Ladataan...
Kivistössä

Tämän talven intohimonani on näköjään riivitty ylikypsä liha. 

Ja mikäs siinä, se on niin vaivatonta valmistaa ja sitä voi varioida niin monella tavalla! Syksyisellä Manchesterin-matkalla söin ensimmäistä kertaa sielläpäin hyvinkin suosittua crispy duckia. Ja hyväähän se oli yksinkertaisine tykötarpeineen (kurkkua, kevätsipulia, hoisin-kastiketta ja lettusia).  Ajattelin että samaan makumaailmaan pääsisi maustamalla porsaan lapa samalla tavalla ja hauduttamalla sitä uunissa yön yli. Päätin myös jossain kevennyspuuskassani korvata lettuset kiinankaalilla. 

Tarvitset:

n. 1 kg porsaan lapaa

5 cm pätkä inkivääriä

kiinalaista viismaustetta

suolaa

Lisäksi:

1/2 kurkku

2-3 kevätsipulin vartta

kiinankaalia tai vahvalehtistä salaattia

hoisin-kastiketta

Laita uuni lämpenemään 150-asteeseen. Raasta inkivääri ja hiero se lavan molempiin puoliin. Sirottele päälle roimasti viismaustetta ja suolaa ja hiero molemmin puolin lihansyihin. Käytin tähän itse asiassa "Chinawürtzer"-mausteseosta, joka on tarttunut mukaan joltain Saksan-reissulta. Luulen, että se ei pitänyt sisällään täysin samoja mausteita kuin oikeassa viismausteessa, mutta kelpasi paremman puutteessa. 

Laita lapa uunipataan ja lorauta pohjalle vettä niin, että n. puolet lihasta peittyy. Anna hautua uunissa kannen alla yön yli tai niin pitkään, että lihan saa helposti riivittyä haarukalla säikeiksi.

Siirrä riivitty liha kulhoon odottamaan ja jäähdytä padan pohjalle jäänyt liemi niin, että saa kuorittua enimmät rasvat päältä pois. Sekoita jäljelle jäänyt nestehyytelö lihan joukkoon. Näin se pysyy mehevänä ja saadaan kaikki maut talteen.

Puolita kurkku ja poista siemenet. Suikaloi se tikuiksi. Suikaloi myös kevätsipuli. Jos käytät kiinankaalta niin suosittelen ohentamaan lehtiruotia. Silloin lehti taipuu helpommin kääröksi.  Paista possua vielä ennen tarjoilua pannussa niin saat siihen rapean pinnan. Sitten vaan possua kaalin- tai salaatinlehdelle, sipulit ja kurkut päälle ja viimeiseksi sopivasti hoisin-kastiketta, lehti rullalle ja rulla suuhun. Toista.

Tämä on mukavaa seurusteluruokaa ja mahdollisesta ylijääneestä lihasta ja kaalista syntyy seuraavana päivänä maukas wokki!

Share

Ladataan...
Kivistössä

Tämä on nyt sitten sellaista kroskitseniä oikein parhaimmillaan. Pakastimeen oli ennen joulua säilötty mm. poron niskaa ja etuselkää enkä halunnut valmistaa niistä keittoa tai lihapataa. Deliporon sivuilla oli oikein hyvä reseptihaku ja ensimmäisenä tärppinä sieltä tulivat poronniskaraviolit.



Raviolitaikinan tekeminen mökkiolosuhteissa ilman pastakonetta ei kuitenkaan houkutellut, joten katseeni kääntyi aasialaisen keittiön suuntaan ja valmiisiin wonton-taikinalevyihin (niitä löytyy varmimmin etnisten ruokakauppojen pakastealtaasta).


Lihan haudutus
n. 400 gr poron etuselkää
n. 400 gr poron niskaa
4 salottisipulia
1 valkosipuli
1/2 purjosipuli
1 palsternakka
juuriselleriä
muutama timjamin oksa
n. 0,5 dl lehtipersiljaa karkeasti silputtuna


Täyte
ylikypsää liha
5 siivua pekonia
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
lehtipersiljaa
suolaa
mustapippuria


2 pkt wonton-levyjä
voita
tuoreita yrttejä (esim. lehtipersilja, timjami tai salvia)


Kuori juurekset ja pilko paloiksi. Laita lihat kylmään veteen niin, että ne juuri peittyvät. Lisää 2 rkl merisuolaa ja anna kiehahtaa. Kuori pinnalle syntyvä vaahto pois ja lisää juurekset sekä yrtit. Hauduta liha ylikypsäksi n. 2 tuntia. Siivilöi liemi talteen, poista palsternakka ja erottele lihat luista raviolia varten. Me laitoimme liemen pakkaseen myöhempää käyttöä varten, mutta raviolit voi toki tarjoilla haudutusliemessään.



