Samettia soppakulhossa

Ladataan...
Kivistössä

Muutama viikonloppu sitten kokkasimme illallisen Kivistön kummeille ja ilta aloitettiin tällä samettisen pehmeällä sellerikeitolla, josta löytyy myös pieni potku piparjuuresta. 



Ohje on lokakuun Lantliv -lehdestä, joka on täynnä naapurimaamme maalaisunelmia. Muistelen edelleen erästä vuoden takaista kesänumeron kansikuvaa, jossa keskellä kauniin huvilan erittäin kaunista puutarhaa seisoi pöytä ja sen päällä oli ompelukone (sähköllä toimiva), jota ei luonnollisesti oltu kytketty mihinkään, keskellä pihaa kun oltiin. Mutta kaunis oli kuva ja tunnelma, ei sillä!


Tämä soppa syntyy nopeasti, joten sen ehtii valmistaa vaikka reilu puolituntia ennen kuin vieraat tulevat. Keiton voi tietysti tehdä niin valmiiksi, ettei sitä tarvitse kuin kuumentaa vieraiden jo istuessa pöydässä siemaillen raikkaan hedelmäistä alsacelaista.


Sellerisoppa


300 gr perunaa (jauhoista)
300 gr juuriselleriä
1 keltasipuli
4 dl vettä
3 rkl kasvisfondia
5 dl maitoa
2 dl kermaa
2 rkl piparjuuritahnaa (tai raastettua piparjuurta)
suolaa
valkopippuria


Kuori perunat ja selleri  ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi. Kuori ja silppua sipuli ja lisää se sitten perunan ja sellerin kanssa kattilaan. Kaada päälle n. 4 dl vettä tai sen verran että vihannekset peittyvät. Lisää kasvisfondi ja anna kiehua n. 20 minuuttia tai kunnes peruna ja selleri ovat pehmenneet. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon maito ja kerma ja aja sileäksi sauvasekoittimella. Lisää piparjuuritahna, maista ja mausta tarvittaessa suolalla ja valkopippurilla. Kuumenna keitto ja tarjoile uunissapaahdettujen sellerisiivujen kera. 


Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty tuoretta piparjuurta mutta sitä ei soppaa keitellessä ollut saatavilla, niin turvauduin valmiiseen tahnaan. Tuoreesta piparjuuresta tulee varmaan vähän enemmän potkua kuin tahnasta ja ehdottomasti suosittelen käyttämään sitä jos vain löydätte. Ihana Kauhaa ja rakkautta Eeva oli muuten tehnyt itse piparjuuritahnaa, kannattaa kokeilla!


Ohjeen annoksesta tulee valmista soppaa kuudelle alkuruoaksi (n. 2,5 dl per ruokailija).



Sellerilastut syntyvät nekin kädenkäänteessä. Etenkin suomalaisista pienistä luomusellerin mukuloista saa leikattua juuri sopivan kokoisia pyörylöitä tähän tarkoitukseen. Selleri siis kuoritaan ja leikataan n. 2-3mm siivuiksi. Siivut pyöräytetään oliiviöljyssä, johon on lisätty suolaa, mustapippuria sekä tuoretta timjamia. Sitten ne ladotaan uunipellille ja paahdetaan 200-asteisessa uunissa n. 8 minuuttia. Siivut voi halutessaan kääntää puolessa välissä paistoaikaa, niin saa väriä molemmille puolille.

Share

Kommentit

jokihaka kokkaa (Ei varmistettu) http://jokihakakokkaa.blogspot.fi/

Hieno syys- ja talvipäivän soppa kuvaa myöten! Taitaa mennä viikonloppuna kokeiluun..

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Rakastan piparjuurta, rakastan juuriselleriä, rakastan tota kuvaa ---> tämä menee kokeiluun!

Ja hei oli muuten ihan huippukiva tavata viikonloppuna. Nyt alan sit vaan odotella sitä kutsua Kivistöön.

LiisaMaalla
Kivistössä

Jokihaka, kiitos kiitos! Selleri ja piparjuuri toimi kyllä ihanasti yksiin.

Eeva, hei niin muuten oli! Kerrassaan hauska ilta ja mahtavia tyyppejä tupa täynnä. Sopparakkautta on ilo jakaa! En kyllä käsitä miten olin päässyt unohtamaan kuinka ihana raaka-aine juuriselleri on. Pitää ehkä ujuttaa se ensi vuoden kasvimaasuunnitelmiin, niin voidaan sit kutsua sut nauttimaan tätä keittoa Kivistön omista sellereistä tehtynä!

