Sutsisatsumakakku

Ladataan...
Kivistössä

Kivistössä syys- ja lokakuu ovat synttäreiden sesonkiaikaa. Pieni kakkuvuoka on ollut kovassa käytössä ja niin myös viime viikonloppuna.



Kakkua edelsi tekstiviestittely, joka meni suurin piirtein näin:


Minä: Mimmosen kakun sankari haluaa?
Sankari: Saanskmää kakun?
Minä: No tiätty!
Sankari: Siistii! Suklaamustaherukka! Rahkaomena! NY tsiiskeik! Säilykepersikkafloravispi!
Minä: Vika valmispohjaan ni ei voi ku onnistua!
Sankari: Säilykemandariinia ja viinirypälettä päälle!
Minä: Haaste vastaanotettu!


Minulla on vähän sama vika kakkujen suunnittelussa kuin suolaa ja hunajaa Jonnalla. Visio valmiista kakusta ja sitten se varsinainen toteutus eivät ihan aina kohtaa. Ja niin tässäkin, vaikka ihan hyväähän tästä tuli. Ilman niitä säilykemandariineja. Mallia sokeriliemessä glaseerattuihin satsumiin otin täältä.



Sokerikakkupohja (ohje Kinuskikissalta)


2 munaa
sokeria
vehnäjauhoa
perunajauhoa
1 tl leivinjauhetta


Ota kaksi samanlaista lasia. Riko toiseen kananmunat ja kaada toiseen saman verran sokeria (havainnollistavat kuvat Kinuskikissan sivuilla). Kaada sokeri kulhoon ja mittaa samaan lasiin vehnä- ja perunajauhot (eli n. 50-70% vehnäjauhoja ja loput perunajauhoja). Lisää leivinjauhe jauhojen päälle ja sekoita.


Vaahdota munat ja sokerit valkoiseksi vaahdoksi. Vaahto on sopivaa, kun vatkaimesta tippuva kuvio jää hetkeksi pintaan näkyviin. Siivilöi jauhoseos vaahtoon pienissä erissä nuolijalla käännellen.


Voitele ja korppujauhota n. 20cm irtopohjavuoka. Kaada taikina vuokaan ja kopauta sitä hellästi pöytää vasten poistaaksesi ilmakuplat. Paista 170-asteisessa uunissa n. 40 minuuttia.


Satsumatäyte ja glaseeratut satsumaviipaleet


n. 1,5 kg satsumia
1/2 sitruunan mehu
1,5 dl satsumamehua
2 dl sokeria
1/4 tl suolaa


Tarvitset myös


1,5 dl kuohukermaa
1/2 prk vaniljarahkaa
1 tl vaniljasokeria
(viinirypäleitä)


Fileoi viisi satsumaa leikkaamalla kuori pois terävällä veitsellä ja sitten kalvojen välistä (vähän niin kuin tämä verigreippi). Purista jäljelle jääneistä kalvorämmäleistä mehu pieneen kulhoon kakun kostuttamista varten. Siirrä myös satsumafileet toistaiseksi syrjään.


Purista vielä erikseen muutamasta satsumasta mehua niin, että sitä on 1,5 desiä. Pese kolme satsumaa huolellisesti ja viipaloi ne n. 4 mm paksuiksi siivuiksi. Yhdistä pannussa satsuma- ja sitruunamehu, sokeri, suola ja satsumaviipaleet. Anna porista miedolla lämmöllä 6-7 minuuttia kunnes viipaleiden kuori on pehmentynyt ja ne alkavat olla läpikuultavia. Poista viipaleet liemestä reikäkauhalla ja aseta lautaselle syrjään. Keitä vielä siirappia kasaan niin, että sitä on jäljellä reilun desin verran. Jäähdytä.


Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Kostuta alaosa ja kansi satsumamehulla. Lado pohjan päälle fileoidut satsumaviipaleet ja valuta niiden päälle vielä muutama ruokalusikallinen satsumasiirappia. Vaahdota kerma ja mausta se halutessasi vaniljasokerilla. Sekoita kermavaahtoon rahka. Lisää hedelmien päälle kerros rahkakermavaahtoa. Laita kakkukansi päälle ja levitä loput rahkakermavaahdosta kakun päälle. Koristele kakku vielä glaseeratuilla satsumaviipaleilla ja viinirypäleen puolikkailla.



Summasummarum, kakusta tuli ihan hyvää mutta ei sellaista tajunnan räjäyttävää makuelämystä kuten olin suunnitellut. Erityisen hyvältä kakku maistui sitten seuraavana aamuna ensimmäisen kahvikupposen kera. Ja kyllä tässä mielestäni on potentiaalia jatkokehittelyyn. Kakkupohjasta voisi esimerkiksi tehdä vähän kuivakakkumaisemman ja lisätä siihen raastettua satsuman kuorta. Jokin toisen sorttinen kreemi voisi myös toimia täytteessä.


Lopuksi vielä korvamato, joka minulla aina satsumista puhuttaessa tulee mieleen: sutsisatsisutsisatsisutsisatsaaa! Oisko pätkä jostain Tenavatähtien laulusta tai muusta lastenohjelmasta 80-luvulta?

Share

Kommentit

suolaa&hunajaa

Ihanaa, että joku jakaa saman tuskan. Tämä on kuitenkin oikein hieno ja mahtavan raikkaan näköinen kakku. Ja onneksi kukaan muu ei tiedä, mitä sinä havittelit. Summasummarum, meidän näkökulmastamme tämä on täydellinen!

LiisaMaalla
Kivistössä

Jonna, ehkä nimenomaan just sitä raikkautta jäin tässä kaipaamaan. Sitä siirappia olisin myös voinut käyttää rohkeammin, mutta kuten sanottu, hyvää se oli näinkin!

Riitta (masutoaitemu) (Ei varmistettu) http://masutoaitemu.wordpress.com

Pyh ja pah, kakku on tosi hieno! :-) Oikein raikkaan näköinen täytekakku.

PS: varastan härskisti (kalvo)rämmäle-termin käyttööni, loistava! :-D

LiisaMaalla
Kivistössä

Riitta, ole hyvä vaan! Minulle se on tarttunut Marilta ja veljeltään :)

Kirsi/Kirsin keittiössä (Ei varmistettu) http://kirsi1974.vuodatus.net/

Onpa raikkaan näköinen kakku!! Täytyy sanoa, että kovin on mielenkiintoinen toimeksianto ;)

LiisaMaalla
Kivistössä

Kiitos Kirsi! Ja mitä toimeksiantoon tulee, niin kyllä haasteita pitää olla :). Silloin saattaa jopa keksiä jotain uutta!

Kesänaapuri (Ei varmistettu)

Eikös tuo sutsisatsisatsaa oo ihan Fröbelin palikoita, vuosikymmentä veikkaisin ysäriksi... :)

LiisaMaalla
Kivistössä

Kesänaapuri, se voi olla! Mä jotenkin kyllä liitän sen 80-lukuun mutta siitä on jo niin pitkä aika, että aikakäsitys on vähän hämärtynyt..

Kommentoi

Ladataan...