Syömään! Spaghetti alio, oglio e peperoncino

Ladataan...
Kivistössä

Kivistössä tehdään paljon pikaisesti valmistuvaa yksinkertaista ruokaa kaiken hauduttelun ja vatkailutouhuilun lisäksi. Tällaista perushyvää valmistuu tyypillisesti kaupungista-ajamisillan ruoiksi ja puuhapäivien lounaiksi. Niitä kaikkia yhdistää paitsi nopea ja helppo valmistus, myös se, että nälkä ei suo kuvaajalle aikaa.

Ainakin meillä ideat nopeasti valmistuvaan arkiseen ruokaan ovat usein vähissä, joten päättelimme, ettemme varmaan ole ainoita. Niinpä päätimme aloittaa uuden sarjan, jonka nimi Syömään! Tässä sarjassa esittelemme pikaisia vatsantäyttäjiä tyypillisesti kännykkäkuvien maustamana. Näiden ruokien vuoksi ei yleensä tarvitse käydä kaupassa: ainekset löytyvät kotoa tai niissä on paljon säveltämisen varaa.

Sarjan saa kunnian aloittaa itsenäisyyspäivän aaton illallinen: Spaghetti alio, oglio e peperoncino - spagettia valkosipulilla ja chilillä. (Ja tällä kertaa vähän jollain muullakin.) Jäin koukkuun tähän tyypilliseen italialaiseen spagettiin vaihto-opiskelija-aikanani Norjassa. Silloin italialaiset opiskelijat taikoivat yöllä yhteiskeittiöissä nälkäisten bilekavereidensa eteen höyryäviä annoksia täydellistä yöruokaa.

Perusohje on simppeli. Varaa 4 hengen annokseen omien tulisuus- ja valkkarimieltymysten mukaan:

4 hengen annos hyvin suolatussa vedessä keitettyä spagettia
4-6 valkosipulin kynttä  hienonnettuna
1/2-1 tuore tai kuivattu chili hienonnettuna
tai 1 1/2-2 tl chilihiutaleita
hyvää oliiviöljyä
4 rkl spagetin keitinvettä
mustapippuria myllystä
halutessasi raastettua pecorinoa tai parmesaania annosten päälle

Kaada paistinpannulle reippaasti oliiviöljyä. Paista valkosipulia ja chiliä muutama minuutti niin, että valkosipuli muuttuu kullanväriseksi. Älä anna palaa. Lisää pannulle valutetut spagetit ja keitinvesi. Sekoita, lisää mustapippuri ja tarjoile. Jos pastan keitinvesi on ollut riittävän suolaista, suolaa ei tarvitse lisätä.

Koska tämä ruoka on osa ainakin kuukausittaista ruokavaliotani, harrastan joskus myös varioimista. (Anteeksi italialaiset, anteeksi traditionalistit!) Tällä kertaa paistoin mukaan kourallisen kuivattuja ja liotettuja suppilovahveroita ja muutaman Italiasta tuodun kuivatetun tomaatin suikaleina.

PS. Kivistön juhla-arvonta on suoritettu ja paketit menevät SoupOperaan ja Mariestrangelle. Kiitos kaikille osallistumisesta ja etenkin ilostuttavista kommenteista!

 

Share

Kommentit

Huli/Meanwhile in Longfield.. (Ei varmistettu) http://meanwhileinlongfield.wordpress.com/

Oi nam! Iso nam!
Tämä menee kokeiluun ehdottomasti. :P

Huli
http://meanwhileinlongfield.wordpress.com/

Jenni S.

