Erilainen pupupaisti

Kivistössä

Puput kuuluvat olennaisesti pääsiäiseen. Yleensä niitä näkee lähinnä suklaisessa olomuodossa mutta Mari haastoi minut leipomaan pupuleivän taannoisella New Yorkin matkalla nähdyn pupuleivän ameriikanserkun innoittamana. Leivän ohje on muunnelma Helène Johanssonin Leipä-kirjan pain blanc-ohjeesta. Tästä määrästä taikinaa tulee kaksi pupua.

Vaihe 1 (levain)

200 gr vettä

150 gr ruishapanjuurta

150 gr vehnäjauhoja

100 gr karkeita ruisjauhoja

Sekoita kaikki ainekset ja vaivaa taikinaa yleiskoneella 10 minuuttia tai käsin 15 minuuttia. Laita levain öljyttyyn kulhoon ja peitä kannella tai tuorekelmulla. Anna seistä huoneenlämmössä vähintään 5 tuntia. Sen jälkeen levainia voi säilyttää jääkaapissa enintään viikon.

Vaihe 2

levain vaiheesta 1

600 gr vettä

1 kg spelttijauhoja

30 gr merisuolaa

hyppysellinen kuivahiivaa

Sekoita levain ja muut ainekset paitsi suola. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 15 minuuttia tai käsin vähintään kaksinkertainen aika. Lisää suola ja vaivaa vielä 5 minuuttia. Anna taikinan levätä kannella peitetyssä kulhossa vähintään 2 tuntia tai yön yli jääkaapissa. Ota taikina jääkaapista ja kaada se kulhosta leivinalustalle. Laita uuni (ja leivinkivi) lämpenemään 250-asteeseen. Puolita taikina ja jaa toinen puolikas viiteen haluamasi kokoiseen osaan (vartalo, pää, korvat ja häntä).

Muotoile pupu leivinpaperin päälle ja kiinnitä osat toisiinsa sipaisemalla kiinnityskohtiin vähän vettä. Anna pupun kohota liinan alla n. tunnin ja sujauta sitten pellin (tai leivinkiven) päälle paistumaan. Laske lämpötila n. 5 minuutin jälkeen 200-asteeseen ja paista pupua vielä n. 35 minuuttia tai kunnes sen sisälämpötila paksuimmasta kohtaa on 98-astetta (melko kypsäksi saa kaverin siis vetää). Jos sinulla ei ole digitaalista lämpömittaria voit myös koputella pupun pohjaan ja jos ääni on kumea, pupuleipä on luultavasti kypsä. Jäähdytä ritilän päälllä.

Pupun kyljessä tarjoiltiin pohjoisen kruunaamattoman hummuskuningattaren, Kokkien ja pottien Hannelen, innoittamana keväänvihreää avocadohummusta. Alla vielä meidän versiomme tuosta mainiosta tahnasta!

1 tlk kikherneitä

1 avocado

1/2 sitruunanmehu ja -kuori 

2 rkl tahinia

1-2 rkl oliiviöljyä

suolaa

Valuta kikherneet ja poista niistä halutessasi "irtokuori" plumpsauttamalla herne etusormen ja peukalon välissä. Puolita avocado, poista kivi ja kaavi sisusta tehosekoittimen kulhoon. Lisää kikherneet, sitruunanmehu ja -kuori sekä tahini. Aja tasaiseksi ja lisää tarvittaessa oliiviöljyä notkistamaan tahnaa. Mausta suolalla ja lisää tarvittaessa sitruunanmehua.

En ollut aikaisemmin käyttänyt spelttijauhoja leivonnassa (tai missään) mutta täydennystä on kyllä nyt hankittava, sillä koko kilon pussi meni tähän taikinaan. Leivästä tuli jotenki ruisleipämäistä mutta kuitenkin vaaleaa leipää. Osansa makuun ja rakenteeseen toi varmasti vehnähapanjuuren sijaan käyttämäni ruisjuuri ja pitkä nostatus. Suolaa & hunajan Jonna teki muuten viime viikolla rauhanneuvottelupannareita speltistä ja mustikoista. Ihan jo tuon reseptin vuoksi pitää pistää uusi jauhoerä tilaukseen!

Share

Kommentit

Minna Vuo-Cho (Ei varmistettu) http://eriqou.blogspot.fi

Oi ihanuutta ! Pakko kai se on nyt sitten laittaa ruisjuurikin alkuun...

luimupupu (Ei varmistettu) http://luimupupu.wordpress.com/

Ihana!
Speltti sopii kyllä leipiin ja suolaisten piirakoiden pohjiin kivasti.

LiisaMaalla
Kivistössä

Minna, alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty vehnäjuurta, joten käytä ihmeessä sitä jos sellainen sinulta löytyy!

Luimupupu, luulen että spelttijauhot päätyvät tästä lähtien perusvalikoimaani. Piirakkapohjassa se tosiaan varmaan toimii kivasti  myös!

Riikka/ Vatsasekaisin Kilinkolin (Ei varmistettu) http://vatsasekaisinkilinkolin.blogspot.fi/

Voi ihanuus mikä pupu! Bongasin tuon ensin Lilyn facebook-sivuilta, enkä heti hokassut, että Kivistön paakari on ollut asialla. Eikö tunnu yhtään barbaarimaiselta syödä nyt tuollaista söpöliiniä? :)

LiisaMaalla
Kivistössä

Riikka, olihan se vähän brutaalia mutta kaikilla oli niin kova nälkä, ettei sitä sitten ehtinyt kauhean pitkään miettiä :)

voi kuinka söpöä pupuilua....

Olen avoimen kateellinen sinun leivänleivontataidoistasi. Tämä on hieno! Miten olisi sellainen leipäkurssi täällä blogissa. Lupaisin lukea ja opiskella jokaisen postauksen.

LiisaMaalla
Kivistössä

Nanna, me ollaan semmosia söpösiäpupusia Marin kanssa, että pakostihan se tännekin välittyy..

Jonna, pistetään toive korvan taakse! Josko mä vaikka jossain vaiheessa sellaisen juttusarjan saisin aikaiseksi.

aloitteleva ruisleivän leipoja (Ei varmistettu)

Onko ihan ok, jos laitan 800g spelttijauhoja ja loput 200g vehnä/ruisjauhoja? Kummat ois noista parempia? Kun mulla on yksi 800 gramman paketti spelttijauhoja enkä nyt pääse kauppaan hakemaan toista ja olen kuitenkin jo leivänteon aloittanut. Ps. Voiko ihanampaa pääsiäisruokaohjetta ollakaan? Ei voi.

LiisaMaalla
Kivistössä

Hei aloitteleva leipuri ja pahoitrelut vastauksen viipymisestä! Korvaisin sen puuttuvat 200 gr vehnäjauhoilla niin ei mene liian tintuksi. Toivottavasti leipäsi onnistuivat!

Kommentoi