Lihapiirakka eli lihis

Ladataan...
Kivistössä

Saattaa vaikuttaa siltä, että olen friteerauskoukussa. Onneksi ette tiedä kuinka paljon konsumoin Hellmann'sin majoneesia. Mutta ihan totta puhuen ei  meillä pelkästään rasvassa tiristettyä ruokaa syödä. Jääkapissa on joskus nähty salaattiakin! No niin, asiaan.

Tein lihapiirakoita joitakin vuosia sitten ja ne onnistuivat ihan älyttömän hyvin. En tietenkään säästänyt reseptiä, joten tällä(kin) kertaa oli ohjeen hakeminen aloitettava alusta. Yhdistelin tätä Kotilieden reseptiä ja Maku-lehden reseptihakemistosta löytynyttä ohjetta.

Taikina:

3 dl maitoa tai vettä
25 gr hiivaa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl öljyä
8-10 dl hiivaleipäjauhoja

Täyte:

400 gr jauhelihaa
2 sipulia
4 dl keitettyä puuroriisiä (1,5 dl keittämätöntä)
1-2 tl suolaa
1,5 maustemitallista maustepippuria
valkopippuria
mustapippuria
1 tl sokeria
1 tl sinapinsiemeniä
1 rkl valkoviinietikkaa

Murenna hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää muut aineet ja sekoita taikinaksi. Alusta kunnes taikina irtoaa käsistä. Kohota liinan alla n. 45 minuuttia.

Keitä puuroriisi ja anna sen jäähtyä hieman. Silppua sipuli ja kuullota sitä hetki pannulla. Lisää jauheliha ja paista muruiseksi seokseksi. Mausta ja sekoita kypsä riisi joukkoon. 

Jos käytät rasvakeitintä, laita se tässä vaiheessa kuumenemaan. Vaivaa taikinasta ilmat pois ja kaulitse se jauhotetulla alustalla n. 3 mm ohueksi levyksi. Paina levystä pyöreällä kulholla tai pienellä pasteijamuotilla piirakankuoria. Isompiin piirakoihin lusikoin n. 2 rkl täytettä ja miniversioihin 1 rkl. Sivele reunat vedellä ja painele kiinni. Ummista reunat muotilla ja painele vielä haarukalla reuna tiiviisti kiinni. Anna kohota 10 minuuttia ennen paistamista.

Uppopaista piiraat 180-asteisessa öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Valuta talouspaperin päällä.

Huomioita yllä olevasta ohjeesta: Täytettä meni tähän taikinamäärään vain puolet, vaikka noudatin annettuja määriä. Laitoin loput pakkaseen odottamaan seuraavaa kertaa. Kun nostatat täytettyjä piiraita, asettele ne hyvin jauhotetulle alustalle niin, etteivät ne koske toisiaan. Näin vältyt hampaiden kiristelyltä, kun huomaat niiden tarttuneen toisiinsa ja kuori repeää. 

Lihapiirakoiden määrä riippuu tietysti siitä, minkä kokoista muottia käytät. Minä tein viisi suurempaa ja 14 minilihistä.

Share
Ladataan...

Kommentit

Hei mahtava resepti! käyn heti lainaamassa kaverin rasvakeitintä ja teen näitä :)

Kyllä lihis naisen tiellä pitää.

Toimisikohan kuori myös kaalipiirakoissa? Minua on himottanut ne suunnattomasti Pietarin matkasta lähtien. Lihiskin toimisi kyllä...

Ai inspiraatiota! Pakko kai tehdä, omat lihapiirakat onkin viielä tekemättä.

Suolaajahunajaa, mä itse asiassa mietin näitä tehdessä, että seuraavalla kerralla kokeilen kaalitäytteellä!

Nanna kyllä se on tosiaan pakko ainakin kerran elämässä kokea. Itse tehty lihis meinaan :)

Tusla / Soppakellari (Ei varmistettu)

Ai että, mulla niin ollut nämä listalla ja vuosia. Menestys olis taattu juurikin kesäparatiisissa, jossa frittauksenkin voisi hoitaa kesäkeittiössä. Ejkä tänä kesänä...

Tusla, tuo ulkona friteeraus on kyllä suositeltavaa! Minä friteerasin kuistilla ovi auki ulos, mutta silti taisin tuoksahtaa vähän grillikipsan myyjälle loppupäivän.

Vierailija (Ei varmistettu)

R-A-K-A-S-T-A-N lihiksiä. Launtaisin torikeikan yhteydessä pysähdyn aina syömään toripoikien lihiksen ja siihen kylkeen haaleaa Juhla Mokkaa, ai että maistuu hyvältä :o)

Nämä teidän tekemät saa veden kielelle, näyttää niin herkulta että pakko kokeilla kotona!

T: Kira

Ollapa Kivistönkin lähellä tori, missä voisi viikonloppuaamuisin piipahtaa lihiksellä ja kaffella! Onneksi näitä on nyt pakkasessa, niin voi sitten sieltä sulatella kahvin kylkeen.

Jari (Ei varmistettu)

näyttää todella hyvälle, mutta ensin paistaisin jauhelihan ja sitten lisäisin sipulin (joka tarvitsee huomattavasti lyhyemmän valmistusajan)

Jari, huolella freesattu sipuli on herkkua! Ja kun käyttää kuumaa pannua ei jauhelihankaan kypsymisessä kovin kauaa kulu. Makuasioita :)

niukkis (Ei varmistettu)

Tein ohjeen mukaan ja taikina oli kuin kivi ? ja siis 8 dl jauhoja en laittanut enempää.En ole leiponut vielä ja noussutkaan ei ole kamalasti mutta mutta mikä meni vikaan ?

Kommentoi

Ladataan...