Kuori ja hienonna sipulit täytettä varten. Kuutioi pekoni ja paista pannulla. Lisää sipulit, kuullota hyvin sekä lisää lopuksi hienonnettu lehtipersilja. Sekoita ylikypsän lihan joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.


Wonton-levyt kuivuvat melko helposti, joten ne kannattaa peittää kostealla liinalla täyttöoperaation ajaksi. Laita nokare täytettä levyn keskelle, kostuta reunat vedellä ja taittele haluamasi mallikseksi nyytiksi.



Kypsennä valmiit wonton-raviolit kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä muuutaman minuutin ajan. Sulata sillä välin kattilassa pieni kimpale voita ja lisää tuoreet yrtit. Anna muhia hetken. Annostele wonton-raviolit lautaselle ja lusikoi päälle yrttivoita. Raasta päälle halutessasi parmesaania ja ropsauta vielä myllystä muutama kierros mustapippuria.


Share

Ladataan...
Kivistössä

Öööh, kalapuikot?

Juu juu! Itsetehdyt.

Löysin BBC Good Foodista ohjeen kalapuikkoihin ja idean täytettyihin sämpylöihin. Varmistin, että Liisa on valmis tekemään minulle sämpylät. Hankin raaka-aineet. Hekumoin jo etukäteen.

Kastikkeeksi kirpeä tartar, vähän tomaattia raikastukseksi. Kalapuikoille leivitys kahdesti: jauhoissa ja munakylvyn jälkeen leivänmuruista ja mausteista tehdyssä seoksessa.

Kalapuikkosämpylät (4 kpl)

Kalapuikkoja
1 tomaatti viipaloituna
tartar-kastiketta
ruohosipulia
4 sämpylää/ 8 viipaletta vaaleaa leipää/ ciapattaa

Kalapuikot
350 g tuoretta turskaa tai koljaa
100 g leipää
1 sitruunan raastettu kuori
1 rkl tuoretta timjamia silputtuna
1 tl savustettua paprikajauhetta, chiliä tai cayennepippuria
1 rkl silolehtipersiljaa silputtuna
mustapippuria
50 g voita
2 rlk oliiviöljyä

1 muna
jauhoja, suolaa

Hienonna leipä murusiksi monitoimikoneessa. Lisää sitruunankuori, timjami ja paprika. Pyöräytä vielä kerran. Sulata voi paistinpannulla ja lisää öljy. Paista leipäseosta, kunnes se on rapeahkoa ja saanut hieman saanut väriä. Sekoita mukaan persilja ja mausta pippurilla. Siirrä lautaselle.

Poista kalasta ruodot ja leikkaa se tuhdeiksi, mahdollisimman tasakokoisiksi puikoiksi. Vatkaa muna ja kaada lautaselle. Sekoita toiselle lautaselle vehnäjauhoja ja suolaa. Kierittele kala ensin vehnäjauhossa, ravistele ylimääräinen pois ja kierittele munassa. Nosta leipäseos lautaselle ja painele leipäpanerointi kunnolla pintaan kiinni. Paista uunissa 180 asteessa n. 10-12 minuuttia.

Tartar-kastike
3 dl majoneesia
3 rkl hienonnettuja kapriksia
1/3 maustekurkkua hienonnettuna
2 rkl silolehtipersiljaa silputtuna
2 rkl ruohosipulia silputtuna
1 rkl sitruunamehua
mustapippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja nosta jääkaappiin lepäämään vähintään 30 minuutiksi.

Hanki ensin kunnon ruokahalu. Esimerkiksi lumitöissä. Leikkaa sämpylät halki tai leipä viipaleiksi. Nostele reilulla kädellä tartar-kastiketta pohjalle ja tomaattiviipaleet päälle. Nosta lämpimät kalapuikot leivän sisään ja ripottele päälle ruohosipulia. Syö käsin tai haarukalla ja veitsellä. Köllähdä sohvalle vatsasi viereen.


 

Share

Pages