Ladataan...
Kivistössä

Kuka muistaa vielä vuoden takaisen voikukkaviinikokeilumme? Viini on nyt valmista juotavaksi ja olemme toimineet ihmiskoekaniineina. Kovin makeaahan tuo on sellaisenaan juotavaksi, mutta kun tein siitä kesäisen kannujuoman, homma alkoi toimia.

Raikas, yksinkertainen juoma sopii aurinkoisten päivien terassilipittämiseen, eikä mikään kotiviinipeloistani toteutunut. Niinpä nyt uskallan antaa ohjeen juomalle. Tämä on Mirja Von Knorringin yrttikirjasta, itse ohje on the brittien yrttikuningatar Jekka McVicarin.

Jekka McVikarin voikukkaviini

3,5 l voikukan kukkia kokonaisina
4,5 l kiehuvaa vettä
2 sitruunan kuoret (ilman valkoista osaa) ja mehu
1 appelsiini kuoret (ilman valkoista osaa) ja mehu
1,4 kg sokeria
1 tl kuivahiivaa
1 tl viinihiivaa
(450 g rusinoita)

Kerää kukinnot keskipäivällä niin, että ne ovat avonaisimmillaan. Poista kukista mahdollisimman paljon vihreää kantaa niin, että kukka pysyy kokonaisena (tämä kohta oli kyllä silkkaa hepreaa: ei sitä vihreää voi poistaa kunnolla ilman että kukka hajoaa. Noh, mentiin miten mentiin, vähän sinnepäin. Tiedä sitten millaista arvotavaraa olisi tullut, jos pilkulleen olisi noudattanut). Laita kukat suureen kulhoon ja kaada kiehuvan kuuma vesi niiden päälle. Laita kelmu kulhon tai ämpärin päälle ja jätä tekeytymään kolmeksi päiväksi. Sekoita seosta kerran päivässä.

Neljäntenä päivänä kaada sisältö suureen teräskattilaan ja lisää appelsiinin ja sitruunoiden kuoret sekä sokeri. Keitä tunnin ajan välillä sekoittaen. Kaada liemi kulhoon ja lisää joukkoon mehut. Anna jäähtyä ja lisää hiivat. Peitä ja anna tekeytyä kolmen päivän ajan.

Siivilöi liemi puhtaisiin pulloihin. Jos haluat, lisää tässä vaiheessa rusinat.  Sulje pullot ja jätä viileään paikkaan vuodeksi.

Me emme laittaneet rusinoita, mistä varmasti johtuu vahva simainen maku. Jos jaksamme tänä vuonna laittaa ensi kesää varten uuden satsin tulemaan, kokeilemme varmaan pullollisen rusinoilla.

Kannujuoma

Viipaloi puolikas sitruunasta ja appelsiinista. Laita ne kannuun ja kaada päälle viiniä varoen pullon pohjalla olevaa sakkaa. Lisää kuplavettä suhteessa 1 osa viiniä 2 osaa vettä. Lisää runsaasti jäitä. Voit myös jättää sitrukset tekeytymään pelkän viinin kanssa jääkaappiin hetkeksi jos kesäjano ei yllätä just heti.

Inspiroidumme siis luultavasti laittamaan uuden satsin ensi kesää varten, kunhan nuo kolmen päivän sekoitteluorganisoitumiset saadaan järkättyä. Raaka-aineesta ei ainakaan ole pulaa.

Share

Ladataan...
Kivistössä

Kesän ensimmäisiä herneitä ei voinut vastustaa, vaikka olivatkin ulkomaisia. Paha vaan, että ne olivat puisia. Kypsennettyinä kelpasivat ja niinpä ne päätyivät pikaisesti valmistuvaan pastaan kompostin sijaan. Mukaan minttua, parsaa ja hieman vuohenjuustoa.

Pastaa, parsaa, herneitä ja minttua

Kourallinen tuoreita herneitä (palkoja noin 200g)
1 puntti parsaa
kourallinen minttua (ainakin 1/2 ruukullista)
75 g pehmeää vuohenjuustoa (esim. Chavroux)
0,5 dl pastan keitinvettä
oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa

300-400 g nauhapastaa

Riivi herneet paloista. Kuori ja paloittele parsa ja hienonna minttu. Laita vesi kiehumaan pastaa varten suureen kattilaan ja pienempään vettä parsaa ja herneitä varten. Keitä pasta paketin ohjeiden mukaan. Keitä samaan aikaan parsaa ja herneitä n. 10 minuuttia kevyesti suolatussa vedessä. Valuta, kun parsa on kypsää.

Valuta pasta ja ota hieman keitinvettä talteen. Sekoita pastaan kattilassa vihannekset, minttu ja vuohenjuusto sekä noin 0,5 dl pastan keitinvettä. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Valuta joukkoon hyvää oliiviöljyä ja tarjoa heti.

