Kyssäkaalisalaatista ja ylihintaisista tulppaaneista

Kivistössä

Kyssäkaali on ollut meidän keittiöissämme täysin aliarvostettu raaka-aine. Siitä tuli uusi ystäväni, kun viime viikonloppuna pilkoin raikkaan ja kuulaan salaatin keveän auringonpaisteen ja keväisen linnunsirkutuksen kunniaksi.

Ohje on muunnelma reseptistä, jonka otin joululahjaksi saamastani Yotam Ottolenghin ja Sami Tamimin Jerusalem-keittokirjasta. Salaatin kanssa söimme samaisen kirjan reseptin mukaan falafeleja, mutta sitä ohjetta en vielä dokumentoi. Ne olivat suuhuni valtavan alimaustettuja, joten reseptiä pitää vielä kehittää, jahka taas jaksaa ryhtyä uppopaistopuuhiin.

Kyssäkaalisalaatti (6-8:lle lisäkesalaattina)

1 kg kyssäkaalta (n. 4 kpl)
2 ruukkua vesikrassia
3 rkl hienonnettua minttua
Kastike:
1 rkl kuivattua minttua
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1,5 dl kreikkalaista jugurttia
1 dl ranskankermaa
1/2 sitruunan mehu
4 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
Päälle:
sumakkia

Kuori ja leikkaa kyssäkaalit noin 1,5x1,5cm kuutioiksi. Sekoita joukkoon 1,5 ruukullista vesikrassia ja hienonnettu minttu. Sekoita toisessa kulhossa kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Kaada kastike kyssäkaaleille ja sekoita hyvin. Nosta jääkaappiin maustumaan.

Koristele salaatti 0,5 ruukullisella vesikrassia ja ripottele päälle sumakkia.

Lintujen laulusta innostuneena kävin hakemassa pöytään myös kimpun tulppaaneja. Pulitin niistä järjettömät 28 euroa (musta tuntuu, että mua on kyllä nyt huijattu), mutta kyllä ne vaan kevään tunnelmaa luovat. Nyt voikin sitten yrittää ignoroida tulevat lumimyrskyt ja tuijotella vain tulppaanikuvia.

 

Share

Kommentit

Lilie
Leben der Lilie

Tämä resepti lähtee heti testaukseen! Kuullosti todella hyvältä! Minäkään en ennen tehnyt kyssäkaalista yhtään mitään, ei olisi edes käynyt mielessäkään, mutta asun nykyään Saksassa ja täällä kyssäkaaleilla on ihan eri statusarvo kuin Suomessa. En ole vielä nähnyt kauppaa, jonka vihannestiskillä ei kyssäkaali komeilisi. Joten nykyään meillä syödään kyssäkaalia melkein siinä missä kurkkua ja tomaattiakin. Ja herkkua on! :)

Kanelibasilika

Resepti vaikuttaa erittäin kokeiltavalta! :)

Tulppaaneista: Pirkan ja Reilun kaupan markettitulppaanit kunniaan, 2 nippua 5e ;)

Riitta (masutoaitemu) (Ei varmistettu) http://www.masutoaitemu.wordpress.com

Tunnustan, etten ole varma olenko koskaan edes maistanut kyssäkaalia, kokannut en ole ainakaan. Mutta kastike vaikutti sen verran lupaavalta, että uskon tämän toimivan!

Huh, jo tuli tulppaaneille hintaa, toivottavasti kestävät ja pitkään! Kauniithan ne toki ovat.

manteli** (Ei varmistettu)

Ensi kesänä laitat Kivistöön kasvamaan kyssäkaalia, pitäisi olla helppo kasvatettava (ei ole vielä kokemusta, mutta ensi kesän jälkeen on). Minun siemenlaatikossa on jo hankittuna vihreän ja violetin kyssiksen siemeniä ja meinaan onnistua niiden kanssa :)

Salaatin kyssäkaalin palaset tuntuvat jotenkin isoilta, etenkin kun ne tarjotaan raakana vai kuvittelenko vain? Jotenkin hieman pienemmiksi, esim. tikuiksi leikattuina tuntuisi herkullisemmalta. Oli miten oli, salaatti menee varmasti testaukseen, kunhan taas muistan kyssäkaalia kotiin ostaa. Söin sitä pitkin syksyä joka välissä ja nyt olen jotenkin kuvitellut kyssäkaalikauden olevan ohitse, eikä kaaleja saatavilla.

MariMaalla
Kivistössä

Lilie: nyt kokeilemaan tätä versiota. Minäkin katson kyssäkaalia eri lasien läpi tästä lähtien ja otan sen vihanneslaatikon vakiovieraaksi.

