Rommirusina-omenapiirakka

Ladataan...
Kivistössä

Piha ja puut pullistelevat omenoita. Ihanaa, tekosyy herkutella koko ajan.

Ajelemme koti-ranskalaiseni kanssa joskus jo torstaisin harrastusten jälkeen Kivistöön. Silloin kun ei ole palavereita, voin tehdä töitä mistä vaan, kunhan nettiyhteys toimii (Kivistössä se on muutenkin elinehto) ja miehelle löytyy yksi konttuuri lähistöltä. Sillä tavalla viikonlopun saa alkuun 1,5 tuntia ja yhtä ruuhkaista automatkaa aiemmin. Saatuani perjantaina työt pakettiin, ehdin kerätä omenat ja tehdä niistä tuoksuvan lomanaloituspiirakan parahiksi, kun onnenpossulomalaiset Juha ja Liisa kaartoivat pihaan.

Rommirusina-omenapiirakka

Täyte
1,5 dl sultanarusinoita
0,5 dl tummaa rommia
1 kg omenoita
1 dl ruokosokeria
0,5 dl vaahterasiirappia
0,5 tl vaniljajauhetta tai 1,5 tl vaniljasokeria
0,5 tl kanelia
0,5 dl perunajauhoja

Piiraspohja
230 g voita
6,25 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
1 tl suolaa
5 rkl jääkylmää vettä

1 muna
3 rkl maitoa

Sekoita rommi rusinoihin ja jätä imeytymään vähintään neljäksi tunniksi.

Tee taikina: sekoita suola ja sokeri jauhoihin. Paloittele jääkaappikylmä voi kuutioiksi ja lisää jauhoihin. Hiero taikina nopeasti kämmenten välissä tai surauta yleiskoneen terällä hiekkamaiseksi muruksi. Sekoita jääkylmä vesi nopeasti joukkoon. Nosta taikina pöydälle ja työstä nopeasti kiinteäksi taikinaksi. (Aika paljon kaikkea nopeaa). Jaa taikina kahtia ja tee niistä pallot. Teet itsellesi palveluksen, jos jaksat tässä vaiheessa vielä tasoittaa ne huolella lieriön muotoisiksi: pyörylöiden kauliminen käy myöhemmin näppärästi. Kääri lieriöt muovilemuun ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori ja paloittele omenat suurehkoiksi lohkoiksi. Sekoita niihin sokeri, siirappi, mausteet ja perunajauhot.

Voitele piirakkavuoka kevyesti. Kauli toinen taikinoista pyöryläksi, joka ylettyy vuoan laitojen yli. Kaada täyte piirakalle. Kauli sitten toinen taikinapala pyöryläksi, jolla saat peitettyä koko komeuden. Leikkaa taikinaan aukot, joista höyry pääsee ulos. Nosta taikina piirakan päälle ja leikkaa saksilla molemmat taikinat vuoan reunojen mukaisesti. Painele reunat kunnolla kiinni. Vatkaa muna ja maito kevyesti ja voitele piirakan kansi seoksella.

Paista piirakkaa noin 45 minuuttia. Suojaa kansi foliolla, kun se on saanut kunnolla väriä. Anna piirakan jäähtyä ja tarjoa se vaniljajauheella ja sokerilla tai vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon kanssa.

 

P.S. Tänä vuonna järjestetään ensimmäisen kerran Gloria Blog Awards, joissa valitaan kaunein, paras ja lukijoiden suosikki sekä sisustus- että ruokablogeista. Kivistö on ehdolla kahdessa sarjassa: Paras ruokablogi, jonka valitsevat tuomarit ja Lukijoiden suosikki, jonka valintaan me kaikki pääsemme vaikuttamaan. Jokaisessa kategoriassa ja kummassakin lohkossa hirmuisesti upeita ehdokkaita! Käykäähän tekin klikkaamassa suosikkianne.

Share

Kommentit

Jenni S.

Onnea, iloitsen ehdokkuuksistanne!

Ja P.S. Palstallani on teille Post it -tunnustus!:)

jokihaka kokkaa (Ei varmistettu)

Komea piirakka, kunnon rustiikkia meininkiä! Ja onnea ehdokkuudesta!

Siis toi näyttää niiiin hyvältä! Ihana kuva! Mun on pitänyt kauan tehdä Apfelstrudelia, johon laittaisin tuollasia samantyyppisiä rommirusinoita (tai vaihtoehtoisesti gallianorusinoita).

Ja lämpimät onnittelut ehdokkuudesta, musta on niin ihanaa, että niin paljon omia suosikkiblogeja on ehdolla! 

MariMaalla
Kivistössä

Jenni, kiitos! Ja tunnustus oli suloisin ikinä :)

Jokihaka: kiitos kiitos, ja olihan siellä vaikka mitä komeita nimiä lukijaäänestyksenkin puolella ;)

Ja Riikkakin vielä, kiitos! Onnittelut sinne myös upeasta ehdokkuudesta. Musta on mahtavaa, että kaikki ihanat saavat tunnustusta ehdokkuuksien myötä. Piirakasta vielä: päätin seuraavaan versioon (koska tästä tuli varmasti taloudessamme harvinainen uudelleenkin kokattava luottoresepti) hukuttaa rusinat punaiseen portviiniin. Mutta gallianokin on hyvä idea! Tai entäs calvados?

Calvados kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta.

Ensinnäkin onnittelut ehdokkuudestanne, iloitsen kovin, että se tuli juuri tähän osoitteeseen. Toisekseen juuri tällaiset omenapiirakat on parasta syksyssä.  Toivottavasti tänä syksynä ehtii leipomaan oikein monta!

MariMaalla
Kivistössä

Jonna: kiitos. Ja onnittelut heti takaisin, kyllä siellä esikarsijat ovat selkeästi tehneet tarkkanäköistä työtä :) On ihanaa huomata, kuinka kaikki ehdokkaat eri sarjoissa tuntuvat olevan yhtä hämmentyneen otettuja tästä kuin mekin.

Akvamarin (Ei varmistettu)

Onnea ehdokkuudesta! :-)

Ja voi juku, miten ihana omenatorttu! Upottaisin tuohon naamani oitis. Mahdottoman herkullisen näköinen!

MariMaalla
Kivistössä

No sinne teille kans :) Kovassa seurassa ollaan.. Kiitos kehuista, kyllä tuo yhdessä viikonlopussa tehokkaasti katosi!

Tääläkinpäin iloitaan maalaisten ponnahduksesta blogimaailman huipulle! Ihan kaikki peukut ja varpaat pystyssä! Hyvä Mari ja Liisa ja KIVISTÖSSÄ"

Tusla / Soppakellari (Ei varmistettu)

Oi, mulle tulee tästä mieleen iki-ihanan mummoankan legendaarinen omenapiiras!

Mummoankka olisi ehkä kyllä laittanut amarettorusinoita... :)

MariMaalla
Kivistössä

Nanna, no kiitos! Vähänkö olet ihana.

MariMaalla
Kivistössä

Tusla: joo, ihana Mummo Ankka! Ehkä se Hansu juuri amaretto- tai muiden rusinoiden takia oli aina vähän semmoinen hönö..?

Tusla / Soppakellari (Ei varmistettu)

Ai niin, Hansu-renki! Sehän oli hiukka hönö ja unelias varmaan juurikin niiden rusinoiden takia. Ihan selkeä juttu! :)

Kommentoi

Ladataan...