Ruokalahja: vaniljauute

Kivistössä

Ruokalahjat ovat parhaimmillaan helppoja valmistaa ja ainakin itse arvostan niiden eteen nähtyä vaivaa. Tämä vaniljauute on ihan super helppo tehdä ja säilyy suorastaan vuosikausia. Tarvitset vain vaniljatankoja, somia tiiviitä purkkeja tai pulloja ja kirkasta viinaa.

Pese purkit huolellisesti. Pätkäise vaniljatanko kahteen osaan ja leikkaa se vielä pitkittäin auki niin, että tangon päät ovat vielä kiinni toisissaan. Laita halkaistu tanko purkkiin ja kaada päälle kirkasta viinaa. Sulje kannet ja ravista purkkeja kertaalleen. Säilytä purkkia jääkaapissa tai muussa pimeässä viileässä paikassa.

Purkin mukaan kannattaa laittaa ohje, jossa kehotetaan ravistamaan purkkia muutaman viikon välein tai silloin kun muistaa. Uute muuttuu viikkojen kuluessa tummemmaksi ja on valmista käytettäväksi noin kahdeksan viikon kuluttua. 

Nerokkainta tässä on se, että uutetta voi jatkaa lisäämällä viinaa sitä mukaan, kun pinta vajuu. Ihanteellinen lahja etenkin leipureille! Uutetta voi toki myös lorauttaa drinkkien joukkoon tuomaan vaniljaista pehmeyttä. 

Kommentit

Janoinen persilja

Voi, tätä kun saisi lahjaksi... :)

LiisaMaalla
Kivistössä

Persilja ties vaikka! Tein kyllä Kivistöönkin oman pikku purnukan, ettei sentäs ihan kaikkia lahjaksi. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen miettinyt useasti että tätä ptää tehdä, kiitos taas inspiksestä! Huomenna Alkon kautta kotiin :D..

Kira
www.trulykira.com

LiisaMaalla
Kivistössä

Kira eipä kestä! Noiden purnukoiden sisältö on saanu jo muutamassa päivässä vaalean pihkan sävyn. Tekis vähän mieli jo maistaa..

Uutteen pohjana voi muuten hyvin käyttää rommia, brandya tai konjakkiakin. Itse en ole testannut mutta ainakin luulisin, että rommivaniljasta voisi saada aika herkullisen kaakun mausteen!

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos vinkistä! Rommi kuulostaankin hyvältä vaihtoehdolta.

Kira

LauraMaria (Ei varmistettu)

hei, kuinkas paljon tuota viinaa? Lueskelin muualtakin ja jossakin sanotiin eetä 2dlitaan 5-6 vaniljatankoa ja 2kk seisomista, niin hämmentää että tässä pärjätään näin vähällä, mikä lienee syy?

Ihana idea, tänä vuonna säästytään siltä ainaiselta ongelmalta, mitä antaa "ei mitään tarvitsevalle" kokkiveljelle joululahjaksi!:) Kiitos!

LiisaMaalla
Kivistössä

LauraMaria,  voisin kuvitella, että suuremmalla määrällä vaniljatankoja saadaan tymäkämpää uutetta. Nuo purkit, joita käytin vuosi sitten olivat tilavuudeltaan n. desin luokkaa ja niihin laitoin tosiaan tuon puolikkaan tangon. Käyttökokemuksen perusteella siinä olisi kyllä voinut olla enemmänkin vaniljaa, joten ehkä 1,5-2 tankoa desilitraan viinaa voisi toimia paremmin!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.