Piparjuurisilakat

Kivistössä

On ollut aikoja, kun en ole ollenkaan jaksanut innostua Jamiestä. Miehen mausteita viskova tyyli on ärsyttänyt lähes yhtä paljon kuin erään Suomen Masterchefin tuomarin maiskuttelu. Ja sitten kuitenkin tulee se hetki, kun on myönnettävä, että Jamie vaan osaa innostaa kokeilemaan uusia juttuja ja tekee ruokaa täydellä sydämellä.



Tämän päivän Hesarissa Henrik Rehbinder kertoi, että heillä nautitaan nykyään joulupöydässä ainoastaan erilaisia kaloja. Sama tendenssi on ollu meidänkin perheessä ja nyt jo toista vuotta peräkkäin, pöydän kunkku* on ihan muu kuin perinteinen joulukinkku. Sanottakoon kuitenkin, ettei kenelläkään meistä ole oikeastaan mitään perinteisiä jouluruokia vastaan, mutta välillä on kivailla kokeilla jotain muuta. 


Jamien ruokalehden joulunumerosta löytyi tämä piparjuurinen silakkaresepti ja rohkenen sanoa, että se on erittäin hyvä lisä aaton kalapöytään jos maustesilakoista tykkää.  Kylkeen voi tehdä myös piparjuurisen jugurttikastikkeen, mutta ilmankin pärjää jos kaveriksi tarjoilee keitettyä perunaa tai hyvää ruisleipää ja voita. Alla ohje niin kuin minä sen tein.


Piparjuurisilakat


n. 800 gr silakkafileitä
1 tl kokonaisia valkopippureita
1 tl fenkolinsiemeniä
2 laakerinlehteä
2,5 dl siideriviinietikkaa
2 salottisipulia hienonnettuna
40 gr piparjuurta raastettuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
100 gr sokeria
2 tl suolaa


0,5 dl oliiviöljyä
pieni kourallinen tuoretta tilliä 
1/2 kurkku, siemenet poistettuna ja kuutioituna
40 gr raastettua piparjuurta
1-1,5 dl jugurttia
2 rkl maustelientä
(suolaa, mustapippuria)


Lado silakkafileet laakeaan astiaan. Aloita mausteliemen valmistus laittamalla, valkopippurit, fenkolinsiemenet, laakerinlehdet, viinietikka, salottisipulit, piparjuuri, valkosipulit (minä kuorin kynnet ja lyttäsin veitsellä ja niistä irtosi näinkin makua ihan hyvin) ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla miedolla lämmöllä muutama minuutti ja lisää sitten suola**. Ota pois liedeltä ja jäähdytä. Kaada jäähtynyt liemi silakkafileiden päälle ja peitä silakat tuorekelmulla niin, että kalat ovat kokonaan mausteliemen peitossa. Anna maustua jääkaapissa 24 tuntia.



Jamie suosittelee ottamaan silakat n. tuntia ennen tarjoilua huoneen lämpöön ja valmistamaan sillävälin jugurttikastikkeen. Tuttuun tapaani en muistanut juuri vilkaista kastikkeen ohjetta, joten päädyin sekoittamaan kaikki aineet kerralla yhteen ja hyvin toimi niinkin!


Vähän epäilimme ehtivätkö silakat nahkoineen pehmetä tuossa vuorokaudessa mutta ihan turhaan! Piparjuuresta tuli kivasti potkua ja samalla liemen makeus pyöristi makuja mukavasti.



*Pahoittelen tätä kliseetä, mutta pakkohan se oli tähän änkästä!
**Etikkalientä ei ehkä kannata keitellä aamutuimaan pienessä tuvassa, jossa vielä nukkuu ihmisiä. Ellei sitten välttämättä halua herätellä ihmisiä nenää kutittavaan etikankatkuun (sori vaan kaikki paikalla olleet!).

Share

Kommentit

Riitta (masutoaitemu) (Ei varmistettu) http://masutoaitemu.wordpress.com

Mä en ole silakkafani, mutta piparjuuri on mahtava mauste! Melkein tekisi mieleni kokeilla näitä...

LiisaMaalla
Kivistössä

Riitta rohkeesti vaan! Kai tällä mausteliemellä vois kokeilla muutakin kalaa maustaa, kerro jos kokeilet!

Minna Vuo-Cho (Ei varmistettu) http://eriqou.blogspot.fi/

Minäkään en tykkää silakasta (ne ruodot....!), mutta piparjuuri on hyvää. Ehkä pitäisi tehdä miehelle maistiaiset kuitenkin.

jokihaka kokkaa (Ei varmistettu) http://jokihakakokkaa.blogspot.fi/

Silakkafileitä ois kaapissa, piparjuurta ei.. Vaikuttaa kyllä hyvältä!

LiisaMaalla
Kivistössä

Minna, ei ne ruodot tunnu noissa fileissä etenkään sen jälkeen, kun ovat käyneet etikkakylvyssä! Mäkin olen vasta aikuisena oppinut rakastamaan silakkaa, se on hieno kala.

Jokihaka, sit vaan kaupan kautta niin pääset huomenna herkuttelemaan!

suolaa&hunajaa

Meilläkin kalat on kunkku ja osuus johon eniten satsataan. Tästä voisinkin ottaa oppia, olen tänä vuonna silakka- ja sillivastaava. Mukava rooli, jos ei lasketa niiden nahkojen irroittelua isommasta erästä.

LiisaMaalla
Kivistössä

Jonna mä jotenkin tykkään siitä nahkojen irrottamisesta! Siinä on jotain terapeuttista, kun saa flown päälle. Tosin tämä kokeilu osoitti sen, että nahkoineenkin ne voi syödä. 

sauvajyvänen (Ei varmistettu) http://sauvajyvanen.blogspot.fi/

Voi mikä löytö tämä resepti! Tässä yhdistyy kaksi mahtiainesta, ihan pakko on kokeilla. Minä olen suuri kala-fani, ja suuri jouluruoka-fani, ja olenkin ratkaissut ongelman niin, että aatonaattona syödään pelkkiä kaloja, ja sitten aattoaterialla kalat ovat vaan lisukkeena ja pääpaino jää muulle. Näin saan nauttia kaikista herkuista riittävästi :)

LiisaMaalla
Kivistössä

Sauvajyvänen, kuulotaa oikein hyvältä ratkaisulta tuokin! Jouluna herkkuja totisesti riittää :)

suolaa&hunajaa

Siihen nahkojen irrotteluun pitää saada oikea vaihde ja silloin se todella on rentouttavaa. Kunhan ei turha kiirehdi, nauttii vaan.

LiisaMaalla
Kivistössä

Eikä lasillinen olutta tai muutakaan kuohuvaa ole puuhassa pahitteeksi!

Kommentoi