäni pelkästään paistettua taikinaa. Mutta nämä pinnalta rapeat, sisältä sitkeät saivat minut ensi puraisulla.

Canneléiden taikina muistuttaa kovasti kotoista pannukakkutaikinaa. Taikina maustetaan rommilla ja vaniljalla, ja leivokset paistetaan kovassa lämmössä niin, että pinta karamellisoituu ja rapeutuu samalla kun sisusta sitkistyy pehmeän sienimäiseksi. Leivoksia syödään Bordeaux'ssa kahvin, teen, samppanjan tai makeiden viinien kanssa, pikkunaposteltavana, jälkiruoaksi, kuulemma aamiaisellakin, isoina ja pieninä. Kaikki käy, tärkeintä on kuitenkin syödä ne paistamispäivänä, muuten rapeus katoaa ja puolet nautinnosta häviää.

Hankin kesän reissulta minimallisten leivosten silikonivuoan ja reseptikirjan, koska näitä piti päästä kokeilemaan kotona. Silikoni saa tietysti tosiharrastajan kauhistumaan ja kritiikkiä kuuluikin jo mieheni isältä, joka on erinomainen sokerileipuri: ei ne silikonissa rapeudu, kuparia sen olla pitää. Mutta koska yhdestä pienestä kuparivuoasta olisi saanut pulittaa pitkän pennin ja niitä olisi tarvittu monta, enkä edes ollut varma koko homman onnistumisesta, viittasin kintaalla kritiikille. Ja kyllä silikonillakin rapeutta sai kotitarpeisiin riittävästi.

n. 30 mini-canneléa

2,5 dl täysmaitoa
vaniljatanko
25 g voita
50 g jauhoja
125 g sokeria
1 kananmuna ja 1 keltuainen
5 cl tummaa rommia

Keitä maito vaniljatangon ja voin kanssa. Jäähdytä. Sekoita jauhot ja sokeri. Lisää kananmuna ja keltuainen sekä rommi ja vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi. Lisää maito, vatkaa vielä tasaiseksi ja kaada taikina pulloon. Taikina jätetään 24 tunniksi lepäämään jääkaappiin.

Seuraavana päivänä lämmitä uuni 210 asteeseen. Ravista purkkia, jotta taikina sekoittuu kunnolla. Jaa taikina vuokiin, jätä noin 5 mm nousemisvaraa.

Paista leivoksia vähintään 40-45 minuuttia. Cannelét karamellisoituvat lisää 5-10 minuutin lisäpaistamisella (rapeudesta tykkäämisessäkin on koulukuntia, ja cannelékaupassa saa valita haluamansa rapeusasteen). Melkein palaneen näköistä paistopintaa ei kannata pelätä, siihen ei voin ja sokerin ansiosta tule palanutta kitkeryyttä.

Irrota leivokset vuoistaa vielä kuumina ja jätä ritilälle jäähtymään. Muista syödä saman päivän aikana. Ei yleensä tuota vaikeuksia.

Share

Kommentit

Tiina Garvey
Fanni ja Kaneli

Täysin uusi tuttavuus. Myit idean kyllä 1-0! Aurinkoa viikonloppuun!

MariMaalla
Kivistössä

Kiitos Tiina! Näitä kuulemma on jopa bordeauxin alueen mäkkäreissä, niin syvällä se on kulttuurissa. Muualla ranskassa taas kai voi jopa elää koskaan näihin törmäämättä. Iloa viikon alkuun!

Kommentoi

Ladataan...