Viineri

Kivistössä

Mari hymähteli hyväntahtoisesti päätökselleni leipoa viinereitä itse. Eiväthän ne nyt ihan vaivattomimpia leivonnaisia ole tehdä, mutta pienet leivontahaasteet piristävät kummasti! Joissakin ohjeissa kehotetaan pistämään jauhotkin pakkaseen, mutta en osaa sanoa onko sillä sitten niin merkitystä lopputuloksen kannalta. Kylmät jauhot kyllä tuntuvat mukavalta sormissa.

Viinerit (n. 20 kpl)

2,5 dl täysmaitoa

25 gr hiivaa

1 muna

2 rkl sokeria

1/2 tl suolaa

n. 7 dl vehnäjauhoja

50 gr pehmeää voita

200 gr kylmää voita

1 valkuainen voiteluun

Liuota hiiva kylmään maitoon. Lisää muna, sokeri ja suola. Lisää jauhot ja sekoita nopeasti tasaiseksi esimerkiksi puuharukalla. Lisää mukaan vielä pehmeä voi mutta älä vaivaa taikinaa.

Kauli taikina jauhotetulla alustalla n. sentin paksuiseksi levyksi. Höylää jääkaappikylmästä voista lastuja niin, että puolet levystä on peitossa. Käännä levyn toinen puoli kanneksi ja taittele levy vielä kolmin kerroin. Anna taikinan levätä hetki ja kauli se sitten taas suorakaiteen malliseksi levyksi. Höylää loput voista taas levyn toiselle puoliskolle ja taittele kuten yllä. Taittele ja kauli taikina vielä kahteen kertaan. Kääri taikina kelmuun ja nosta se jääkaappiin vartiksi.

Kauli jäähtynyt taikina sentin paksuiseksi levyksi ja siitä 1,5 senttiä leveitä ja 15 senttiä pitkiä suikaleita. Kieritä suikale spiraalille ja sido sitten solmulle. Kohota viinereitä 1-1,5 tuntia. Viinerit ovat hyviä sellaisinaankin mutta voit mehevöittää niitä lisäämällä esimerkiksi omenamarmeladia tai vaniljakreemiä. Voitele kohonneet viinerit valkuaisella. Jos laitat marmeladia, paina viinerin keskelle kuoppa ja lisää teelusikallinen täytettä.

Paista 225-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

Jos haluat pakastaa viinereitä tee se ennen kohottamista. Laita haluttu määrä viinereitä esim. tarjottimelle ja sitten pakkaseen. Pussita pakastuneet viinerit ja laita takaisin pakkaseen. Kohota sulatuksen jälkeen normaalisti.

Viineri maistuu esimerkiksi joulukorttisavotan hiukopalana.

Share

Kommentoi