Ladataan...
Kivistössä

Joulun alla hankitun porosatsin viimeiset paketit päätyivät tähän kermaiseen keittoon. Soppa kaipasi pientä särmää, jota lapin ukon keitossa usein käytetty viherpippurisulatejuusto olisi varmasti antanut. Maistuvaa se toki oli näinkin ruisleivän ja kylmän piimän kanssa särvittynä.



n. 800 gr poron niskaa (luineen)
laakerinlehtiä
kokonaisia mustapippureita
suolaa
1 iso sipuli
7,5 dl vettä
3-4 perunaa
2-3 porkkanaa
2 dl kermaa
persiljasilppua


Ruskista liha nopeasti kattilassa tai padassa ja kaada päälle vesi. Lisää mukaan silputtu sipuli, laakerinlehdet, suola ja pippurit. Hauduta kypsäksi. Siivilöi liemi talteen ja erottele liha luista. Kuori ja pilko perunat ja porkkanat. Kiehauta liemi, lisää perunat, porkkanat ja liha. Keitä kunnes juurekset ovat kypsiä ja lisää kerma. Maista ja mausta tarvittaessa. Ripottele persiljaa annoksen päälle.


Share

Ladataan...
Kivistössä

Tunnustettakoon kättelyssä: otsake pyrkii hävyttömästi esittämään vaatimattoman pienen blogimme paikkana, jonne tulvii toiveita ja juttuehdotuksia. Totta toinen puoli: tämän piiraan pyysi tekemään hyvä ystäväni, lapselleen kärsivällisesti jo toista vuotta säärystimiä odotteleva Meu. Motivaattori pyynnölle tosin oli kai lähinnä se, että piiras yksinkertaisesti ei voi olla hyvää ja jonkun pitää olla koekaniini. Ei siis se, että tässä oltaisiin jotain ruoan jumalattaria.

Koska olen yllytyshullu ja koska resepti kieltämättä kuulosti aika kummalliselta ja alkuperäisessä kuvassa näytti härskin väriseltä, otin haasteen vastaan ja kirmasin kauppaan. Meu ystävällisesti kieltäytyi ensimmäisen kokeilun maistamisesta, joten tarvitsin muita uhreja. Niinpä päätin tehdä piiraan lauantain pilkin ja lounaan jälkilöylyille, jonne luvassa oli myös Kivistön tilan kunnia(appi)vanhemmat, Liisan äiti miehineen. Mitäs sitä yksin kärvistelemään, jos ruoka on pahaa.

Mutta kuinkas sitten kävikään? Sen kuulette jo tällä kerralla: piiras oli kaikkien luonnonlakien vastaisesti tosi hyvää, etenkin kun rapistelin päälle granaattiomenaa. Tästä vaikka pääsiäispöytään, homma on kuulkaa helppo!

Pohja
100 g sulatettua voita
13 isoa digestivekeksiä

Täyte
2 kypsää avokadoa
1,5 sitruunan mehu (n. 2 dl)
1 tlk kondensoitua maitoa

Jauha keksit hienoksi esim. monitoimikoneessa ja sekoita voi joukkoon. Taputtele seos tiiviisti kevyesti voideltuun piirakka- tai irtopohjavuokaan ja laita jääkaappiin hetkeksi jäähtymään.

Soseuta avokado monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Kaada sekaan sitruunamehu. Pyöräytä seos tasaiseksi ja lisää kondensoitu maito. Levitä täyte pohjalle ja laita jääkaappiin jäähtymään ja asettumaan useammaksi tunniksi.

Share

Ladataan...
Kivistössä

Aasialaisilla viboilla jatketaan tämän tulisen naudanliha salaatin kanssa. Mies onnitteli minua kädestäpitäen vielä sunnuntai-iltanakin tämän ruuan erinomaisuudesta. Välitetään kiitokset kuitenkin brittien keittiöjumalattarelle Nigellalle, jonka käsialaa resepti on. Salaatti valmistuu ilahduttavan nopeasti mutta valitsisin lihaksi ehkä jotain muuta kuin epämääräisen muotoisen sisäpaistin palan niin kuin meillä oli. Ohje on 3-4 henkilölle.

Salaattia sen verran, että suurehko vati peittyy

n. 250gr pihvilihaa

2 rkl kalakastiketta

2 rkl limen mehua 

1 tl sokeria

pari kevätsipulin vartta pilkottuna

tuoretta chiliä maun mukaan ohuiksi renkaiksi pilkottuna

tuoretta korianteria

Kuumenna paistinpannu. Levitä salaatti sillä aikaa vadille. Mausta pihviä hieman suolalla ja mustapippurilla. Paista pihvi sopivan kypsäksi (meillä sisälämpötila jätettiin n. 55 asteeseen). Kääri paistettu pihvi folioon ja anna vetäytyä. Sekoita kastiketta varten kalakastike, limen mehu, sokeri, kevätsipuli ja chili. Avaa foliokääre ja kaada pihvistä irronneet nesteet kastikkeen joukkoon. Viipaloi liha ja laita kastikkeeseen hetkeksi marinoitumaan. Siirrä viipaleet salaattipedin päälle ja kaada päälle kastike. Ripottele päälle runsaasti korianterisilppua.

Share

Pages