Juhannusyön mansikkafocaccia

Kivistössä

Mansikka-aika alkaa olla parhaimmillaan ja vaikka ne ovatkin tietysti herkullisia sellaisenaan, on aina mukava löytää uusia reseptejä kokeiltavaksi. Kenelle tulisi mieleen laittaa mansikoita focaccian päälle? No Joy the Bakerille tietysti! 


Tämä suolaisen ja makean hämmentävä yhdistelmä päätyi keskiyöllä kukkuvien mökkiläisten suihin. Mitä mainioin yöpala, vaikka juhannustansseista palatessa! 


Leipää kohotetaan yhteensä n. 2,5 tuntia, joten jos haluaa tarjota sitä illalla, niin kannattaa tehdä se jo hyvissä ajoin valmiiksi. Tai sitten voi tehdä niin kuin minä, ja aloittaa ilta-yhdeksältä niin se on lämmintä suoraan uunista siinä puolenyön hujakoilla! Alla resepti hieman muunneltuna.



Juhannusyön mansikkafocaccia


2 ps kuivahiivaa
2,5 dl lämmintä vettä
n. 6,5 dl vehnäjauhoja
3 rkl oliiviöljyä
3 rkl sokeria
1 1/4 tl suolaa
1 tl appelsiinin kuorta raastettuna
n. 2,5 dl viipaloituja mansikoita
sormisuolaa (muutama hyppysellinen päälle ripoteltavaksi)
1,5 dl vuohenjuustoa murennettuna
punaista balsamicoa 
kourallinen tuoretta minttua silputtuna


Liuota hiiva veteen suuressa kulhossa, vaikka haarukkaa apuna käyttäen. Lisää suurin osa jauhoista ja sekoita tasaiseksi. Peitä kulho ja anna nousta n. tunnin verran.


Kun seos on noussut, lisää oliiviöljy, sokeri ja appelsiinin kuori. Lisää vielä desin verran jauhoja ja suola ja sekoita tasaiseksi. Vaivaa taikinaa n. 5 minuuttia ja lorauta kulhon pohjalle tilkka oliiviöljyä (vältetään turhaa tiskiä). Taikina saa jäädä aika tahmeaksi, joten mieluummin vähemmän jauhoja kuin enemmän. Pyörittele taikinapalloa kulhossa niin, että se on kauttaaltaan oliiviöljyn peitossa. Peitä kulho ja anna kohota taas tunti tai niin kauan, että taikina on kaksinkertaistanut kokonsa.


Vaivaa taikinasta ilmat pihalle. Vuoraa uunipelti (käytin sellaista pikku-uunin peltiä, joka oli juuri sopiva tälle määrälle) leivinpaperilla ja venytä taikina suorakulmioksi leivinpaperin päälle. Voit käyttää apuna kaulinta jos haluat. Anna nousta vielä puolisen tuntia (jos maltat, etenkin kun kello on jo ilta-yksitoista). Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.


Painele kohonneen taikinan pintaan sormella kuoppia. Lorauttele päälle ihan reilusti oliiviöljyä ja sitten viipaloidut mansikat ja sormisuola. Paista leipää n. 30 minuuttia kunnes se on kullanruskea.


Anna leivän vielä jäähtyä (voi tehdä tiukkaa, mutta ota lasi viiniä odottaessa) kymmenisen minuuttia. Ripottele päälle vuohenjuusto, minttu ja balsamicoa. Leikkaa paloiksi ja tarjoile. 



Meillä hinku päästä leivän kimppuun oli siinä vaiheessa iltaa jo niin kova, että balsamico unohtui. Aamulla asia kuitenkin korjattiin ja yhdistelmä todettiin erittäin toimivaksi.


Oikein hyvää juhannusta kaikille!

Share

Kommentit

Tiina Garvey
Fanni ja Kaneli

Ihastelin juurikin samaa reseptiä Joyn blogissa. Testiin menee myös täällä! Ja eikun juhannuksen viettoon:)

LiisaMaalla
Kivistössä

Juu lämpimästi suosittelemme! Juhannuksen sääennustekin näyttäisi nyt vähän paremmalta, niin kirsikkamekko on pakattu varmuuden vuoksi mukaan. Että josko sinne tansseihin sitten lauantaina..

Kommentoi