Sunnuntai-aamun sämpylät

Kivistössä

Viime viikonloppuna kävi niin, että Juha oli mökkitavaroita pakatessaan jättänyt huomioimatta yhden kassin, joka piti sisällään noin puolet viikonlopun ruokien raaka-aineista ja mm. leivän. Eihän siinä sitte muu auttanut kuin pyöräyttää leipätaikina.Lauantai-aamuksi tein no-knead ciabattan, joka oli rakenteeltaan ihan passeli mutta maistui täysin mitäänsanomattomalle. Siitä ei siis tässä sen enempää. Kun on tottunut leipomaan leipiä hapanjuuria käyttäen, ei muu leipä oikein sitten enää maistukaan miltään.


Tein muutama viikko sitten voita itse (siitä lisää ehkä myöhemmin) ja käytin siitä jääneen heran leivän nesteenä. Ohje on ruotsalaisen Martinin Lite mer bröd-blogista, mutta alla suluissa omat muutokset.


Aamulla:
50 gr aktiivista (ruis)hapanjuurta
150 gr vettä
150 gr vehnäjauhoa


Illalla:
aamuinen taikinajuuri
575 gr vettä (heraa)
450 gr vehnäjauhoa
200 gr durumjauhoa
200 gr ruisjauhoa
20-25 gr suolaa
(n. 1/2 tl kuivahiivaa)


Sekoita aamulla hapanjuuri, vesi ja jauhot. Peitä kulho kelmulla tai liinalla ja jätä pöydälle iltaan asti. Illalla kun taikinajuuri on kuplinut, sekoita se  muiden ainesten kanssa tasaiseksi. Anna taikinan levätä puolisen tuntia. Viikkaa taikina sitten muutaman kertaan kulhossaan (tässä  Martinin erinoimainen video aiheesta). Peitä kulho kannella tai liinalla ja anna kohota 5-6 tuntia huoneenlämmössä tai pidempään jääkaapissa.


Seuraavana aamuna laita leivinkivi (tai pelti) uuniin ja säädä lämpötilaksi 250-astetta.  Jauhota leivinalusta reilusti jauhoilla ja kaavi taikina varovasti kulhosta alustalle. Venytä taikina n. 4 cm paksuksi neliöksi tai suorakaiteeksi ja leikkaa haluamasi kokoisiksi sämpylöiksi. Laita sämpylät kohoamaan leivinpaperin päälle liinalla peitettynä. Itse laitoin ne leikkauspinta ylöspäin niin ne aukesivat tuolla lailla rustiikkisesti uunissa. Anna kohota 30-60 minuuttia ja paista n. 30 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita.


Jäähdytä ja nauti kahvikupposen kera samalla, kun tarkkailet pikkulintujen aamuruokailua lintulaudalla.Nanna tämä paperipussikuva on omistettu sulle!


Kommentit

Riikka/ Vatsasekaisin Kilinkolin (Ei varmistettu) http://vatsasekaisinkilinkolin.blogspot.fi/

Kuinka kauniita!!

Täytyy kyllä laittaa juuret taas tulille, mulla oli pitkään tosi näpsäkkä ja hyvä juuri, mutta sitten en huolehtinutkaan siitä enää tarpeeksi ja se otti ja päätti päivänsä. Vieläkin harmittaa.

Vehnähapanjuurta yritin jossain vaiheessa laittaa aluille niin rusinoilla kuin karpaloillakin, mutta kolmen homehtuneen kuivahedelmä–vesiliuoksen jälkeen luovutin... Siitäkin on kulunut jo niin paljon aikaa, että vois taas kokeilla. :)

LiisaMaalla
Kivistössä

Riikka, mulla on ollut ihan sama ongelma vehnäjuuren kanssa! Siksi mä oonkin päätynyt käyttämään pääsääntöisesti ruisjuurta, kun siitä saa mukavasti happamuutta vaaleampiin leipiin. Nyt otin tästä alkujuuresta vähän talteen ja laitoin pakkaseen seuraavaa kertaa varten (hmm, muistinkohan kirjoittaa siihen päälle mitään..). Mulla on anopilta saatua yli satavuotiasta ruisjuurta pakkasessa, voin lahjottaa siitä sulle osan jos kiinnostaa!

