Ristikkopiiras

Kivistössä

Martha on yksi keittiöjumalattaristani Nigellan ja Marin ohella. Marthalta löytyy resepti tilanteeseen kuin tilanteeseen ja mieletön valikoima tee-se-itse vinkkejä. Toki tuo periamerikkalainen tyyli on melko ylitsevuotava paikoin mutta hyviä ideoita tuolta sivuilta löytyy. Niin kuin esimerkiksi ajatus tähän piirakkaan.

Tarvitset:

1/2 annosta tätä piiraspohjaa

1 n. 20 senttinen keltainen kesäkurpitsa

1 n. 20 senttinen vihreä kesäkurpitsa

2 pientä fenkolia

1 purjo valkoinen osa

1 dl juustoraastetta

1 kananmuna

1 dl (kuohu)kermaa

suolaa ja pippuria

nokare voita paistamiseen

oliiviöljyä

Valmista ensin piiraspohja muuten Marin ohjeen mukaan mutta ennen jääkaappiin laittamista tasoita taikina suorakaiteen malliseksi jos käytät pitkänmallista vuokaa. Laita uuni lämpenemään 180-asteeseen. Pese kesäkurpitsat ja vuole niistä pitkittäin ohkaisia siivuja juustohöylällä tai mandoliinilla (vältä höyläämästä siemeniä mukaan, tulee nätimpi pinta). Voit halutessasi itkettää viipaleet lävikössä, mutta se ei mielestäni ole välttämätöntä etenkään jos saat käsiisi pieniä ja kiinteitä kesäkurpitsoita.

Pilko kesäkurpitsan jämät ja siirrä syrjään. Viipaloi fenkolit ohuelti, puolita purjo ja leikkaa siivuiksi. Sulata voi pannulla ja freesaa kasviksia kunnes ne ovat melkein kypsiä, n. 8 minuutin ajan ja mausta suolalla ja pippurilla.

Kaulitse taikina hieman vuokaa suuremmaksi levyksi ja aseta se vuokaan kaulimen avulla. Tasoita reunoilta ylimääräiset pois ja pistele pohja haarukalla. Peitä pohja leivinpaperilla ja laita painoksi esim. kuivattuja herneitä niin, että pohja ja reunat peittyvät. Paista pohjaa 15 minuuttia ja poista sitten leivinpaperi ja herneet ja paista pohjaa vielä kymmenisen minuuttia kunnes reunat saavat väriä. 

Kaada kasvisseos piiraspohjan päälle. Vatkaa kulhossa muna ja kerma, mausta halutessasi suolalla ja pippurilla ja kippaa seos sitten kasvisten päälle juustoraasteen siivittämänä. Tee sitten ristikko kesäkurpitsaviipaleista sommittelemalla vuorotellen keltaista ja vihreää (mallia voi katsoa täältä). Leikkaa piirakan ylimenevät viipaleiden päät pois ja sudi pinta kevyesti oliiviöljyllä. Paista vielä n. 30 minuuttia tai  kunnes muna-kerma seos on hyytynyt. Peitä pinta tarvittaessa foliolla, ettei ristikko saa liikaa väriä. Tarjoa piirakan kanssa salaattia ja kylmää valkoviiniä. 

Muuten oli oikein hyvää mutta lisäisin kasviksiin seuraavalla kerralla tirauksen sitruunanmehua tai valkoista balsamicoa. Ristikon tekemistä pitää myös vähän harjoitella, vaikka puolustuksekseni sanottakoon, että käytössäni oli tavallisen vihreän kesäkurpitsan sijaan yksi lapsen pään kokoinen kasipallo. Siis vielä isompi kuin tämän jutun kuvassa. 

Share

Kommentit

annemi

Todella kaunis piirakka, varmasti myös maistuva. Loraus sitruunamehua on muuten aina hyvä idea :)

innaS
PuuhaPussi

Ui kun on herkullisen kaunis!

LiisaMaalla
Kivistössä

Annemi ja InnaS, kiitos kiitos :)!

Hannele / Kokit ja Potit (Ei varmistettu)

Uusia kesäkurpitsaohjeita olenkin kaivannut! Vaivaa nimittäin vähän sadonpaljous.

Hannele, meillä ei vaivaa sadonpaljous vaan kurkkumätä kesäkurpitsassa. Epäreilua!

Liisa, ihan turhaan vähättelet, hienot on ristikot kasipallollakin.

LiisaMaalla
Kivistössä

Hannele, vähän samaa vikaa täällä, talvikurpitsasatoa odotellessa :)

Jonna, se on niin katsojan silmäs tää juttu! Mutta en mä siis missään nimessä täysin epätyytyväinen noihin ollut!

Tusla / Soppakellari (Ei varmistettu)

Kaunis on piiras ja ristikko. Sanoo hän joka ei saa edes pullaa letille. :)

Jonna, ensi vuonna sulla on sitten mahtisato ja me muut ihmetellään... Nämä jutut ei mene tasan joka vuosi. Mulla on yleensä ollut tosi huono tuuri talvikurpitsan kanssa, joten tänä vuonna ostan sen suosiolla kaupasta.

LiisaMaalla
Kivistössä

Tusla, joo katotaan pysyykö mollukat varsien päässä niin pitkään, että ehtivät kypsyä. Puutarhan hoitamisessa on kyllä se kiva, että aina oppii jotain uutta. Etenkin jos muistaa kirjata ylös kaiken..

Vierailija (Ei varmistettu)

Erittäin salonkikelpoinen piirakka, nappaan ohjeen talteen, kiitos!

LiisaMaalla
Kivistössä

Vierailija, kiitos ja ole hyvä! 

hahaa...sulla on Liisa  mahti-idolit, eritoten Mari...

ja oooooiken kaunista piirakkaa!

MariMaalla
Kivistössä

Eh, Nanna, sitä mäkin täällä vähän pohdiskelin ;)

LiisaMaalla
Kivistössä

Nanna, se on kato vaalittava näitä sukulaisuussuhteita...vaikka onhan se Mari kyllä aika taitava keittiössä :)

Jytis / Herkku ja Koukku (Ei varmistettu)

Ah, mä rakastan Marthaa kaikessa korniudessaan :) Ja kaunis on piirakka! Pitäisi olla itsekkin vähän innovatiivisempi suolaisten leivonnaisten visuaalisessa puolessa. Jotenkin jämähtänyt sihen että ainoastaan kakkuja tai muffinsseja koristellaan. Suolaisiin laitan yleensä vaan kasan tuoretta yrttiä päälle (mitä rumempi, sitä enemmän).

LiisaMaalla
Kivistössä

Jytis, toi yrttikuorrutus on kyllä erittäin toimiva kikka, että ei sitäkään kannata väheksyä :)

MariMaalla
Kivistössä

Lääkäri peittää mullalla, ruokabloggari peittää yrttisilpulla :)

Jytis / Herkku ja Koukku (Ei varmistettu)

Liisa, heh juu ei tosiaan, pelastanut monta rusehtavaa, mössöistä tai muuten vaan epäilyttävän näköistä annosta!

Mari, just näin :)

Kommentoi