Pretzel-piilot ja maalaissinappidippi

Ladataan...
Kivistössä

Snellman lanseerasi helmikuun alussa uuden Kunnon lenkkimakkaran ja haastoi samassa syssyssä bloggarit kehittämään reseptejä tästä uutuustuotteesta. Kivistöläiset osallistuvat kisaan täällä pretzel-piilolla, jossa makkara kääritään taikinaan, kylvetetään soodavedessä ja paistetaan. Kylkeen laitetaan makeantuju sinappidippi. Ja kas, saunalenkki on pessyt kasvonsa!

Äänestä Kivistöläiset voittoon Snellmanin sivuilla ja osallistu samalla arvontaan, jossa voit voittaa illallisen huippuravintolassa ja hotelliyön Helsingissä!

16 pientä pretzel-piiloa



1 paketti Kunnon lenkkimakkaraa

3,5 dl lämmintä vettä

1 rkl sokeria

2 tl kuivahiivaa

9,5 dl vehnäjauhoja

2 tl suolaa

2 rkl sulatettua voita (n. 30 g)

3 litraa vettä

2,5 dl ruokasoodaa

1 muna kevyesti vatkattuna

merisuolahiutaleita ja mustapippuria



Tee ensin taikina. Yhdistä suuressa kulhossa lämmin vesi, sokeri ja hiiva. Anna seisoa viitisen minuuttia kunnes

seos alkaa kuplia ja vaahdota. Lisää jauhot, suola ja sulatettu voi. Sekoita aineet puuhaarukalla ja sen jälkeen vaivaa kunnes taikina on sileää ja irtoaa kulhon reunoista. Jatka vielä vaivaamista viisi minuuttia, kunnes taikina on joustavaa, pehmeää ja hieman tahmeaa.



Ota taikinapallo pois kulhosta ja öljyä kulho kevyesti. Laita taikina takaisin ja pyörittele niin, että se on kauttaaltaan öljyn peitossa. Peitä kelmulla ja anna kohota lämpimässä paikassa n. tunnin kunnes taikina on kaksinkertainen.

Pilko odottaessasi molemmat lenkit kolmeen yhtä pitkään osaan. Näistä pätkistä tarvitset neljä. Leikkaa ne vielä

neljään osaan niin, että saat 16 lenkkimakkaratankoa. Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen. Kaada kattilaan 3l vettä 2,5 dl ruokasoodaa ja kuumenna kiehuvaksi.



Kippaa taikina leivinalustalle ja jaa se ensin kahteen yhtä suureen osaan ja sitten taas puoliksi. Jaa kukin taikinapala vielä neljään osaan niin, että alustalla 16 taikinapalaa. Rullaa taikinapala varovasti sormien alla n. 30 cm pitkäksi suikeroksi. Kieritä se lenkkimakkaran ympärille ja nipistele päädyt umpeen.

Kun soodavesi kiehuu, laske varovasti 3-4 pretzel-piiloa kerrallaan veteen ja kiehauta n. 30 sekunnin ajan. Nosta pois reikäkauhalla ja aseta leivinpaperin päälle. Kun olet keittänyt kaikki, voitele kananmunalla, ripottele pintaan reilusti merisuolahiutaleita ja rouhi päälle myllystä mustapippuria. Paista 12-14 minuuttia tai kunnes väri on tumman kullanruskea. Jäähdytä ritilällä.

Maalaissinappidippi

1 dl majoneesia

0,5 dl kokojyväsinappia

1 rkl dijon-sinappia

1 rkl vaahterasiirappia



Sekoita ainekset kulhossa. Maista, lisää dijonia jos kaipaat lisää potkua. Nosta kupillinen dippiä pretzel-piilojen viereen ja dippaile herkut saunan jälkeen tai illanvieton suolapalana.

Kokeilimme näiden pretzel-piilojen kanssa myös etikkaista dippiä joka sekin oli oikein passeli.

Viinietikka-hunajadippi

1,5 dl mallasviinietikkaa (tai siideriviinietikkaa)

3 rkl juoksevaa hunajaa

ripaus suolaa

runsaasti mustapippuria myllystä

Sekoita ainekset kulhossa ja maistele tarvitseeko dippi lisää hunajaa tai muuta ainesosaa.

