Thaimaalainen vihreä currytahna

Ladataan...
Kivistössä

Vihreä thai-currytahna vaatii hiukan raaka-aineiden metsästämistä, mutta on vaivan väärti. Tästä tahnan määrästä saa yhden suuren curryn tai pari neljän hengen ja useamman kahden hengen annoksen. Parhaimmillaan vihreä tahna on minusta kasviscurryssä, jossa on runsaasti bataattia.

Vihreä thai-currytahna

1 sitruunaruoho
n. 3 vihreää thai-chiliä, tulisuusmaun mukaan
2 salottisipulia
3 valkosipulin kynttä
2,5 cm pala galangal-juurta
1 lime
4 kaffirlimen lehteä (kuivattuna tai pakastettuina)
3 kokonaista vartta tuoretta korianteria juurineen
kourallinen thaibasilikan lehtiä
3 rkl kalakastiketta
1 tl thaimaalaista katkaraputahnaa
1 tl korianterin siemeniä
1 tl juustokuminan siemeniä
0,5 tl valkopippuria
ripaus suolaa
muutama rkl kookosmaitoa

Hienonna sipulit, valkosipulit, korianterin juuret, sitruunaruoho ja galangal. Raasta limen kuori ja purista mehu. Hiero korianterin ja juustokuminan siemenet morttelissa hienoksi. Tässä vaiheessa voit valita helpon tai hikisen tavan. Helppo on tässä: Laita kaikki ainekset kookosmaitoa lukuunottamatta tehosekoittimeen ja anna pyöriä tasaiseksi massaksi. Lisää tarvittaessa kookosmaitoa sitomaan massa tahnamaiseksi.

Jos valitset kuntoilun, tee näin: mausteiden hienonnuksen jälkeen lisää mortteliin sitruunaruoho, korianterin juuret, galangal ja chili. Hiero ne tahnaksi ja lisää korianterin varret ja lehdet, basilika ja limen kuori. Hiero taas tahnaksi. Lisää vähitellen aineksia niin, että laitat märimmät viimeiseksi. Varaudu kunnon treeniin: minä lopetin vaiheessa 1 ja kaivoin Magimixin esiin. Kuvan lopullisesta tahnasta otin tietysti morttelissa, kas näin:

Kasviscurry siitä siis tuli ja suunnilleen noilla aineksilla.

Olen yleensä aika liberaali resepteissä ja muunteluissa, ja olen sitä mieltä, että lähes mitä tahansa voi korvata, kun vaan ymmärtää, mitä ohjeessa haetaan ja osaa etsiä mahdollisimman lähellä olevan raaka-aineen. Tässä tahnassa kuitenkin pääsee ehdottomasti parhaaseen lopputulokseen, jos pystyy tekemään reissun etniseen ruokakauppaan.

Sieltä löytyy galangal-juurta, korianteria juurineen, katkaraputahnaa ja thai-chilejä, jotka ovat kaikki oleellisia maun sävyille. Muut löytyvät isompien kauppojen hyllyistä. Jos et kuitenkaan pääse etniseen, tee näin: korvaa galangal tuoreella inkiväärillä, unohda korianterin juuret, lisää hiukan kalakastiketta katkaraputahnan sijaan ja yritä etsiä mahdollisimman aromaattisia vihreitä chilejä tai jalapenoja.

Punaisen currytahnan ohjeen löydät Kokit ja potit -blogista, jonka innoittamana päädyin 6 kk:n panttaamisen jälkeen tämän dokumentoimaan.
 

Share

Kommentit

Hannele | Kokit ja Potit (Ei varmistettu) http://kokitjapotit.blogspot.com

Pieni patistelu kannatti - tahna vaikuttaa juuri niin erinomaiselta kuin ajattelinkin!

Sini / Nautiskellen (Ei varmistettu) http://nautiskellen.blogspot.com

Nam, currytahnat ovat itse tehtyinä tosi hyviä! Aika harvoin niitä vaan jaksaa väsätä, vaikkei siinä nyt tehosekoittimen kanssa kovin kauaa kestä. Oma suosikkini on punainen currytahna kanalla ja kookoskermalla! Mutta tämä vihreä kuulostaa myös niin hyvältä, että aion testata!

Jael (Ei varmistettu) http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/

Nostan hattua sellaisille jotka tekevät tuon tahnan itse,etenkin kun raaka-aineita ei noin vain löydy joka kaupasta:) Käytän paljon just vihreää currytahnaa ja kun aineksia täällä on suhteellisen helppo löytää niin pitäisi itsekin tehdä joskus,

MariMaalla
Kivistössä

Hannele: kiitos patistelusta :)

Sini ja Jael: Tuttu juttu, siihen on jotenkin hankala ryhtyä. Juttu on just siinä, että on lopulta tosi helppoa surauttaa tahna, kun on vaan ainekset kasassa! Punaista en ole koskaan vielä tehnyt, se odottelee tossa jonossa seuraavaa currynhimoa :)

Minna Vuo-Cho (Ei varmistettu) http://eriqou.blogspot.fi/

Vihreä tahna on huippua myös kanacurryssä...
Hieraisin muuten silmiäni tässä yhtenä päivänä tuossa lähimarketissa - siellä oli myynnissä Galangal-juurta.

MariMaalla
Kivistössä

Minna: se on kyllä hämmentävän hyvin varusteltu lähimarket!

Sofia tackar! (Ei varmistettu) http://halftenspydderestendog.blogspot.fi/

Kiitos tästä ohjeesta! Tulee ehdottomasti käyttöön.

HelenaK

Tätä täytyy kokeilla joskus! Ja tosi kaunis tuo ylempi kuva :)

jokihaka kokkaa (Ei varmistettu) http://jokihakakokkaa.blogspot.fi/

Currytahnat on mahtavia! Mulla tuo galangal- juuri on kokeilematta... toivottavasti löytyis jostain täälläkin!

MariMaalla
Kivistössä

Var så god Sofia!

Helena, oi kiitos :)

Jokihaka: kysäse paikalliselta k-kauppiaalta, jos teillä ei ole hyvää etnistä kauppaa!

Kommentoi

Ladataan...