Kasvimaa on nyt täynnä, ainoastaan talvikurpitsat ja punaiset lehtikaalit saavat vielä vähän aikaa vahvistua kasvatusruukuissaan. Lauantaipäiväisen ison kasvimaaurakan loppumausteeksi penkit saivat nimikyltit. Nimet paineltiin kirjainleimasimilla tasaiseksi vuoltuihin oksanpäihin ja lopuksi päät dipattiin puuöljyyn.

Kyllä on puutarhuri ylpeä itsestään. Suorista riveistään, täydestä kasvimaastaan, tulevasta sadostaan ja tyylikkäistä kylteistään. Kelpaa harrastaa ykköslempiharrastusta pällistelyä*.

Pällistelyn tyypillinen alkamisaika on illalla saunan lämmetessä, ja sitä voi harrastaa yksin tai joukkuelajina. Harrastuksessa kävellään kädet selän takana sinne, missä päivän urakat on suoritettu ja tuijotellaan aikaansaannosta kahdesta kymmeneen minuuttiin. Yksilölajissa kehutaan itseä ajatuksissa, joukkuelajissa muistellaan yhdessä urakan suuruutta ja kestoa sekä ihastellaan ääneen lopputulosta sekä omaa ja muiden ahkeruutta.

 

Facebookissa paitsi tätä, myös pientä ekstraa ja minikuulumisia!

Share

Ladataan...
Kivistössä

Ahersimme taannoin viikonlopun perennapenkkien ja kasvimaan muokkauksen kimpussa ja aurinko paistoi hellittämättä otsaan. Onneksi pakkasessa oli jäätymässä lapsuusmuistoja aikuistvistillä: mehujäätä pienellä terästyksellä.

Teimme vapun jälkeen satsin inkiväärillä ja limellä maustettua simaa janojuomaksi. Kirpeänterävästä mausta tuli mieleen yksi erään aikakauden lempijuomistani, moscow mule, joka on alunperin tehty inkiväärioluesta, limemehusta ja vodkasta, joskus tippasella angostuuraa. Otin taiteilijanvapauksia: laitoin mehujäämuotteihin simaamme, hiukan vodkaa ja päätin nimetä mehujääni moscow muleksi.

Kunnon kiinteän ja valuvasti sulavan mehujään aikaansaamiseksi olisi keiteltävä pohjaksi paksuhkoa sokerilientä, mutta tällä oikomismenetelmällä tulee jos ei muuta niin autenttisia lapsuusmuistoja. Äidin pakastamasta mehukattijäästä kun imettiin ensin kaikki maku ja lopuksi rouskutettiin pois kuleksimasta jäljelle jäänyt jäätynyt vesi.

Simaa voi jäädyttää mehujäämuoteissa (löysin niitä äskettäin Ikeasta muutaman vuoden etsimisen jälkeen), mutta tästä tulee varmasti myös oikein toimiva väligranité pitkälle illalliselle.

Inkivääri-limesima

n. 30 grammaa kuorittua inkivääriä ohuina lastuina
2 limen kuori (ilman valkoista)
4 limen mehu
4 litraa vettä
500 g fariinisokeria
maustemitallinen (1/4 tl) kuivahiivaa

Laita ämpäriin sokeri, limenkuoriviipaleet ja inkivääri. Kiehauta puolet vedestä. Kaada se inkiväärin, limenkuorien ja sokerin päälle ja sekoittele, kunnes sokeri on sulanut. Purista joukkoon limen mehu ja kaada sekaan loput vedet. Ripottele kuivahiiva pinnalle ja anna seistä lämpimässä vuorokauden ajan. Pullota sen jälkeen puhtaisiin pulloihin ja lisää halutessasi rusinoita. Laita pullot viileään ja anna käydä ainakin muutaman päivän ajan. Jos laitoit rusinoita, tiedät siman olevan valmista, kun ne kelluvat.

Aikuisten mehujäät

Kaada mehujääpuikkoihin simaa. Jätä muotti muutaman sentin vajaaksi. Kaada jokaiseen muottiin 1 cl vodkaa. Laita halutessasi minttua koristeeksi. Jäädytä.

Väligranité 6:lle

5 dl simaa
0,5 dl vodkaa

Kaada sima ja vodka pakkasenkestävään astiaan. Laita pakastimeen ja käy sekoittelemassa välillä, kun muilta hommilta ehdit. Kun seos on jäätynyt hileiseksi, muttei kalikaksi, jaa se jäähdytettyihin kulhoihin tai laseihin. Tarjoa heti.

Kivistö osallistuu tällä reseptillä kuukauden ruokahaasteeseen, jonka raaka-aineena on sopivasti inkivääri.

 

Ps. Facebookissakin voi nyt olla Kivistössä

Share

Pages