Sini / Nautiskellen (Ei varmistettu) http://nautiskellen.blogspot.com

Leivän leipominen juureen kiinnostaa täälläkin - kaksi pieleen mennyttä juurikokeilua takana eikä yhtään juureen leivottua leipää. Ehkä sitä pitäisi taas yrittää, josko kolmas kerta toden sanoisi ja juuri onnistuisi ja pysyisi elossa :) Upean näköiset leivät!

LiisaMaalla
Kivistössä

Sini, mä voin paljastaa sulle, että en mäkään oo pitkään aikaan ihan pelkkään juureen leiponut. Käytän yleensä aina pientä määrää kuivahiivaa, koska en jotenkin uskalla luottaa mun juurien nostatustehoon. Mun mielestä pääasia ei ole se, että leivot täysin hiivattoman leivän vaan se, että siinä on makua ja tekstuuria.

Riitta (masutoaitemu) (Ei varmistettu) http://masutoaitemu.wordpress.com

Upeat sämpylät! Nyt mä sen teen, laitan oman juuren pystyyn.

Riikka/ Vatsasekaisin Kilinkolin (Ei varmistettu) http://vatsasekaisinkilinkolin.blogspot.fi/

No totta tosiaan kiinnostaa! Oih, olisi ihanaa! <3

LiisaMaalla
Kivistössä

Riitta, tee se! Juuren hengissä pitäminen on loppuen lopuksi melko vaivatonta!

Riikka, sitten vaan juuritreffejä sopimaan!

suolaa&hunajaa

Liisa, olet idolini! Ihanat sämpylät ja voikin itse.

Ihanaa, että muutkin ovat epäonnistuneet juuren kanssa, en ole siis huolimaton tumpelo (no olen kyllä...). Kun näet viikonlopun postaukseni, ymmärrät, miksi tämä  postaus on veitsen kääntämistä haavassa ;-)

Minna Vuo-Cho (Ei varmistettu) http://eriqou.blogspot.fi/

Minulla on jonkunlainen juuri pakkasessa - happamaan omenaan tehty vehnäjuuri muistaakseni. Onkohan se jotenkin erilainen ? Leipoessa laitan ohjeen mukaan vähän kuivahiivaa, mutta on se ruvennut uudestaan vähän kuplimaankin sulattelun ja ruokkimisen jälkeen...

Chez Jasu (Ei varmistettu) http://chezjasu.blogspot.fi/

Leivän tekeminen juureen on vaan NIIN terapeuttista ja palkitsevaa. Itselläni on meneillään (ensimmäisen kuoltua) toinen vehnäjuuri. Mieluusti jaan, jos joku tarvitsee.

LiisaMaalla
Kivistössä

Jonna, että ihan idoli, kiitos :D! Postaustasi odotellessa..

Minna, en usko että se omenaan tehty vehnäjuuri tästä niin kovin eroaa. Kuplat on aina merkki juuren eloisuudesta (käsittääkseni), joten kannataa vaalia sitä :)!

Jasu, mieluusti otan vehnäjuurta, kun en tosiaan omaa ole saanut pysymään hengissä! Oliskohan aika, että joku perustaisi pääkaupunkiseudulle sellaisen juurihotellin kuin Tukholmassa on? Vois olla kysyntää!

Vierailija (Ei varmistettu) http://www.trulykira.com

Ihanan näköisiä!

Jytis / Herkku ja Koukku (Ei varmistettu) http://www.herkkujakoukku.blogspot.com

Joo, mäkin haluan juuritreffeille! Yhden hapanjuuren tapoin ja oon tehny tätä surutyötä aika kauan.. Ja siis just mietin että mistä saisin uuden. Martat kuulemma myy? Oon luvannut itselleni että ensi vuoden ruokaprojektini on opetella leipomaan leipää. Onneksi on se koko vuosi aikaa :)

Ja todella kauniita noi leivät, ah.

LiisaMaalla
Kivistössä

Kiitti Jytis! Pitää vissiin harkita laajempaa juuritapaamista, kun tuntuu, että ihmisillä on huutava pula eloisista juurista!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.