Piirakka ihanille naisille

Kivistössä

Vietän kahden entisen työkaverin - nykyisen hyvän ystävän - kanssa maanantaiviinejä noin kerran kuussa. Konsepti on hyvin yksinkertainen: jokainen kutsuu vuorollaan muut luokseen maanantai-iltana ja laittaa pöytään vähän syötävää ja yhden viinipullon. Tämän viikon maanantaina oli minun vuoroni. Koska viikonlopun tattisaalis oli hyvä, nyysin sunnuntaina kuivurikasasta muutaman kourallisen tatteja ja laitoin ne maanantaiviinipiirakkaan.

Tattipiirakka

Piirakkapohja on omenapiirakasta ja kesäkurpitsaherkusta tuttu pâte brisée

115 g voita
3 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
2-3 rkl jääkylmää vettä

Sekoita suola ja pieniksi kuutioitu jääkaappikylmä voi jauhoihin. Hiero taikina nopeasti kämmenten välissä tai surauta yleiskoneen terällä hiekkamaiseksi muruksi. Sekoita jääkylmää vettä joukkoon sen verran että seoksesta tulee taikinamainen. Nosta pöydälle ja alusta sen verran, että taikinasta tulee on kiinteä pallo. Laita jääkaapiin vähintään tunniksi lepäämään. Ja taas: tee itsellesi palvelus, muotoile taikina jo tässä vaiheessa vuoan muotoiseksi: lieriöksi tai suorakulmioksi. Kiität itseäsi kauliessasi taikinaa.

Kauli taikina hieman vuokaa suuremmaksi levyksi ja nosta vuokaan. Leikkaa ylimääräinen taikina pois ja pistele pohja haarukalla. Peitä pohja leivinpaperilla ja laita painoksi esim. kuivattuja herneitä niin, että pohja ja reunat peittyvät. Paista pohjaa 180 asteessa 15 minuuttia ja poista sitten leivinpaperi ja herneet ja paista pohjaa vielä n. 5 minuuttia niin, että taikina kuivuu pinnalta.

Täyte

n. 0,5 l pilkottuja tuoreita tatteja/kourallinen kuivattuja liotettuna/1,5 dl pakastettuja
2 salottisipulia hienonnettuna
1 dl maitoa
2 munaa
4 viipaletta prosciuttoa
0,25 dl raastettua pecorinoa
lehtipersiljaa
voita paistamiseen
lisäksi muutama nätti tatti koristeeksi, jos oikein söpöjä pieniä sattuu sienikoriin

Haihduta pilkoituista tateista hiukan vettä kuivalla kuumalla pannulla. Lisää nokare voita ja hienonnetut sipulit. Paista, kunnes sipulit ovat kuullottuneet. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla ja anna jäähtyä hieman.

Vatkaa muna ja maito keskenään, älä suolaa munamaitoa: prosciutto ja pecorinoraaste pitävät huolen piirakan suolatasapainosta. Levitä sieni-sipuliseos piirakkapohjalle ja asettele päälle kokonaiset prosciuttoviipaleet niin, että ne suunnilleen peittävät koko täytteen. Kaada munamaito päälle. Asettele munamaidon päälle koristeeksi lehtipersiljaa ja mahdolliset kauniit tattiviipaleet. Ripottele viimeiseksi pecorinoraaste ja laita uuniin (180 astetta) noin puoleksi tunniksi, kunnes pinta on hieman saanut väriä ja munamaito hyytynyt.

Tämä ohje on mitoitettu tuolle meidän suosikkivuoalle, joka kuvassa näkyy. Pyöreään piiraspohjaan täytemäärä kannattaa varmasti tuplata. Taikinamäärä taas riittää pyöreään hyvin. Pienemmästä vuoasta sitä jää aina yli, mutta pienemmän määrän tekeminen on osoittautunut epäkäteväksi.

Eipä muuta kuin tattionnea viikonloppuunne, metsästättepä niitä metsässä, torilla tai vihannesosastolla!

