Lusseboston

Ladataan...
Kivistössä

Marraskuussa Janoinen persilja ehti kokata muutamankin jutun Lantlivin Jul&Pyssel lehden inspiroimana. Tässä vielä yksi resepti julpysselin innoittamana. Alkuperäisessä ohjeessa täytteessä oli mantelimassaa, mutta sitä ei ollut tekohetkellä saatavilla, joten korvasin sen tuorejuustolla.



Lusseboston (puolikas annos)


Taikinaan:
1/2 ps kuivahiivaa
1,25 dl maitoa
1/2 ps sahramia (0,25 gr)
hyppysellinen suolaa
255 gr (4,25 dl) vehnäjauhoja
35 gr pehmeää voita
0,25 dl sokeria
1/2 muna


Täytteeseen:
35 gr pehmeää voita
1 tl jauhettua kanelia
2 kotimaista omenaa
0,5 dl sokeria (tai maun mukaan)
70 gr maustamatonta tuorejuustoa
1 tl maissitärkkelystä
2 rkl kananmunaa


Mittaa jauhot kulhoon ja sekoita joukkoon suola. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja kaada suurehkoon kulhoon. Sekoita sahrami maitoon ja lisää sitten hiiva, jauhot, sokeri, muna ja pehmeä rasva. Sekoita taikinaksi ja vaivaa viisi minuuttia koneella tai kymmenisen minuuttia käsin. Tarkoituksena on saada kimmoisa taikina, joka irtoaa kulhon reunoista. Nostata n. 40 minuuttia.


Tee sillä välin täytteet. Sekoita kaneli pehmeään voihin. Sekoita tuorejuustoon kananmuna ja maissitärkkelys ja laita jääkaappiin odottamaan. Kuori omenat ja raasta ne karkeaksi. Purista raasteesta ylimääräinen neste pois. 


Kauli noussut taikina jauhotetulla leivinalustalla n. 1 cm paksuksi suorakaiteeksi. Sivele pintaan kanelivoi ja sen päälle tuorejuusto. Ripottele seuraavaksi sokeri ja sen päälle omenaraaste. Rullaa pitkittäin ja leikkaa n. 5-6 cm leveitä paloja.



Asettele palat voidellun vuoan (esim. halkaisijaltaan 18 cm irtopohjavuoka) pohjalle ja kohota jälleen n. 40 minuuttia. Lämmitä uuni 200-asteeseen. Voitele kohonnut lusseboston kananmunalla ja paista sitä n. 20-30 minuuttia. 


Nuuhki keittiöstä hiipivää pökerryttävää sahramin tuoksua ja virittäydy joulutunnelmaan.


Share
Ladataan...

Kommentoi

Ladataan...