Keltajuuripitsa mustaherukka-balsamicosiirapilla

Kivistössä

Oman maan antimien hyödyntäminen jatkuu. Olemme halunneet täyttää kasvimaatamme sellaisilla lajikkeilla ja varianteilla, joita muuten ei helposti käsiinsä saa. Niinpä laitoimme rivillisen keltajuuren siemeniä maahan. Niistä saimme 4 onnistunutta yksilöä. Harjoituksia jatketaan ja lannoitusta tehostetaan ensi vuonna. 

Keltajuuri on punajuuren lajitoveri ja hyvin samanmakuinen kuin siskonsa. Sitä voi siis käyttää täysin punajuuren tapaan. Pidän juureksesta etenkin silloin, kun haluan, että kaikki ruoassa ei huuda yhtä ja samaa väriä. Keltainen herkku kun malttaa  jättää tilaa muillekin loistaa.

Ja hei, eipä heitetä näitäkään naatteja pois! Lisuke mille tahansa tai vaikka leivänpäällinen syntyy seuraavasti: huuhtele ja suikaloi lehdet. Murskaa yksi valkosipulin kynsi. Kaada pannulle reilusti oliiviöljyä ja laita valkosipuli hetkeksi kuullottumaan. Lisää suikaloidut lehdet ja paista, kunnes ne alkavat pehmentyä. Lisää hiukan haluamaasi hapokkuutta - valkoviiniä, sitruunaa, valkoista balsamicoa, samppanjaviinietikkaa - ja hauduttele vielä hetki. Suolaa ja pippuroi ja ääntä kohti! Mukaan sopivat hyvin myös esim. paahdetut pinjansiemenet.

Keltajuuripitsa vuohenjuustolla ja mustaherukka-balsamicosiirapilla

1 pitsapohja*
2 suurta tai 3-4 pientä kelta- tai punajuurta
oliiviöljyä
suolaa
n. 80 g vuohenjuustoa
mustaherukka-balsamicosiirappia**
mustapippuria

Laita uuni kuumenemaan 250-275 asteeseen. Kuori keltajuuret ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kiehauta kattilassa vettä ja ryöppää viipaleita muutama minuutti. Pysäytä kypsyminen nopeasti kylmässä vedessä ja nosta viipaleet kuivumaan.

Kauli taikina ohueksi ja nosta leivinpaperin päälle. Tuiki haarukalla reikiä pohjaan, jotta se ei innostu kupruilemaa keveän täytteen alla. Pirskottele pohjalle öljyä ja levitä keltajuuriviipaleet päälle. Ripottele pinnalle hieman suolaa ja laita kuumaan uuniin. Paista noin 12 minuuttia, munnes pohja on kypsä.

Murustele kypsän pitsan pinnalle vuohenjuustoa ja pirskottele haluamasi määrä siirappia. Viimeistele muutamalla pyöräytyksellä mustapippuria. Ota siirappi lusikoineen mukaan ruokapöytään, niin jokainen saa lisätä makeutta oman makunsa mukaan.

*Pitsapohja (tehty Martha Stewartin pissaladiere-ohjetta mukaillen)

1,75 dl lämmintä vettä (110 degrees)
0,5 tl sokeria
1 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
n. 4,5 dl vehnäjauhoja

Kaada vesi kulhoon ja sekoita siihen sokeri ja hiiva, kunnes ne ovat täysin sulaneet. Lisää sitten öljy ja suola ja puolet jauhoista. Sekoita puuhaarukalla ja lisää jauhoja, kunnes taikina on vaivattavaa mutta vielä pehmeää. Vaivaa taikina kimmoisaksi pöydällä, noin 5 minuutin ajan. Öljyä kulho ja laita taikina kohoamaan. Peitä muovikelmulla. Anna kohota noin tunnin ajan.

** Mustaherukka-balsamicosiirappi

Mustaherukoiden ansiosta tässä siirapissa on kaunis burgundinpunainen sävy ja pirteä marjan häivähdys.

0,5 dl mustaherukoita
1,5 dl tummaa balsamiviinietikkaa
1,5 dl sokeria

Keitä mustaherukoita viinietikassa noin 5 minuuttia, kunnes kuori on pehmennyt. Siivilöi marjat pois ja paseeraa niiden liha mukaan viinietikkaan. Nosta etikka uudelleen liedelle ja kiehauta. Kun etikka kiehuu, lisää sokeri. Keitä, kunnes siirappi sakenee paksuksi. Anna jäähtyä.