 

Share

Kommentit

Sini - nautiskellen.blogspot.com (Ei varmistettu)

Hui miten komea tatti! Mistä tuollaisia löytää?? Kunpa ehtisi itsekin vielä tattimetsään tänä syksynä... Piiras on todella kaunis, tuollaista kelpaa tarjota! Alkoi kyllä tehdä tattipiirakkaa mieli! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Piirakkaperjantai teilläkin!
Mun sienisaalis on toistaiseksi ollut tosi huono, mutta toivotaan parannusta viikonloppuna.. Herkullisen näköistä piirakkaa ja varmaan hyvää!

jokihaka kokkaa (Ei varmistettu)

Äh! Unohdin laittaa keneltä tuo äskeinen kommentti tuli!

melko pohjalainen meininki teidän maanantaiviini-illoissa... (=puukkoo)

MariMaalla
Kivistössä

Sini: äh, no nyt on pakko myöntää, että tämä yksilö on viime vuonna löydetty. Tänä vuonna on kyllä ollut paljon ja kauniita, tuollahan ne kohisten on kasvaneet hämäläisessä harjumaisemassa :) Ja kiitos kehuista!

Jokihaka: toivotaan että onni paranee. Me lähetetään Keski-Suomen suuntaan hyvää sienihenkeä!

MariMaalla
Kivistössä

Nanna, älä kettuile mun stailauksesta! Sitäpaitti mussa on puolet pohjalaista, olenko kertonut? (Se puolikas savolaisuus vaan nyt sattuu hallitsemaan luonnetta) Tai no, pohjoispohjalaista, joojoo, tiedän, te kutsutte niitä lappilaisiksi, ne mitää oikeeta pohojalaasia ole.

Mari, ilmankos sinä olet niin ihana. Minäkin olen puoliksi pohjoispohjanmaalainen ja syntyisin Savosta. Itse pidän itseäni savolaisena, vaikka äitini on sitä mieltä, ettei ole savolaisia synnyttänyt ;-)

Onni on ihanat työkaverit - entiset ja nykyiset. Meilläkin on maanantaiviinit ihanan entisen työkaverin kanssa ensi maanantaina, mukava sattuma.

MariMaalla
Kivistössä

Siis aivan uskomaton geenipooli, Jonna!

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Nerokas konsepti tämä maanantaiviinit! Erityistä neroutta on nimenomaan se, että tapahtuu juuri maanantaina. Arvostan.

MariMaalla
Kivistössä

Kati: löysit maanantaiviinien syvimmän olemuksen! Ne kehitettiin alunperin juuri siksi, että erityisesti maanantaiaamuna on kiva odottaa jotain ihanaa. Illalla edeltävät kahdeksan tuntia voi unohtaa ja leikkiä viikonlopun jatkuvan.

Soul Kitchen

Niin soma että melkein voisin syödä (sienivamma vaivaa ja siksi vähän varautunut). Maanantaiviinit on mainio keksintö ja pelastaa koko viikon, maanantai kun muuten täysi turhake.

Vierailija (Ei varmistettu)

Herkullisen näköinen piirakka! Tatti on aika aliarvostettu sieni Suomessa. Meillä on italialaiset naapurit jotka puhuvat tateista kuin joistakin tryffeleiden veroisesta luksusherkusta.

MariMaalla
Kivistössä

Vierailija: kiitos! Juu, tatteja taidetaan viedäkin suomesta rekoilla Italian herkkusuille.

k1su (Ei varmistettu)

Siis nyt iski maanantaiviinikateus. Tai ihan vaan joskusviinikateus.

MariMaalla
Kivistössä

SoulKitchenAnna: nyt sientä kokeilemaan, ei se ota jos ei annakaan. Voin olla puolueellinen, mutta mun mielestä herkkutatista olis helppo aloittaa!

k1su: ai nou. Olen huomannut, että pitää vaan päättää ja järjestää. Vaik ei se aina helppoa ole, kalenterin täsmääminen usean kanssa.

Sanna Laukkanen (Ei varmistettu) http://keittioavecamour.blogspot.fi/

Moikka! Kiitos ihanasta ohjeesta. Kokeilin tätä viime viikolla syksyn ensimmäisistä herkkutateistani. Linkitin sivusi ja ohjeen blogiini: http://keittioavecamour.blogspot.fi/2014/09/tattipiirakka.html

Kommentoi