Ladataan...
Kivistössä

Mieltäni oli kutkuttanut ajatus parsapiiraasta jo hyvän tovin ja sitä oli sitten saatava. Insipiraation lähteenä toimi niin Voisilmäpelin kevään paras piiras kuin Fannin ja Kanelin parsaa sitruunavoikastikkeella. Pohdin voisiko näitä kahta yhdistää ja hyvinhän se kävi!

Vappuaaton parsapiiras

pohja:
100 gr voita
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta (vajaa)
1 tl suolaa
2 rkl vettä

täyte:

1 puntti vihreää parsaa
vajaa paketillinen pekonia
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
puolikas annos Fannin ja Kanelin sitruunavoikastiketta
2 munaa + 1 munan valkuainen
1/3 prk smetanaa
1 dl kuohukermaa (vähän vajaa desi)
timjamia (kuivattua tai tuoretta)
1 sitruunan raastettu kuori 
suolaa
pippuria

Aloita laittamalla uuni lämpenemään 200 asteeseen. Jatka sitten tekemällä pohja. Sekoita kuivat aineet kulhossa ja nypi joukkoon pehmennyt voi. Kylmäkin voi kyllä lämpenee siinä nyppiessä, mutta helpommalla pääsee jos voin ottaa voin hiukumaan n. tuntia ennen leipomista. Lisää taikinaan lopuksi vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. 

Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja rei'itä haarukalla. Paista pohjaa n. 10 minuuttia. Kun pohja on uunissa paistumassa, pilko pekoni, sipuli ja valkosipuli hienoksi. Ruskista pekoni pannulla ja siirrä sitten syrjään. Kuullota sipulit pekonin rasvassa. Huomaa, että aikaa on kulunut n. 15 minuuttia siitä, kun laitoit pohjan uuniin ja ota se pois sieltä. 

Valmista sitruunavoikastike. Sekoita kastikkeeseen smetana, kerma, munat ja valkuainen, sitruunan kuori ja timjami. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Napsauta parsoista puiseva osa pois. Voit käyttää veistäkin, mutta parsaa taivuttamalla se katkeaa juuri oikeasta kohdasta kuin itsestään.  Vihreitä parsoja ei tarvitse kuoria, mutta niin voi toki tehdä jos haluaa. Levitä pekonit ja sipuli piiraspohjan päälle. Kaada sitten kastike ja asettele parsat viimeiseksi. Paista 200-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia kunnes piiras on saanut kauniin värin eikä hytky enää kovasti.

Täytyy nyt tunnustaa, että piiraaseen oli tarkoitus lisätä vielä juustoraastetta, mutta se unohtui kaikessa tohinassa. Desin verran raastettua grana padanoa tai parmesaania olisi sopinut tähän oikein hyvin. Olin positiivisesti yllättynyt lopputuloksesta ja kokeilen tätä varmasti joskus toistekin. Täyte oli ehkä vähän löysää, mutta toisaalta se sopi hyvin rapean pohjan ja parsojen kanssa.

Share

Ladataan...
Kivistössä

Sinä sunnuntaina Kivistössä paistoi aurinko, linnut liversivät kevättä. Prässilammas vetäytyi jääkaapissa, joululahjaksi saatu pääsiäiseen säästetty sauternes oli jäähtymässä, ja saunakin jo vähitellen lämpeni kylpijöille. Itsetietoinen kotikokki pilkkoi vauhdilla ja tunteella alkuruoan vihersalaattiin viimeistä sipulinvartta. Viimeinen voimallinen veitsenveto oli muita erilainen.

MariMaalla: Herraisä!! Apua.
LiisaMaalla: Mitämitä?!
MM: Älä kato!

Kotikokkimme  tempoo sormensa päähän kasan talouspaperia rullasta.

MM: Verta, ÄLÄ KATO!

MM huomaa leikkuulaudalla pienen siivun ihmislihaa. Ja palasen pääsiäisen kunniaksi kauniin turkoosiksi huolella maalattua etusormen kynttä. Hitto jos LM näkee. Mistä sen tietää, jos se vaikka pyörtyy.

