Ladataan...
Kivistössä

Kivistöön oli tulossa odotettuja kahvivieraita kesän ensimmäiselle kauan odotetulle mansikkakakulle. Ja kävi sitten niin, että Liisa oli leiponut kaiken jauhon (taivaallisiksi) leiviksi. Koska autoilu kaupalle ei levollisena kesäpäivänä maittanut, vadille päätyi pienen pähkimisen jälkeen kääretorttu marengista, pihan raparpereista ja mansikoista.

Perusohje löytyi Koti ja keittiö -lehden sivuilta, lopputulos muokattiin kaapissa ja pihalla olevien aineksien mukaan.

Raparperi-marenkikääretorttu

Marenki:
1–2 rkl öljyä
4 valkuaista
2 dl sokeria

Täyte:
1 prk philadelphiajuustoa
1/2 dl kuohukermaa
n. 2 dl raparperia
tilkka vettä
n. 1/2 dl ruokosokeria
muutama tippa vaniljauutetta

Mansikoita, minttua

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vatkauksen loppuvaiheessa samalla vatkaten. Laita leivinpaperi uunivuokaan (halkaisija noin 25 x 30cm) ja voitele leivinpaperin pinta öljyllä. Levitä marenki vuokaan ja paista  175 asteessa noin 20 minuuttia.

Keitä raparperit ja sokeri pienessä tilkassa vettä, kunnes raparperi on kypsää ja hiutulaista. Anna jäähtyä ja mausta vaniljauuteella. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita tuorejuustoon. Lisää joukkoon raparperi ja sekoita varovasti.

Anna marenkipohjan jäähtyä hetken uunista ottamisen jälkeen. Kumoa pohja
sokeroidun leivinpaperin päälle ja irrota leivinpaperi. Levitä täyte varovasti marengille.  Rullaa  tiukasti paperin sisään ja laita jääkaappiin tekeytymään vähintään tunniksi.

Leikkaa torttu viipaleiksi ja koristele mansikoilla ja mintulla.

Täyte jäi meillä suunniteltua löysemmäksi, kun jääkaapin tuorejuusto oli litkua laihisversiota. Torttuloinen oli siis suunniteltua littanampi ja valuvampi. Onneksi mansikoilla, yrteillä ja kesäkukka-vadilla saa minkä tahansa lässähtäneen pötkön nätiksi. Maussa sen sijaan ei ollut mitään lässähtänyttä!

Share

Ladataan...
Kivistössä

Helle ja työviikko. Mikä epäsopiva pari. Pakenen mökkitunnelmiin ja haaveilen jo lomasta.

Liisa toi ison Kesäkukka-kokoelmansa mökkiastiastoksi. Kyllä meidän nyt kelpaa syödä.

Edelleen Liisan ansiosta mökin seinällä roikkuvaan vanhaan suola-astiaan saatiin kesäkukkia - kimpullinen. Huussikin puettiin juhannusasuun kukkasin.

Kivistössä muistettiin vihdoin tehdä vihdat, ja osa saunojista muisti myös niitä käyttää. Saunalämpöisten koivunlehtien tuoksu on yksi parhaista maailmassa. (Vihdan pannat olivat muuten juhannuksen kunniaksi tähänastisen elämäni parhaiten onnistuneet. Go me.)Yrttipenkki viihtyy omppupuun alla ilta-auringon  säteissä. Penkin päälle juhannusvieraat toivat suloisen bacsacillisen basilikaa. Omenapuun takana, auringon paisteessa, oikukas juhannussää antoi välillä virkistykseksi lakanankokoisia vesipisaroita.

 

Share

Ladataan...
Kivistössä

Mansikka-aika alkaa olla parhaimmillaan ja vaikka ne ovatkin tietysti herkullisia sellaisenaan, on aina mukava löytää uusia reseptejä kokeiltavaksi. Kenelle tulisi mieleen laittaa mansikoita focaccian päälle? No Joy the Bakerille tietysti! 


Tämä suolaisen ja makean hämmentävä yhdistelmä päätyi keskiyöllä kukkuvien mökkiläisten suihin. Mitä mainioin yöpala, vaikka juhannustansseista palatessa! 


Leipää kohotetaan yhteensä n. 2,5 tuntia, joten jos haluaa tarjota sitä illalla, niin kannattaa tehdä se jo hyvissä ajoin valmiiksi. Tai sitten voi tehdä niin kuin minä, ja aloittaa ilta-yhdeksältä niin se on lämmintä suoraan uunista siinä puolenyön hujakoilla! Alla resepti hieman muunneltuna.



Juhannusyön mansikkafocaccia


2 ps kuivahiivaa
2,5 dl lämmintä vettä
n. 6,5 dl vehnäjauhoja
3 rkl oliiviöljyä
3 rkl sokeria
1 1/4 tl suolaa
1 tl appelsiinin kuorta raastettuna
n. 2,5 dl viipaloituja mansikoita
sormisuolaa (muutama hyppysellinen päälle ripoteltavaksi)
1,5 dl vuohenjuustoa murennettuna
punaista balsamicoa 
kourallinen tuoretta minttua silputtuna


Liuota hiiva veteen suuressa kulhossa, vaikka haarukkaa apuna käyttäen. Lisää suurin osa jauhoista ja sekoita tasaiseksi. Peitä kulho ja anna nousta n. tunnin verran.


Kun seos on noussut, lisää oliiviöljy, sokeri ja appelsiinin kuori. Lisää vielä desin verran jauhoja ja suola ja sekoita tasaiseksi. Vaivaa taikinaa n. 5 minuuttia ja lorauta kulhon pohjalle tilkka oliiviöljyä (vältetään turhaa tiskiä). Taikina saa jäädä aika tahmeaksi, joten mieluummin vähemmän jauhoja kuin enemmän. Pyörittele taikinapalloa kulhossa niin, että se on kauttaaltaan oliiviöljyn peitossa. Peitä kulho ja anna kohota taas tunti tai niin kauan, että taikina on kaksinkertaistanut kokonsa.


Vaivaa taikinasta ilmat pihalle. Vuoraa uunipelti (käytin sellaista pikku-uunin peltiä, joka oli juuri sopiva tälle määrälle) leivinpaperilla ja venytä taikina suorakulmioksi leivinpaperin päälle. Voit käyttää apuna kaulinta jos haluat. Anna nousta vielä puolisen tuntia (jos maltat, etenkin kun kello on jo ilta-yksitoista). Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.


Painele kohonneen taikinan pintaan sormella kuoppia. Lorauttele päälle ihan reilusti oliiviöljyä ja sitten viipaloidut mansikat ja sormisuola. Paista leipää n. 30 minuuttia kunnes se on kullanruskea.


Anna leivän vielä jäähtyä (voi tehdä tiukkaa, mutta ota lasi viiniä odottaessa) kymmenisen minuuttia. Ripottele päälle vuohenjuusto, minttu ja balsamicoa. Leikkaa paloiksi ja tarjoile. 



Meillä hinku päästä leivän kimppuun oli siinä vaiheessa iltaa jo niin kova, että balsamico unohtui. Aamulla asia kuitenkin korjattiin ja yhdistelmä todettiin erittäin toimivaksi.


Oikein hyvää juhannusta kaikille!

Share

Pages