Erinomainen juttusarjaidea, kiitos! :)

Kanelibasilika
Tupa - Keittiö

Nälkä tuli! Varmasti herkkua :)

Sini / Nautiskellen (Ei varmistettu) http://nautiskellen.blogspot.com

Tosi hyvä idea juttusarjalle! Näitä nopeasti valmistuvia ruokia kun tuskin on kenenkään mielessä liiaksi... Nam, hyvän kuuloinen pasta, pitääkin joku kerta itsekin tehdä tuota, yleensä sitä vain alkaa aina kikkailemaan liiaksi :)

MariMaalla
Kivistössä

Kiitos kaikille kommenteista! Kiva kuulla, että arki-ideat ovat muillekin tervetulleita. Kikkailukin on kivaa, mutta suoraviivaisuuden ja nopeuden palkitsevat yleensä nälkäisten ruokailijoiden kiitolliset namat :)

Todella mahtava juttusarja tiedossa, nopeaan arkiruokaan kaipaa aina jotain uutta inspistä kun vanhat tutut on tullut kokattua jo niin moneen kertaan. Kuulostaa herkulliselta!!

jokihaka kokkaa (Ei varmistettu) http://jokihakakokkaa.blogspot.fi/

Nam! Hyvään ei aina paljoa tarvitse.

suolaa&hunajaa

Hahaa, meidänkin suosikkipelastusruoka.Minulla on jopa postaus valmiina ajatuksella, mitä meillä syödään, kun ei jaksa mennä kauppaan ;-).

Aion imeä opit teidän juttusarjasta, niitä tarvitaan tässä arjen rumbassa.

Minna Vuo-Cho (Ei varmistettu) http://eriqou.blogspot.fi/

Meilläkin tehdään enimmäkseen jotain tosi nopeaa. Onneksi lapset ovat suhteellisen kaikkiruokaisia niin ei iske arki-iltaisin liian kova paniikki. Jotain tällaistakin on pöytään isketty joskus, ja hyvää oli. Hyvältä näyttää tämäkin :-)

MariMaalla
Kivistössä

Hahaa, kivaa, että kaikki pohtii samoja. On uskomatonta, miten vähällä ajalla ja vaivalla hyvää saa aikaan kun vaan viitsii vähän miettiä tai poimia muiden parhaat ideat. Tämä ajatus houkuttaa etenkin nyt, kun jouluruoat, -aluskiireet ja -siivoukset painavat joka puolelta päälle..

Riitta (masutoaitemu) (Ei varmistettu) http://masutoaitemu.wordpress.com

Ai syömään, tulossa ollaan - tää on mun suosikkipasta! Taidan tietää, mitä laitan lounaaksi... ;-)

MariMaalla
Kivistössä

Jes Riitta! Nyt munkin alkoi taas tehdä tätä mieli. Oliskohan kaapissa spagettia..

Hannele | Kokit ja Potit (Ei varmistettu) http://kokitjapotit.blogspot.fi/

Mahtavaa! Piti olla jo-ruokia tarvitaan aina. Milloin ilmestyy Syömään -sarjan seuraava osa? Eikö sarja vois ilmestyä niinku joka päivä? ;)

MariMaalla
Kivistössä

Hannele, heehee! Melkeen kyllä vois, sen verran on tarvetta ideoille. Pitäisköhän oikein palkata joku tekemään tätä sarjaa? :)

Kanelibasilika
Tupa - Keittiö

Testattu tänään, herkullista! (tosin ensi kerralla pitää olla tulisempaa chiliä minulla!) 

MariMaalla
Kivistössä

Jee Kanelibasilika! Chili on aina vähän hasardi, ne perusmarketin peruspunaiset kun voivat olla paprikan makuisia tai sitten jumalattoman tulisia. Maustekaupan kuivatut chilit tai chililastut pelastavat: niissä on tulisuus yhdessä satsissa yleensä vakio ja kokeilemalla voi oppia oikean määrän.. Ihanaa viikonloppua tupaan ja keittiöön :)

Kanelibasilika
Tupa - Keittiö

Eväänä myös tänään töissä iltaruuan ylijäämät, nam! ;)

Täytyy käydä ostamassa chililastuja, tosiaan markettichilien vaihteleva tulisuus aiheuttaa ikävän maistelukierteen kokatessa (siis joko suuren harmistuksen tai liian suuren chilipotkun). Rentouttavaa viikonloppua myös Kivistöön! :)

Kommentoi

Ladataan...