Moscow mule-mehujää

Ladataan...
Kivistössä

Ahersimme taannoin viikonlopun perennapenkkien ja kasvimaan muokkauksen kimpussa ja aurinko paistoi hellittämättä otsaan. Onneksi pakkasessa oli jäätymässä lapsuusmuistoja aikuistvistillä: mehujäätä pienellä terästyksellä.

Teimme vapun jälkeen satsin inkiväärillä ja limellä maustettua simaa janojuomaksi. Kirpeänterävästä mausta tuli mieleen yksi erään aikakauden lempijuomistani, moscow mule, joka on alunperin tehty inkiväärioluesta, limemehusta ja vodkasta, joskus tippasella angostuuraa. Otin taiteilijanvapauksia: laitoin mehujäämuotteihin simaamme, hiukan vodkaa ja päätin nimetä mehujääni moscow muleksi.

Kunnon kiinteän ja valuvasti sulavan mehujään aikaansaamiseksi olisi keiteltävä pohjaksi paksuhkoa sokerilientä, mutta tällä oikomismenetelmällä tulee jos ei muuta niin autenttisia lapsuusmuistoja. Äidin pakastamasta mehukattijäästä kun imettiin ensin kaikki maku ja lopuksi rouskutettiin pois kuleksimasta jäljelle jäänyt jäätynyt vesi.

Simaa voi jäädyttää mehujäämuoteissa (löysin niitä äskettäin Ikeasta muutaman vuoden etsimisen jälkeen), mutta tästä tulee varmasti myös oikein toimiva väligranité pitkälle illalliselle.

Inkivääri-limesima

n. 30 grammaa kuorittua inkivääriä ohuina lastuina
2 limen kuori (ilman valkoista)
4 limen mehu
4 litraa vettä
500 g fariinisokeria
maustemitallinen (1/4 tl) kuivahiivaa

Laita ämpäriin sokeri, limenkuoriviipaleet ja inkivääri. Kiehauta puolet vedestä. Kaada se inkiväärin, limenkuorien ja sokerin päälle ja sekoittele, kunnes sokeri on sulanut. Purista joukkoon limen mehu ja kaada sekaan loput vedet. Ripottele kuivahiiva pinnalle ja anna seistä lämpimässä vuorokauden ajan. Pullota sen jälkeen puhtaisiin pulloihin ja lisää halutessasi rusinoita. Laita pullot viileään ja anna käydä ainakin muutaman päivän ajan. Jos laitoit rusinoita, tiedät siman olevan valmista, kun ne kelluvat.

Aikuisten mehujäät

Kaada mehujääpuikkoihin simaa. Jätä muotti muutaman sentin vajaaksi. Kaada jokaiseen muottiin 1 cl vodkaa. Laita halutessasi minttua koristeeksi. Jäädytä.

Väligranité 6:lle

5 dl simaa
0,5 dl vodkaa

Kaada sima ja vodka pakkasenkestävään astiaan. Laita pakastimeen ja käy sekoittelemassa välillä, kun muilta hommilta ehdit. Kun seos on jäätynyt hileiseksi, muttei kalikaksi, jaa se jäähdytettyihin kulhoihin tai laseihin. Tarjoa heti.

Kivistö osallistuu tällä reseptillä kuukauden ruokahaasteeseen, jonka raaka-aineena on sopivasti inkivääri.

 

Ps. Facebookissakin voi nyt olla Kivistössä

Share

Kommentit

Innovatiivinen resepti. Onnea ruokahaasteeseen!

MariMaalla
Kivistössä

Kiitos Jonna!

Vierailija (Ei varmistettu)

Mainio resepti....Ne lapsuuden mehujäät olivat kyllä useimmiten appelsiinituoremehusta :)

Vierailija (Ei varmistettu)

No sehän olikin Marin päivitys :) eikä Liisan :

Kommentoi

Ladataan...