Herkkuja juureslaatikon pohjalta

Ladataan...
Kivistössä

Iso joukko suomalaisia ruokablogeja on innostunut toukokuussa opettelemaan oman ruokahävikkinsä vähentämistä ja siinä sivussa inspiroimaan myös lukijoitaan. Kivistö on myös mukana ja lupautuu jakamaan toukokuun ajan jämäruokavinkkejään silloin, kun tulee niitä kehitelleeksi.

Kun Suolaa&Hunajaa -Jonna esitti meille muille ideansa, olin valmis kuin partiolainen ottamaan tempaukseen osaa. Ilmoitin omiin jääkaappiinhomehduttamistapoihini tympääntyneenä miehelle jo vuodenvaihteessa, että meidän perheessä ei enää heitetä ruokaa roskiin. Kuluneena neljänä kuukautena heikot kohdat ovat tulleet aika selviksi: leipälaatikko, juureslaatikko, pakkasesta aamiaisjugurttia varten sulamaan otetut marjat sekä liioittelu lisäkeriisin, -pastan ja perunamuusin määrässä (viimeksimainitut aina miehen tekosia, toim. huom.).

Selviytymiskeinojakin tähän uudenvuodenlupaukseen on jo löytynyt. Kuivahtaneesta vaaleasta leivästä teen leipävanukasta. Ruisleipää sulatan pakkasesta ainoastaan yhteen käyttökertaan, koska sitä eivät muut kotona juurikaan syö. Kohta itämään lähtevistä porkkanoista mies on oppinut tekemään taivaallista porkkana-korianterikeittoa. (Vahtaan seuraavan kerran, mitä se siihen laittaa ja dokumentoin sen teidän iloksenne.) Lisäksi keittiössä on syntynyt mm. mac 'n' cheese- ja shepherds pie -muunnelmia. Ja tietysti paistettua riisiä.

Tartutaan nyt siihen pahimpaan, eli juureslatikkoon ja katsahdetaan menneisyyteen, siihen vuodenaikaan, jota juuri nyt ei oikeastaan jaksaisi muistella.

Ostan juurekseni ruokapiiristä suuren erän kerrallaan. Tammikuussa ensimmäinen haaskuunlopetushaaste olikin iso satsi palsternakkaa, joka uhkasi tummentua juureslaatikon pohjalle. Paahdoin niistä makean suolaisia lastuja smetanaisen kanin lisäkkeeksi. (Mainittakoon, että tämän reseptin ei koskaan pitänyt nähdä päivänvaloa. Koska kuvaajallakaan ei sitä tammikuussa ollut.)

Palsternakkalastut

palsternakkaa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
ripaus balsamiviinietikkaa

Leikkaa palsternakka ohuiksi lastuiksi kuorimaveitsellä (tai mandoliinilla, olispa sellainen!) Levitä uunipellille yhdeksi kerrokseksi ja ripottele päälle öljyä ja suolaa. Paahda 225 asteessa, kunnes lastut alkavat ruskistua ja rapeutua reunoista ja kuivua keskeltä. Ota ulos uunista, kumoa kulhoon ja ripottele päälle pippuria ja pirskauta muutama tippa balsamiviinietikkaa päälle. Toista, kunnes kaikki palsternakka on paahdettu.

Siellä ne höyryävän kanin takana pörhistelevät, ison pahan hukan välttäneet. Jos herra hukan vältteleminen puhuttelee, käykää klikkaamassa itsenne Hävikistä herkuksi -fb-sivulle tykkääjiksi. Siellä käy aikamoinen kuhina, kun kaikki yli 30 mukana olevaa blogia touhuaa saman katon alla aiheesta inspiroituneina!
 

Share
Ladataan...

Kommentit

Fanni ja Kaneli

Ehdottoman hyvällä asialla!

Kommentoi

Ladataan...