Tästä määrästä riittää todella moneen pitsaan, eli yli jää varmasti. Laita siirappi jääkaappiin odottamaan uutta käyttöä.  Siirappi käy myös juustolautaselle vuohenjuuston viereen, keitettyjen tai uunitettujen punajuurien kaveriksi, salaatille, mozzarellabruchetalle.. Tönkön jääkaappikylmän siirapin saa juoksevammaksi lämmittämällä siirappia hetken vesihauteessa.

 

 

 

Share

Kommentit

annemi

Olen olevinani suuri balsamicon käyttäjä mutta eipä ole koskaan tullut mieleen käyttää sitä pizzassa tai mustaherukan kanssa. Ihana resepti, vuohenjuusto ja tuo balsamico sopivat varmasti todella hyvin yhteen! :)

MariMaalla
Kivistössä

Jes, ne on tehdyt toisilleen! Ja nuo punajuuren kaltaiset niiden kylkeen myös. Sama homma toimii ilman taikinaa myös: juuret uuniin ja vuohenjuusto-siirappi -käsittely ennen suuhun siirtämistä.

Soul Kitchen

Tuo on juurikin oman kasvimaan helmiyttä kun voi kokeilla kaikkia "eksoottisia" lajikkeita mitä kaupoista ja toreilta ei saa ja mitä sitten vaikkei ne kasvaiskaan, testailu on hauskaa!
Mä tykkään myös valmistaa punajuuren naateista lisuketta samaan tapaan kuin teillä, toi on tosi hyvää! Ja pieniä lehtiä lisäilen vaan salaatin joukkoon sellaisenaan.
 

jokihaka kokkaa (Ei varmistettu)

Hieno idea tuo mustaherukka-balsamico! Ja mahtavaa kun on juurekset omasta maasta.. Kyllä kelpaa!

Riikka/ Vatsasekaisin Kilinkolin (Ei varmistettu)

Ooh mitä kaikkia helmiä teidän ryytimaalla kasvaakaan!

Tuosta säkkikankaasta putkahtikin mieleeni, että itselläni lojuu vielä aika iso kasa vanhoja kahvisäkkejä, joista pitäisi keksiä jotakin jatkojalostetta...

MariMaalla
Kivistössä

Anna: oi, pieniä en olekaan kokeillu suoraan salaatin joukkoon, pitää ehdottomasti testata, jos vielä jostain klöytää juuria naatteineen. Niissä on kyllä hieno aromi.

Jokihaka: Kiitos! Tuossahan se meidän tämänvuotinen juuressato sitten olikin :) Ensi vuonna kunnianhimoisemmin..

 

MariMaalla
Kivistössä

Riikka: Juu, pällistelyä on kyllä harjoitettu, tämä sadon kypsyminen on niin kiehtovaa. Ja ne kahvisäkit, Liisa niistä sun hienoista kahvisäkkijalosteista aina aika-ajoin puhuu, sillä oli joitain sulta inspiroituneita ideoita mökille. Ehkä se vielä jakaa ne sun kanssa?

Luin juuri jostain lehdestä, että jos kani pääsee kasvimaalle, se syö ensimmäisenä punajuuren naatit. Ne ovat niin herkullisia.

MariMaalla
Kivistössä

Just, kaninpirulaiset, tietävät mikä on parasta. Ei olla mökillä ihan niin skutsissa, etteikö vähän pelottaisi citykanien löytäminen apajille. Metsässä asuvia isoveljiä ei ole vielä meidän ruuat kiinnostaneet.

Sirkku (Ei varmistettu)

Hyvän näköistä ja herkullista pizzaa...vielä kun sais tänne sivulle kuvan ja tekstin siitä pizzasta, jota Liisa valmisti: aineksina oli muistaakseni smetanaa, pekonisilppua ja sipuleita...mutta se pohjataikinan resepti olis kiva saada myös.

MariMaalla
Kivistössä

Sirkku: Juha on Kivistön Luigi, joka tekee parhaat pitsataikinat, katsotaan jakaako taitonsa! Olet tainnut maistaa Liisan flammenkucheniä. Laitan toiveen eteenpäin.

Sirkku (Ei varmistettu)

Niinpä olikin, löysin Pastanjauhantaa-blogista:)
Tässä linkki:http://pastanjauhantaa.blogspot.fi/2010/07/flammenkuche-pizza-vailla-tom...

Tästä tulee nyt vaan mieleen se Kolmannen naisen ikivanha biisi, että "...hyvää ja kaunista...".  Onpas, onpas! (lausutaan toteavasti päivitellen, ei väittäen)

MariMaalla
Kivistössä

Kiitoskiitos! Hyvä biisi :)

Kommentoi