Vielä ehtii: persimonit

Ladataan...
Kivistössä

Kauhoin Italianreissulta mukaan italialaisia ruokalehtiä. Yhdessä niistä oli muutama aukeamallinen persimon-reseptejä, joista innostuin valtavasti. Löysin persimonin ystäväkseni ihan juuri, viime vuoden sesongin aikaan. Sitä ennen olin kerran kokeillut tehdä jälkiruokasi uunissa persimonia, kokeilu oli täysi susi. Nyttemmin olen tajunnut, että olin yrittänyt syödä hedelmää raakana.

Persimon (Espanjasta), kaki (Japanista) tai sharon (Israelista) on kypsänä hunajaisen makea. Raakana taas - vähän lajikkeesta riippuen - se on hyvin kitkerä ja täynnä parkkihappoa, eikä millään muotoa miellyttävä syödä. Niinpä kannattaa valita kaupasta kypsiä yksilöitä, parhaimmillaan hedelmä on ruskealaikullisena: silloin hiilihydraatit ovat alkaneet muuttua sokereiksi. Muutoin kypsän hedelmän tuntee oranssinpunervasta kuoresta ja kuoren läpikuultavasta kiillosta.

Tein persimoneista Sale & Pepe -lehden ohjeella yksinkertaista flania. Aineksia oli käytännössä vain 3: hedelmää, kondensoitua maitoa ja munaa. Lisäksi vuoan pohjalle tehdään karamelli.

Flan persimoneista

60 g sokeria
n. 4 rkl vettä
3 persimonia
1 prk kondensoitua maitoa
4 (suurta) kananmunaa

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Paahda sokeria pannulla, kunnes se muuttuu kullanruskeaksi. Kaada joukkoon vesi. Sekoita, kunnes seos on siirappimaista. Kaada karamelli yhteen suureen tai 6-8 pieneen vuokaan.

Kuori persimonit ja soseuta ne esimerkiksi sauvasekoittimella. Vatkaa joukkoon kondesoitu maito ja munat yksitellen. Kaada seos vuokaan tai vuokiin ja nosta uuniin vesihauteessa. Kypsennä noin 50 minuuttia.

Anna jäähtyä, irroita vanukasta hieman veitsellä reunoista ja kumoa vadille. Tarjoa tuoreen paloitellun persimonin kanssa.

Tulossa vielä persimonista vinkki itse tehdyksi joululahjaksi. Kunhan ehdin kameraan kiinni seuraavan kerran, kun marraskuu antaa minulle 15 minuuttia päivänvaloa. Toivottavasti se tapahtuu, ennen kuin persimonsesonki on ohi..

Ihanaa viikonloppua, lumesta huolimatta tai juuri siksi!

 

 

Share

Kommentit

Yaelian (Ei varmistettu) http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/

Tuo muistuttaa paljon venezuelalaista flania,eli quesilloa,jota tein juuri äskettäin.Siihenkin tulee kondensoitua maitoa,mikä tekee siitä tosi helppotekoisen.Tuo persimonin lisäys tekee tuosta varmaan tosi herkullisen!

Iksu
Tassuja ja töppösiä

Olen vasta nyt tutustunut kyseiseen hedelmään, ja olenkin miettinyt että voisiko siitä tehdä jotain. Kiitos reseptistä! Ainut kysymys, löytyykö kaupoista kondensoitua maitoa ja mistä? En ole ikinä tarvinnut joten ei ole tullut kiinnitettyä huomiota... Sitä toista persimon-vinkkiä odotellessa! :)

MariMaalla
Kivistössä

Yaelian: katsos, mulla oli mennyt tuo ohjeesi ihan ohi! Kävin kurkkaamassa juttusi, olipa hauska yhteensattuma. Tuo kananmunan määrä on muuten  jotenkin mystinen tässä ruokalajissa: joskus menee yli, joskus ali. Mulla meni liian tiukaksi viidellä, niin uskaltauduin ehdottamaan neljää suurta munaa. Ne pitäisi ehkä ilmaista grammoina, kun niitä on niin kovin erikokoisia.

Iksu: Pidä peukkuja, että huomenna on hetken riittävästi valoa kuvaukseen ;) Kondensoitua maitoa löytyy vaihtelevasti isoista ruokakaupoista ja hyvin kaikista itämaisista kaupoista. Perusruokakaupoista kannattaa kysästä ensimmäiseltä myyjältä: havaintoni mukaan purkki löytyy milloin mistäkin hyllystä.. Omassa lähikaupassani se on itämaisten ruoka-aineiden läheisyydessä.

suolaa&hunajaa

Juuri tuon päivänvalon puutteen vuoksi kaikkea ihanaa jää bloggaamatta, mutta kohtahan se päivä taas pitenee ;-)

Lisää persimonreseptejä, kiitos, tämä nimittäin ainakin vaikuttaa todella, todella ihanalta.

Minna Vuo-Cho (Ei varmistettu) http://eriqou.blogspot.fi/

Minun tekee mieleni jälkiruokaa, mutta energiataso ei riitä sen tekemiseen eikä kotoa löydy mitään valmista makeaa - täytyy siis tyytyä herkullisen näköisiin kuviin :-)

jokihaka kokkaa (Ei varmistettu) http://jokihakakokkaa.blogspot.fi/

En ole koskaan tehnyt persimoneista mitään, aina syönyt vaan sellaisenaan. Pitääkin testata tätä!

MariMaalla
Kivistössä

Jonna: juu, just Liisan kanssa puhuttiin, että tähän vuodenaikaan ei ole kauhean realistista saada päivittäisiä päivityksiä aikaan ;)

Minna: kamala tilanne. Aina pitää olla paniikkisuklaakätkö.

Jokihaka: musta niistä on kyllä ollut hauska tehdä muutakin, vaikka hedelmässä itsessään on makeutta jälkiruoaksi sellaisenaankin.

Kommentoi

Ladataan...