Karviaisia kattilassa

Kivistössä

Yksi pieni karviaispensas antoi meille tänä vuonna valtavan sadon. Kiitos siitä! Näistä palluroista sai aikaiseksi vaikka millaista säilöntää, kesän viimeisenä helleviikonloppuna hellan ääressä. Ja koska säilöntää on meiltä äänekkäästi vaadittu*,  nyt laitetaan ohjeita jakoon.

*Yksi ihminen. Ihan vaan feispuukissa. Ja ompuista tai luumuista.

Karviaiscurd

Loppukesän Kotiliedestä löytyi karviaiscurdin ohje. Niinpä sunnuntaiaamuna löytyi leivän päältä curdia.

500 g vihreitä karviaisia
1 dl vettä
1,5 dl sokeria
75 g voita
2 munaa

Puhdista karviaiset, keitä niitä vedessä viitisen minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää sokeri ja voi ja kuumenna kunnes voi on sulanut. Ota hetkeksi pois liedeltä. Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki ja valuta tasaisesti karviaisseokseen samalla raivoisasti sekoittaen. Laita kattila taas liedelle ja anna kiehua koko ajan sekoittaen n. 20 minuuttia kunnes seos paksuuntuu. Purkita kuumana kuumennettuihin hillopurkkeihin.

Itsetehty curd kestää jääkaapissa noin 2 viikkoa, ei sen pidempään. Niinpä laitoimme tuon ohjeen suosiolla puoliksi, kun ei ollut mitään leipomuksia suunnitteilla. Erittäin herkullista rapeaksi paahdetulla leivällä ja varmasti teen vielä jossain vaiheessa jonkin kakun, johon voin laittaa tätä täytteeksi.

Karviaismarmeladi

Tätä tehdessä keskityttiin miettimään tulevia kumppaneita: juustoja ja voileipäkeksejä.

1 kg karviaisia
1 kg sokeria
1 sitruunan raastettu kuori
1 dl vettä

Soseuta marjat sauva- tai tehosekoittimella. Kaada kattilaan, lisää vesi, sitruunankuori ja sokeri. Sekoittele tehokkaasti kaikki sokeri kunnolla sulaksi ja keittele 50-60 minuuttia ilman kantta. Minä tein tämän lieden sijaan uunissa: energiaa säästyy ja tupa pysyy viileämpänä. 130 asteessa aikaa taisi mennä juuri se tunti. Muista valita uuninkestävä kattila, joka on riittävän iso. Uuninpohjalle kupliva sokerimössö ei oikein puhuttele laiskaa siivoojaa.

Tee marmeladitesti, neuvoja vaikkapa tuolta. Kun marmeladi on valmista, kuori vaahto pinnalta ja anna levähtää kymmenisen minuuttia. Kuumenna säilöntäpurkit, keitä kannet ja purkita marmeladi. Käännä kansi tiukkaan kiinni ja malta odottaa asettumista jääkaapissa muutaman päivän ajan.

Tämä marmeladi on tehty vihreistä karviaisista. Sulatin hieman hermojani, kun kurkkasin uuniin 45 min kuluttua ja näin tällaisen tuloksen. Jaha, nymmääsi poltin sen. Jaha, että hyvät marjat hukkaan, hyvämari. Mutta ei siinä mitään vikaa ollut, se vain muuttui tuon väriseksi. Hämmästelen sitä, kun nautiskelen marmeladia talvella juuston kanssa.

Ja mitä muuta niistä tulikaan? Siitä kuulette ensi kerralla. Liisa kertoo.

 

Share

Kommentit

LiisaMaalla
Kivistössä

mun tekee mieli maamelaatia! nam-ou!

MariMaalla
Kivistössä

Sä pääset viikonloppuna korkkaamaan! Toivottavasti marmeloitui, mä oon joskus siinä epäonnistunut. (Kyllä, minä, epäonnistunut) (Kerran)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.