Paistetut vihreät tomaatit

Kivistössä

Olin vilkuillut Niitä sillä silmällä lähimarketissa jo useamman kerran syksyn aikana. Oikeastaan olin vilkuillut Niitä jo vuosien ajan tarttumatta toimeen, kunnes muistin, että Niitähän löytyy ihan omasta takaa ja että ne pitäisi pelastaa kasvihuoneen siivoamisen alta. Saanko esitellä, vihreä tomaatti.



Nettihän on tietysti pullollaan mitä erilaisempia reseptejä vihreiden tomaattien hyödyntämiseen, mutta paistetut vihreät tomaatit olivat selkeä valinta. Päädyin mukailemaan tätä Jyrki Sukulan reseptiä.


Paistetut vihreät tomaatit


1 dl vehnäjauhoja
1 dl polentaa (maissiryynejä)
1 tl suolaa
valkopippuria myllystä
n. maustemitallinen savustettua paprikajauhetta
1 muna
n. 1,5 dl maitoa
4-5 kpl vihreitä tomaatteja


Sekoita kuivat aineet kulhossa ja tee keskelle kuoppa. Sekoita maito ja muna ja kaada seos sitten pienissä erissä jauhojen joukkoon sekoittaen huolellisesti. Viipaloi tomaatit 5 mm siivuiksi. Kuumenna paistinpannulla reilusti rypsiöljyä. Dippaa tomaattisiivut taikinaan ja paista n. minuutti per puoli kullan ruskeiksi. Valuta paistetut viipaleet talouspaperin päällä ja tarjoile kuumana.



Ripottelin paistettujen viipaleiden päälle vielä extrasuolaa ja katoin pöytään buffalo mozzarellaa, bresaolaa ja proseccoa. Lounas deluxe!


Tomaatit sopivat erityisen hyvin yhteen valuvan mozzarellan ja bresaolan kanssa.



Hämmästyttävintä oli ehkä se, että maussa oli jotain lettumaista mutta se toimi hyvin tomaatin happamuuden kanssa. Seuraavalla kerralla maustaisin tomaatteja ehkä vähän runsaskätisemmin esimerkiksi cayennepippurilla tai tulisemmalla paprikajauheella.


Share

Kommentit

suolaa&hunajaa

Minä olen aina luullut, että vihreät tomaatit on joku oma "merkki" ts. lajike, mutta onko ne muka vaan raakoja tomaatteja? nimim. parvekkeen haljenneet vihreät tomaatit eivät kypsy pakkasella ;-)

Soul Kitchen

Minäkään en ole päässyt jyvälle vihreistä tomaateista että mitä ne oikein on, ihmettelen samaa mitä Jonna. Näyttää kyllä herkuilta nuo paistettuna. Ja tuo lounas on aivan ihana kaikkine härpäkkeineen!

LiisaMaalla
Kivistössä

Jonna ja Anna, kyllä mä oon vahvasti siinä käsityksessä, että niitä "raakoja" tähän käytetään. Jos joku tietää toisin niin saa korjata käsitystä! Mutta joka tapauksessa ne vihreätkin yksilöt kannattaa kerätä talteen ja vaikka säilöä chutney-tyyppisesti jos ne ei jaksa enää punertua sisätiloissakaan.

Tusla / Soppakellari (Ei varmistettu) http://soppakellari.blogspot.fi/

Minäkin olen siinä vakaassa käsityksessä, että ovat vaan niitä raakoja tomaatteja. Ja jotenkin olen ollut epäluuloinen tämän ruokalajin suhteen, että sen herkullisuus olisi vain turhaa "leffanostetta". Kypsyttelin meidän loput vihreät tomaatit saunan pimeydessä paperipussissa muutaman ompun kera. Ei niistä viimeisistä mitään supereita enää tullut, mutta hyvä tomaattikastike kylläkin.

Tomaattien halkeilu johtuu muistaakseni liiasta vedensaannista. Sama juttu muuten viinirypäleillä. Kypsymisvaiheessa jos vettä tulee liikaa, juuristo pumppaa sen hedelmiin ja kuoret halkeilevat. Ei hyvä.

suolaa&hunajaa

Liikaa vettä tänä kesänä, kappas ;-)

LiisaMaalla
Kivistössä

Jonna mä nauroin ääneen :)!

Mutta Tusla rohkeasti vaan kokeilemaan sitten ensi vuonna, kun satoa taas on. Kyllä näissä on muutakin kuin leffanostetta!

Riitta (masutoaitemu) (Ei varmistettu) http://masutoaitemu.wordpress.com

Ai että kuulostaa herkulliselta, ja vielä raaoista (ja siis muuten käyttökelvottomista) tomaateista. :-)

LiisaMaalla
Kivistössä

Riitta, hukkaan ei ainakaan omaa satoa viitsis millään heittää, miksei siis kehittää niistä jotain herkkua!

Akvamarin (Ei varmistettu) http://akvamarinkoru.blogspot.fi

Me tehtiin vihreistä tomaateista säilykettä, joka jakoi mielipiteet. Minä olin ihan onnessani niiden aromista! :-)

Tervetuloa käymään! Muista varoa sorkkaeläimiä ajaessasi! :-)

LiisaMaalla
Kivistössä

Akvamarin, säilykettä on pitänyt tehdä täälläkin mutta vielä ei ole jäänyt niin paljon vihreitä tomaatteja, että oisin niihin puuhiin ryhtynyt!

Haidi, kiva kuulla että maistui!

Kommentoi