Ladataan...
Kivistössä

Taannoin Lontoossa eksyimme lounaalle pieneen italialaiseen viinibaariin, jossa tarjottiin leikkele- ja juustovalikoimia viinin seuraksi. Laudalle oli leipä-liha-juustoröykkiön seuraksi laitettu sinappisen tiukkaa kurpitsahilloa, joka sopi erityisesti lihojen kanssa, vaikka kai oli juustoille tarkoitettu.

Lupasin tehdä tuotetestausta ja koekeitellä hilloa Kivistössä; hillo olisi aika varma kaveri joulukinkulle onnistuessaan. Koekeitos osoittautui aika yksinkertaiseksi, ainoastaan sinappijauheen määrän kanssa sai hiukan taiteilla. Nössykkähillosta nenäliekkeihin on yllättävän lyhyt matka. Koe-erästä osa syötiin välipalaksi chorizon ja schwarzwaldin kinkun kanssa ja puolikas päätyi pakkaseen odottamaan joulupöytää.

Sinappinen kurpitsahillo

500 g kurpitsaa kuorittuna ja paloiteltuna
1 dl vettä
0.75 dl hillosokeria
5 tl sinappijauhetta

Keitä kurpitsa pehmeäksi vedessä ja soseuta. Lisää hillosokeri ja keittele 10 minuuttia. Sekoita sinappijauhe joukkoon. Purkita kuumiin, puhtaisiin hillopurkkeihin. Jos säilytät viikkoa pidempään tai tähtäät jouluun, hillo kannattaa pakastaa.

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Kivistössä

Perjantaisin startataan kohti Kivistöä töiden jälkeen. Perillä ollaan pimeällä (ok, tällä valon määrällä myös lähtiessä on jo pimeää) ja nälkä on kova. Niinpä perjantaina rokkaa joko nopeasti valmistuva tai valmiiksi etukäteen tehty. Tänä viikonloppuna perjantain illallinen oli siltä väliltä. Kypsensin punajuuret ja tein kastikkeen etukäteen tähän herkulliseen salaattiin ja loppu kasattiin ja laitettiin ääntä kohti perjantaisaunan lämmetessä Hämeen pimeässä illassa.

Appelsiini, punajuuri ja vuohenjuusto. Aah. Inspiraationlähde on Deliciousin joulunumero.

Salaatti punajuuresta, vuohenjuustosta, hasselpähkinöistä ja appelsiinista
4:lle

800 g punajuuria
2,5 appelsiinia
150 g pehmeää vuohenjuustoa
50 g hasselpähkinöitä
salaatteja
4 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
8 rkl oliiviöljyä
1 tl dijonsinappia
2 tl kuminansiemeniä
suolaa
 

Kuori ja lohko punajuuret ja laita ne uunivuokaan. Raasta puolikkaan appelsiinin kuori ja purista siitä mehu. Murskaa kuminansiemeniä hieman huhmaressa. Sekoita öljy, etikka ja hunaja kastikkeeksi, mausta suolalla ja jaa se kahteen kulhoon. Sekoita toiseen kastikekulhoon noin 2 rkl appelsiininmehua ja raastettu applesiinin kuori sekä kumina. Kaada seos punajuurille, peitä vuoka huolellisesti foliolla ja laita 190-asteiseen uuniin 45-60 minuutiksi, kunnes punajuuret ovat kypsiä. Jäähdytä.

Laita pähkinät uuninkestävään kulhoon ja paahda niitä punajuurien kanssa 6-8 minuuttia. Jäähdytä, ja sen jälkeen hiero kuoret irti.

Kuori appelsiinit ja poista kalvot lohkoista. (Tiinalla oli tähän hyvä linkki.)  Sekoita jäljellejääneeseen kastikkeeseen sinappi. Jaa salaatti lautasille. Asettele päälle appelsiininlohkot ja punajuuret ja ripottele pähkinät. Nostele päälle juustokokkareita ja lusikoi sinappikastike salaateille.

Jos haluat tarjota salaatin isosta kulhosta, kerrosta ainekset ja vältä sekoittamista, muuten pehmeä juusto sotkee kaiken hähmäiseksi ja punajuuri vuohenjuuston pinkiksi.

Share

Ladataan...
Kivistössä

Kananmaksa on ollut yksi niistä raaka-aineista, jota olen halunnut maistaa jo pidemmän aikaa. Kananmaksapateesta löytyi reseptiä etsiessäni eri versioita todella paljon, mutta muita reseptejä ei niinkään. 

Kananmaksa rosmariinivartaassa kuulosti herkulliselta ja sitä meillä siis kokattiin Gourmet-lehden ohjetta mukaillen.

600 gr kananmaksaa (2 pkt pakasteena)

n. 8 vahvaa rosmariininvartta

5 dl maitoa liottamiseen

suolaa

pippuria

voita paistamiseen

Sulata kananmaksat ja valuta ne lävikössä. Putsaa maksoista ylimääräiset rihmaleet pois ja pilko ne tarvittaessa pienemmäksi (ilmeisesti kananmaksassa ei ole samanlaista kalvoa kuin esimerkiksi naudan maksassa, kätevää!). Laita maksat kulhoon ja kaada päälle maitoa niin että ne peittyvät (n. 5dl). Anna liota tunnin verran. Valuta ja kuivaa maksat ja mausta sitten suolalla ja pippurilla. Riivi rosmariinin varsista ylimääräiset lehdet pois. Pujota maksat vartaisiin ja paista voissa n. 6-7 minuuttia yhteensä kunnes vartaat ovat ruskistuneet ja maksa on kypsää.

Tarjoa vartaat salaatin ja chiantin kera. Meillä salaattiin oli paahdettu uunissa kikherneitä, punasipulia ja muutama valkosipulinkynsi. 

Share

Pages