MM: Älä-älä-älä kato!!
LM: KATO MITÄ?!!!?
MM: Leikkasin etusormesta palan pois. Verta tulee. Aika paljon.
LM: Ai. Ottaisitko lasin punkkua. Voisin kaataa.

***    ***    ***

Myöhemmin, sormessa uskottava tuppo, verenvuoto vähentynyt. Lasissa punkkua.

LM: Missä se sormenpala muuten on?
MM: Biojätteessä. Eiks se sinne oikeestaan kuulu?
 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Kivistössä

Pääsiäissunnuntai alkoi hitaasti, mutta kyllähän se päivä muutaman kahvikupillisen ja aamiaisen jälkeen lähti sitten käyntiin. Pyöräytin siinä aamutouhuissa Fabienin toiveesta illan alkuruoan kylkeen näitä pain faucon beaucaire -sämpylöitä. Ohjeen löysin Jauhot Suussa-blogista, kun oma Bertinetin kirjani oli kotona. Ihan ei tullut sellaisia kuin piti, mutta hyvin maistuivat foie gras'n, sauternes'en ja vihreän salaatin kanssa.

Tämä pääsiäissunnuntain pääruoka oli pääasiallisesti Juhan käsialaa, mutta minä lupauduin toimimaan (pää)kirjurina.  Ohje on melko suurpiirteinen, sillä määriä ei kirjattu tekohetkellä ylös.

Prässättyä lammasta

n. 2 kg lampaan putkiluupaisti

Marinadi:
muutama oksa tuoretta rosmariinia (silputtuna)
1 sitruunan raastettu kuori
muutama valkosipulinkynsi (hienonnettuna)
n. 1 dl punaviiniä
suolaa
mustapippuria

Keitin/haudutusliemi:
n. 1 l liha- tai kalalientä (suunnilleen sen verran, että liha peittyy ainakin puoliksi)
2-3 sipulia lohkoina

Leikkaa liha ronskeiksi paloiksi ja laita se yöksi maustumaan marinadiin. Älä heitä luuta pois, sillä se antaa keittovaiheessa hyvää makua liemelle.

Seuraavana päivänä lihapalat keitetään tai haudutetaan kypsäksi. Me käytimme painekattilaa, jossa lihaa kypsyteltiin muutaman tunnin ajan. Tavallisessa kattilassa tai padassa hauduttamalla kypsennysaika on varmasti pidempi.

Liha on valmista, kun se on niin kypsää, että hajoaa säikeiksi. Ota keitinliemi talteen ja anna lihan jäähtyä hetki. Riivi sitten lihakuutiot haarukan avulla irrallisiksi säikeiksi.

Vuoraa esimerkiksi leipävuoka tuorekelmulla ja painele liha tiivisti vuoan pohjalle.  Voit lisätä joukkoon hieman rasvaista keitinlientä tuomaan "murekkeelle" rakennetta. 

Käännä tuorekelmun reunat suojaamaan lihaa ja laita päälle paino. Me käytimme muovipussilla suojattua tiiltä, mutta jos sellaista ei satu olemaan käsillä, niin avaamaton maito- tai  mehutölkkikin varmasti käy. Laita liha vetäytymään jääkaappiinvähintään muutamaksi tunniksi.

Kun liha on saanut vetäytyä rauhassa (yön ylikin olisi varmasti ihan suotavaa), kumoa liha varovasti leikkuulaudalle ja poista ympäröivä kelmu. Leikkaa lihasta n. 2 cm paksuja siivuja ja paista niihin pannussa nopeasti rapea pinta.

Tämä on mielestäni ehdottomasti yksi herkullisimmista liharuoista, mitä olen kotona saanut syödäkseni. Pitkään hautunut ja hiukunut liha oli todella suussasulavaa ja pannulla otettu paistopinta ihanan rapea! Makeahkot grillissä käytetyt punajuurilohkot ja Juhan keitinliemestä valmistama kastike kruunasivat ihanan sunnuntai-illallisen.

Share

Pages