Ladataan...
Kivistössä

Kivistössä on rauhallinen lumisateinen ja aurinkoinen talvipäivä. Aamukahvilla tuoksui Liisan tekemä ihana kanelinen leipä.

Pehmoisesta villasilkkilangasta valmistuu pienenpienet säärystimet suloiselle kummitytölleni pipon pariksi.

Lounaaksi halstrautuu silakkaa. Syödään sormin, ranskalaisen luomusiiderin kanssa.

Etsystä ostettu printti on vihdoin saanut kehykset. Sille löytyi paikka kuistilta, kesäruokapöydän takaa.

Share

Ladataan...
Kivistössä

Niin sitä kevättä kaipaava mökkiläinen kuvitteli viettävänsä aurinkoisen maaliskuisen viikonlopun linnunlaulun ja tippuvien räystäiden äänimaailmassa. Ja päätyi luomaan lunta pari kertaa päivässä. No, lumikaatosateen* ja iltapäiväsaunan* lämmityksen lomassa  hyvä keskittyä elämän parhaaseen nautintoon, ruokaan.

* <3 yhdyssanat.

Italialaiset tykkäävät maustaa possunsa sitruunalla, ja siihen Kivistössäkin on nyt hurahdettu. Halusin toistaa jo aiemmin kokeillun täytetyn possun ulkofileen, jonka raikkaus ja täyteläisyys hurmasi viimeksi kaikki syöjät. Sitä ei ehditty dokumentoida, kun kukaan ei malttanut kuvata, mutta nyt dokumentoidaan.

Täytteen idea lähti joskus liikkeelle gremolata-ajatuksesta. Minulle ei kuitenkaan oikein määrätön määrä persiljaa tipu, ja jotain kivaa piti keksiä. Niinpä syntyi seuraavanlainen.

Sitruunalla ja parmesaanilla täytetty possun ulkofilee

1kg possun ulkofileetä
putsattuna ja halkiviillettynä

Täyte:**

2 valkosipulinkynttä
kourallinen saksanpähkinöitä
1 luomusitruunan kuori raastettuna
kourallinen basilikaa
75 g parmesaania raastettuna
1/2 sitruunan mehu
loraus oliiviöljyä
ripaus suolaa
kunnon rouhaisu mustapippuria

Laita saksanpähkinät, pieneksi hakattu valkosipuli, sitruunankuoriraaste ja basilika mortteliin ja murskaa hienoksi. Lisää loput aineet ja hiero tahnaksi.

Hakkaa kämmenellä halkaistua possua hiukan ohuemmaksi. Levitä täyte possulle, pyöräytä kaveri rullalle ja sido tai hammastikuta possu kiinni. Tykkään kypsentää possun lempeästi  150 asteessa, tähän palaan meni (mökkiuunin lievässä arvaamattomuudessa) aikaa 45min + 15 min lepuutusta.

Lisäkkeeksi tein vihreän salaatin ja Voisilmäpelistä bongatun avokado-papusalaatin korvaamalla pavut kikherneillä, ja tällä kertaa ilman juustokuminaa. Toimii niinkin!

** Ensimmäisessä versiossa saksanpähkinöiden tilalla oli kaapista löytynyttä siemensekoitusta ja basilikan tilalla salviaa. Molemmat versiot ovat hyviä; suosikikseni kiilautui tämän kokeilun perusteella tosin salvian aromaattisuus, joka käy taivaallisesti sitruunan hapon kanssa taittamaan possun pientä raskautta.

 

 

Share

Ladataan...
Kivistössä

Vielä viime viikolla lajittelin tunnelmallisia talvikuvia tänne laitettavaksi. Sitten tulivat plussakelit ja aurinko. Lammikot ja tippuvat räystäät. Ja yhtäkkiä jäälyhty on niin last season. Ehkäpä talven tunnelmoinnin aika on seuraavan kerran heinäkuussa kun helteessä kitketään rikkaruohoja kasvimaalta.

Ajatus kääntyy kuin väkisin kevääseen ja puutarhaunelmiin. Maaliskuussa Kivistön puutarhan vuosikalenterissa lukee omenapuiden leikkausta, lehtikaalin kylvöä ja kasvihuoneen kuurausta. Ensi kuussa pitäisi olla jo täysi touhu päällä: idättämistä, kylvöä, leikkausta, istutusta. Jos tuo lumi joskus sulaa.

Puutarhaneitsyen ensimmäinen oppimiskausi alkaa, ja olen uppoutunut erinäisiin puutarhurointikirjoihin, tehnyt muistiinpanoja, mentaalisia ja kirjallisia. Olisipa opiskeluihin ollut joskus samanlainen hinku!

Haaveissa on löytää jostain ihana valurautarunkoinen vanha puiston penkki, jonka voisi laittaa omenapuiden varjoon. Siinä voisi sitten istua ja siemailla valkoviiniä ja ihailla kättensä jälkiä.

Share

Pages