Tarte tatin kirsikkatomaateista

Ladataan...
Kivistössä

Ostin taannoin alennusmyynnistä heräteostoksena Donna Hayn Seasons-kirjan, joka listaa herkullisia reseptejä vuodenaikojen  mukaan. Australian leveysasteilla on tietysti erilaiset sesongit kaupasta mukaan tosta noin vaan napsittavilla raaka-aineilla, mutta se ei käyttömukavuutta häiritse: kirja pursuilee inspiraatiota, mielenkiintoisia reseptejä ja kauniita kuvia. Tämä kirsikkatomaateista tehty torttu oli yksinkertaisuudessaan aivan uskomaton ja hupeni lautaselta ennen kuin ehti koalaa sanoa.

Kirsikkatomaatti-tarte tatin

20 g voita
2 tl ruokosokeria
1 rkl valkoviinietikkaa
400-500 g kirsikkatomaatteja
1 iso esikaulittu voitaikinalevy
kourallinen basilikanlehtiä

Sulata voitaikina, halkaise tomaatit, lämmitä uuni 220 asteeseen ja ota esiin kahvaa myöten valurautainen pannu. Kauli voitaikinaa tarvittaessa vähän ohuemmaksi ja leikkaa siitä hiukan pannua suurempi ympyrä.

Sulata pannulla voi ja lisää sokeri ja valkoviinietikka. Sekoittele, kunnes sokeri on sulanut ja seos hieman karamellisoitunut, noin 3 minuuttia. Ota pois liedeltä. Sekoittele edelleen hetkisen ja varo, ettei seos tässä vaiheessa pala: valurauta varastoi tehokkaasti kuumuutta, joten palaminen on vaarana, vaikka pannu ei enää lämmöllä olisikaan. Onneksi Kivistön kaapissa on aina hyvä varasto voita..

Nostele tomaatinpuolikkaat leikattu puoli alaspäin pannulle ja nosta voitaikinapyörylä päälle. Paista n.15 minuuttia, kunnes taikina on saanut hyvin väriä. Anna levätä viitisen minuuttia. Varmista veitsellä, että taikina irtoaa reunoistaan ja kumoa komeus vadille. Revi päälle runsaasti basilikaa. Nautiskele raikkaan valkoviinin kanssa lounaaksi tai iltaherkuksi.

Ps. laittaisitko Tarte tatiniisi kuitenkin mieluummin jotain muuta? Käypäs katsomassa Chez Jasun kaunis sipuliversio tai Liemessä-Jennin punajuuriherkku. Molemmat niin herkullisen näköisiä, että aloin jo suunnitella lokakuisiin rapujuhliin suolaista torttuvalikoimaa.

Ja vielä: altistu Kivistön Facebook-sivuilla ekstramateriaalille. Kännykän kamera napsahtelee tasaiseen tahtiin tiluksilla ja miniuutiset päätyvät naamakirjakamujen ihmeteltäväksi.

Share

Kommentit

Ou jee, siis voiko tämän tehdä myös valmiista voitaikinalevystä?

Ja vielä rapujuhlatkin tulossa....rapujuhlakateus on kalvava tauti ja luulen, sain juuri tartunnan.

Mikä on kun ei yhdet rapujuhlat riitä?

MariMaalla
Kivistössä

Nanna, no todellakin. Minä en voitaikinaa rupea vääntämään. Rapujuhlakausi on pahan pitkä, että jos ajoissa aloittaa, joutuu just ton taudin kouraan. Kun ajoittaa kauden loppupuolelle ei ehdi suunnitella kuin yhdet!

Jii (Ei varmistettu)

Entä jos ei omista valurautapannua? Tuleeko teflonpannulla huonompi lopputulos?

MariMaalla
Kivistössä

Heipä Jii: teflonpannu ei kestä sitä uunitusta, pinnote saattaa palaa ja kahva erittäin todennäköisesti sulaa! Olen joskus valurautapannutta tehnyt metallisessa piirakka- tai kakkuvuoassa. Siinä tapauksessa ensin millä tahansa pannulla karamellisointi ja karamelli kaadetaan vuoan pohjalle. Päälle tomaatit ja taikina ja uuniin paistumaan.

Minna Vuo-Cho (Ei varmistettu)

Herkun näköinen - Me ollaan kanssa viime aikoina innostuttu tomaateista ja voitaikinasta. Tosin meidän versiossamme taikina on pohjalla, päälle levitetään moudarde à l'ancienne (eli se kokonaisilla sinapinsiemenillä), päälle tomaatinsiivut, yrttejä, hitunen öljyä ja uuniin...

MariMaalla
Kivistössä

Oi, sinappi ja tomaatti, eipä olis tullut ekana mieleen! Laitetaan korvan taakse. (siis idea, ei esim. sinappia) (anteeksi..)

Tusla / Soppakellari (Ei varmistettu)

Ihanat tomaatit, piiras ja eritoten tuo lautanen!

Minna-Keittiössä Kotona ja Puutarhassa (Ei varmistettu)

Taivaallisen näköistä enkä yhtään ihmettele ettei pitkään lautasella vanhentunut. Juustohulluna laittaisin varmaan chevreä päälle ennen syömistä ;D.

MariMaalla
Kivistössä

Tusla, kiitos. Lautaskunnia kuuluu kerääjä-Liisalle :)

Minna: ei yhtään huono idea! Fetaakin vois kokeilla..

Juuri kinusin äidiltä ennakkoperintönä sellaisen keskikokoisen valurautapannun kaikkia erilaisia tarte tatineja varten. Nyt pitäisi enää päättää mistä aloittaa, tämä näyttää ainakin ihan mielettömän hyvältä - älä nyt kerro, että kasvatitte tomaatitkin itse...

MariMaalla
Kivistössä

Jonna, ei hätää, nämä tomaatit ovat kaupasta! (olisinhan mä nyt herranjestas mainostanu ;) Tavallisten kirsikkatomaattien taimi kasvoi sekundaksi ja hurjan heikoksi ja jaksoi tehdä hyvin vähän satoa. Tuottavampi on ollut päärynäkirsikkatomaatti, mutta niiden muoto on tähän vähän huono. Eikä niitäkään nyt kerrallaan näin paljon olis ollu..

Huh, mikä helpotus. Ei tarvitse yhtä vihreä kateudesta kuin kirsikkatomaattini tuolla parvekkeella ;-)

m.johanna

Tää on kaunein piirakka mitä oon nähnyt!! Aivan ihana!

Itse rakastan-rakastan kirsikkatomaatteja, ne on suurinta herkkuani :)

Kiitos reseptistä!

 

M.

MariMaalla
Kivistössä

M: kiitos! Makukin on kohdallaan. Ja joo, kirsikkatomaatit, etenkin kesäiset kotimaiset: kuin karkkia :)

Kommentoi

Ladataan...