Share

Kommentit

Huli/Meanwhile in Longfield.. (Ei varmistettu) http://meanwhileinlongfield.wordpress.com/

Ihanat kuvat ja niin herkullisen näköiset makkarakääröt. En varmaan voisi odottaa noiden jäähtymistä ritilällä, vaan popsisin noi heti tulikuumina. :P

LiisaMaalla
Kivistössä

Huli, joo se näissä kyllä on vaarana, ettei malta odottaa!

annemi

Ei varmaan yllätä että tämä postaus saa minut hihkumaan innosta ja äänestämään teitä kisassa :) Pretzelit! <3 nam!

 

Soul Kitchen

Ihana ohje (mä luovutan :) Onnea kisaan!!

LiisaMaalla
Kivistössä

Annemi, kiits :)!

Anna, koskaan ei saa luovuttaa! Onnea matkaan myös sinne :)!

Reetta_helloillamme (Ei varmistettu) http://helloillamme.wordpress.com

Ihania! En ole viitsinyt koskaan tehdä brezeleitä, koska täällä Wienissä niitä saa ihan lähileipomosta tai kaupan pakastealtaasta, mutta nyt on pakko tehdä näitä! :) Vaikkei tuota mainosmakkaraa olekaan saatavilla ;)

Hannele | Kokit ja Potit (Ei varmistettu) http://kokitjapotit.blogspot.com

Tämä on nerokas resepti!

Huippu resepti keksintö ja ihanat kuvat! Hyvä Plikat!

(paitsi, että kuvista tulee kyllä hirvittävän levottomia mielleyhtymiä tälläisen kieroutuneen päässä, enkä malttanut olla miettimättä näiden  makkaroiden tekovaiheen "lempinimeä", kun teillä on aina niitä kuvaavia pupuleipiä ja p***eleipiä sun muita. Paitsi, mikäli kuva on Liisan ottama, niin Liisan eteerisen viattomuuden huomioon ottaen olen ihan hakoteillä, kuten aina)

Hieno resepti, käyn tykkäämässä.

LiisaMaalla
Kivistössä

Reetta, kiitti! Saispa täältäkin lähileipomosta, olen kateellinen!

Hannele, no juu! Pretzelit nyt vaan on ihania ja jääkaapista pitäis aina löytyä (nakki)makkaraa ja sinappia hiukopalaksi.

Nanna, joo mun ottamia ovat! Ihan olen viaton ja eteerinen enkä ollenkaan ymmärrä, mihin levottomiin mielleyhtymiin sä nyt viittaat... Kovia on kisassa tälläkin kertaa, notta onnea matkaan vaan kaikille!

MariMaalla
Kivistössä

Eteerinen viattomuus.

Jaha.

Riitta (masutoaitemu) (Ei varmistettu) http://www.masutoaitemu.wordpress.com

Kävin jo äänestämässä teitä, mutta piti tulla vielä tännekin kehumaan, vaikuttaa ihan älyttömän hyviltä!

Riitta (masutoaitemu) (Ei varmistettu) http://www.masutoaitemu.wordpress.com

Kävin jo äänestämässä teitä, mutta piti tulla vielä tännekin kehumaan, vaikuttaa ihan älyttömän hyviltä!

Nämä ovat ihan luksusversioita meidän nuoruuden vappujen nakkipiiloista, joista paistettiin yöllä ennen Ullista. Aion tehdä näitä seuraavan kerran, kun nakkipiiloystäväni saapuu kylään.

LiisaMaalla
Kivistössä

Riitta, kaksinkertainen kiitos ;)

Jonna, mäkin haluan erityisen nakkipiiloystävän (edelleen ihan eteerisesti ja viattomasti ilman levottomia mielleyhtymiä!)! 

Minä olen niin eteerinen, ettei minulle edes tullut edes mieleen, että tuosta voisi syntyä levottomia mielleyhtymiä ;-) Piti tehdä näitä, mutta 2,5 dl ruokasoodaa tuli esteeksi. En ollut ollenkaan katsonut, että sitä tarvitaan noin paljon. Se on varmaan enemmän ruokasoodaa, kun olen käyttänyt elämäni aikana...

LiisaMaalla
Kivistössä

Jonna, voi ei! Me jouduttiin kerran ostamaan sellainen kilon tötsä soodaa, kun ei ollut pienempiä tarjolla. Sekin varmaan riittää loppuelämäksi.

ElinaTii (Ei varmistettu)

Ihana ohje, kiitos! Näistä tuli tooosi hyviä :)

Kommentoi

Ladataan...