Kanelibasilika: joo, ostin nuo tulppaanit Pirkka-marketin viereisestä kukkakaupasta. Voit uskoa, että harmitti :)

Riitta: mollukka on mielikuvaansa raikkaampi! Mä tykästyin.

MariMaalla
Kivistössä

Manteli: oi, kiitos kasvatusvinkistä! Käyhän kertomassa kokemuksesi sitten :) Ja joo, varmaan salaatti toimii tikkuna myös tosi hyvin, kokeile valmistaa sillä tavalla! Mua kuutiot eivät häirinneet, kun kaalin koostumus ei ole kova (ennakkomielikuvistani huolimatta) vaan ennemminkin semmoinen rapsahtava.

annemi

Kiva resepti :) itse tutustuin ja ihastuin kyssäkaaliin Saksassa n. 5 vuotta sitten siellä asuessani. Emme tosin sille mitään erikoista yleensä tehneet, vaan rouskutimme raakana :P

Onpas ihanan keväinen ja kaunis kuva. Nuo kerrotut tulppaanilajikkeet ovat niitä kauneimpia.

Miltä maistuu sumakki ja mistä olet onnistunut löytämään sitä?

MariMaalla
Kivistössä

Annemi: te Saksa-ihmiset olette näköjään aina ymmärtäneet hyvän päälle ;)

Emmi: no aargh, 25 niitä oli mutta kui-ten-kin! Pidän ne väkisin siihen asti, että jokainen terälehti on tippunut :D

MariMaalla
Kivistössä

Jonna: kiitos, kuvanottohetkellä saattoi ensimmäisen kerran miesmuistiin käsivarallakin ylivalottaa kuvan. Tervetuloa valo!

No öh, tuo sumakki ostettiin Istanbulista. En edes ostohetkellä kielimuurin takaa ollut ihan varma, ostanko sumakkia vai mitä ;) Mutta käsittääkseni Hakaniemen hallin maustepuodista (mikä lie nimi) sitä voisi löytää. Se maistuu happamalta ja kirpeältä, marjaiselta,  makua on tosi vaikea kuvata (sanoo hän ja maistelee ja haistelee hippusia lusikasta). Tässä sen rooli ei varmasti ole kaikista keskeisin, ja varmaan toimii ilmankin. Mutta mä kyllä olen lämmennyt sille kovin, se sopii esim. salaateille ja kasvisruoille tosi hyvin!

Minna Vuo-Cho (Ei varmistettu) http://eriqou.blogspot.fi/

Enpä ole kyssäkaalia tainnut koskaan laittaa minäkään... en tiedä olenko itse asiassa sitä edes maistanut.

Sumakkia en ole koskaan vielä onnistunut löytämään Suomesta, mutta enpä ole tajunnut Hakaniemen maustepuotiin mennä. Täytyy koitaa ehtiä sinne jossain välissä sillä Ottolenghin parissa muussakin kirjassa on tosi kivoja reseptejä kokeiltavaksi ja niissä monessa käytetään sumakkia.

Kanelibasilika

Salaattireseptiä testattu! Olipas raikas herkku!

Tusla / Soppakellaria (Ei varmistettu) http://soppakellari.blogspot.com

Tulppaanit on ihania. Mitäs siitä, jos nyt vähän maksoi. Sitäpaitsi, niissäkin on laatueroja. Halvimmat ovat saattaneet maata kaupassa aika monta päivää ja nuupahtavat kotona aika nopsaan.

Mulla kasvoi toissakesänä kyssistä ja helposti kasvoikin. :) Oli myös satoisaa! Muistaakseni kannatti harsottaa aika pitkään, koska siihen tuppasi helposti tulemaan jotakin könninkäisiä.

MariMaalla
Kivistössä

Kanelibasilika: kiva kuulla!

Tusla: jos johonkin on tullakseen könninkäisiä, niin niitä varmasti meillä tulee. Miten se voikin olla joka kerta yhtä masentavaa?

Minna Vuo-Cho (Ei varmistettu) http://eriqou.blogspot.fi/

Marille haaste blogissani - vastaa, jos siltä tuntuu :-)

Yaelian (Ei varmistettu) http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/

Kýssäkaali on ihanaa ja blogissani onkin hurja määrä kyssäkaaliohjeita;myös tuollainen kuutiosalaatti,johon tulee sumakkia,mutta muuten erilainen.

MariMaalla
Kivistössä

Minna: kiitoskiitos! Yritän löytää aikaa :)

Yaelian: Kiitos vinkistä, tulenpa etsimään. Olen ihastunut kyssikseen nyt niin täysillä, että olen näköjään antanut sille lempinimenkin jo ;)

Kommentoi