Minnan (Ei varmistettu) http://minnankeittokirja.blogspot.fi/

Olin ihan varma kuvan perusteella, että kupissa on maa-artisokkaa. Selleriä ei ole tullutkaan yksinään keittoon kokeiltua, ehdottomasti täytyy tätä tehdä.

Sirkku (Ei varmistettu)

Kiitos emännälle! Tämän taivaallisempaa selleriruokaa en ole ikinä maistanut! Todella samettinen, makuvivahteet hienostuneet, mutta tuntuvat, vanha kansa sanoisi että olipa "suun mukaista soppaa" !

LiisaMaalla
Kivistössä

Minna, maa-artisokka ja mustajuuri antavat tosiaan aika samanlaisen lopputuloksen ulkonäöllisesti kuin juuriselleri. Tähän keittoonhan tulee myös perunaa pyöristämään makuja, mutta jos kokeilet pelkällä sellerillä niin kerro miltä maistui!

LiisaMaalla
Kivistössä

Sirkku, kiitosta vaan vieraille! Eikös sekin ole joku vanhan kansan sanonta, että hyvässä seurassa maistuu huonompikin ruoka? Vaikka ei sillä, että Kivistössä koskaan huonoa tarjottais, päinvastoin ;)

Siis mikä kuva, mikä tunnelma, voi Liisa, Liisa, tästäähän menee aivan sekaisin!

Sait ympäripuhuttua, sellerikeittoa valmistamaan siis mitä pikimmiten...

LiisaMaalla
Kivistössä

Nanna, kääk! Eihän tässä voi ku vähän punastella, kiitos!

suolaa&hunajaa

Liisa, mikä kuva, valtavan kaunis! Muistankin, että tästä sopasta mainitsit. Tämä taitaa tarkoittaa luomuselleriostoksia. Olipas mukava tavata!

Vierailija (Ei varmistettu) http://sauvajyvanen.blogspot.fi/

Pakko tehdä täälläkin, ihan pakko. Juuriselleri on niin tosi hyvä, keitoissa, grillattuna, paistettuna, muusissa, ihan missä vaan. Ja piparjuuri on suosikkini myös. Minä käytin viimeksi paistettua selleriä alkupalan "pohjana" leivän sijaan, ihan parasta oli. Syötävän ihanat kuvat minustakin.

sauvajyvänen (Ei varmistettu) http://sauvajyvanen.blogspot.fi/

Tuon edellisen kommentin kirjoitti siis sauvajyvänen.

Soul Kitchen

Linkkasin tuon keiton omaan soppapostaukseeni kun se näyttää ja kuulostaa aivan ihanalta! En ole koskaan tajunnut käyttää juuriselleriä keitossa, ja piparjuurtakin siinä vielä, voi ihanuutta. Ja vähänkö oli kiva tavata!

 

LiisaMaalla
Kivistössä

Jonna, tää on just se soppa! Oli kyllä onnistuneet kekkerit, toivottavasti ens vuonna uudestaan!

Sauvajyvänen, tuo grillaaminen kuulostaa erittäin hyvältä, pitää kokeilla! 

Anna, kiva jos tykkäät! Kiva oli saada kasvot monelle blogituttavuudelle, se oli yjs hauskimmista illoista pitkään aikaan!

Riikka/ Vatsasekaisin Kilinkolin (Ei varmistettu) http://vatsasekaisinkilinkolin.blogspot.fi/

Toi kuva on kyllä niin kaunis!
Mä söin kesällä Turussa Mamissa juurisellerikeittoa, ja se oli tosi hyvää. Uskon, että tää on vielä parempaa!

ps. Mä haluun kanssa Kivistöön syömään tätä soppaa!

LiisaMaalla
Kivistössä

Riikka, soppakutsut siis suunnitteluun heti jahka Mari palaa Suomen kamaralle!

Emilia M

Tätä on kokkailtu nyt monta kertaa, herkkua on! Tänään kokeilin ensimmäistä kertaa vegaanisena, laitoin reippaasti oliiviöljyä ja mantelimaitoa, ja hyvää on niinkin.

LiisaMaalla
Kivistössä

Emilia M, kiva kuulla! Antaako mantelimaito keittoon lisämakua?

Emilia M

Mantelimaito on niin miedon makuista, että ei se oikeastaan kovin paljon maistunut. Varmaan muutkin kasvimaidot sopisivat!

Kommentoi

Ladataan...