Ladataan...
Kivistössä

Kadehdin ihmisiä, jotka tykkäävät nugaasta. Ihan vain siksi, että Mignon-munat ovat sympaattisimpia makeisia maan päällä. Kuinka sööttiä (pun intended te ranskan kielen osaajat) olisikaan kuoria oikea kananmuna ja löytää sisältä herkkukuula! Mutta että suklaata ja mantelia? Ei kiitos.

Onneksi pääsiäisenä voi ihan omaksi ilokseen tyhjennellä tusinan verran munan kuoria ja täyttää ne brownie-taikinalla. Oma neronleimaukseni tämä ei ole: kananmunaan tehtyjä leivonnaisia näkyi viime pääsiäisen tienoilla jonkin verran ulkomaisissa blogeissa. Tässä teille Kivistön versio ideasta.

Brownie-pääsiäismunat

12-18 kananmunan kuorta (mieluiten luomu*)

200 g suklaata (70-prosenttista)
125 g voita
3 munaa
2 dl sokeria
2,25 dl vehnäjauhoja

(muutama kilo karkeaa merisuolaa)

Esivalmistele kuoret. Tee leveään päähän reikä terävällä piikillä tai esim. viinipullon avaajalla. Raksuttele reikää varovasti isommaksi ja riko kalvo. Ravistele kuori tyhjäksi. Reiän on hyvä olla sen kokoinen, että saat pursotinpussin suun  tai tyllan pään siitä sisään. Ota tässä vaiheessa 3 munaa erikseen taikinaa varten. Kun olet tyhjentänyt kaikki kuoret, huuhdo ne hyvin. Sitten tee suolaliuos: liuota 100 g suolaa 1 litraan  kuumaa vettä. Upota munankuoret suolaliuoskylpyyn noin tunniksi. Jos litra liuosta ei peitä kuoria kokonaan, tee lisää samassa suhteessa, minä tarvitsin 12 kuorelle 1,5 litraa.

Kylvyn jälkeen irrota kuoren sisällä oleva kalvo varovasti. Jos kalvo ei ole kovin paksu, ei haittaa vaikka siitä jäisikin pieniä rippeitä kuoreen. Huuhdo kuoret huolellisesti kylmällä vedellä ja nosta talouspaperin päälle valumaan. Valmistele paistoalusta: jos omistat sopivan muffinssivuoan, vuoraa kolot foliolla. Jos muffinssivuokaa ei ole, levitä merisuolaa sopivaan paistoastiaan ja tee siihen koloja leivonnaisille. Vuoraa kolot foliolla.

Kaada kuoriin noin 1 tl rypsiöljyä ja kääntele kuorta, kunnes koko sisäpuoli on öljytty. Valuta talouspaperin päällä ylimääräiset öljyt pois ja nosta kuoret pystyyn koloihinsa.

Tee taikina. Sulata voi kattilassa ja hienonna suklaa pieniksi palasiksi. Kaada suklaa kuumaan voihin ja sekoita, kunnes se on kokonaan sulanut. Vatkaa (käsin) kulhossa sokeria ja munia sen verran, että sokeri on sulanut ja seos on hiukan kuohkeaa, ei kuitenkaan vaahtoa. Sekoita muna-sokeri -seokseen suklaaseos. Kääntele lopuksi mukaan vehnäjauho.

Nosta taikina pursotinpussiin tai tukevaan muovipussiin, josta olet leikannut kulman pois. Pursota taikina pääsiäismuotteihin täyttäen noin 4/5 kuorista. Pidä huolta siitä, että taikinaan ei jää keskelle ilmaa: voit tuikkia taikinaa tiiviimmäksi varovaisesti öljytyllä sormenpäällä. Täytä kuoret heti, seistessään taikina jämäköityy ja täyttäminen hankaloituu.

Paista 180 asteessa noin 15-20 minuuttia. Jos tuikit munat suolapetiin, varaa aikaa noin 30 minuuttia, suola hidastaa hieman kypsymistä. Jos taikina tulee yli, nypi pursokkeet kuoren päältä kuumina.

Tällä ohjeella brownie-munista tulee paksuntymäköitä. Jos haluat enemmän ilmavuutta, lisää jauhoihin 0,5 tl leivinjauhetta ja jätä enemmän kohoamisvaraa.

12 brownie-munan lisäksi saimme tästä taikinasta jälkiruoan illalliselle. Pursotin lopun taikinan neljään pieneen vuokaan, ja laitoin keskelle lusikallisen mustaherukkahilloa ja pienen nokareen tuorejuustoa. 20 minuuttia uunissa, ja herkku oli valmis.

Jaa, mitä lopuille kananmunille kävi? Laitoimme ne muutamassa erässä pakkaseen kunnon suolaripausten kanssa odottamaan aamiaismunakaskäyttöä.

* Ja niistä luomumunista: vaikka muuten et luomuun päin kallistuisikaan, kehotan näihin ostamaan luomumunia, jos niitä vain kaupastasi löytyy. Luomumunissa oli selkeästi paksumpi ja kestävämpi kuori, mikä helpottaa tyhjennyksessä ja kalvon irrottamisessa, ainakin tällaista kärsimätöntä nakkisormea. Lähikaupassamme luomumunahylly ammotti tyhjyyttään, joten minun oli ostettava osa tavanomaisena. Eron huomaa keskimmäisessä kuvassa, jossa vasemmalta lukien ensimmäinen, kolmas ja neljäs ovat luomukuoria: pienempiä, mutta hallitummin aukaistuja. Osa tavanomaisista halkesi pitkälle puoliväliin.

 

Share

Ladataan...
Kivistössä

Puput kuuluvat olennaisesti pääsiäiseen. Yleensä niitä näkee lähinnä suklaisessa olomuodossa mutta Mari haastoi minut leipomaan pupuleivän taannoisella New Yorkin matkalla nähdyn pupuleivän ameriikanserkun innoittamana. Leivän ohje on muunnelma Helène Johanssonin Leipä-kirjan pain blanc-ohjeesta. Tästä määrästä taikinaa tulee kaksi pupua.

Vaihe 1 (levain)

200 gr vettä

150 gr ruishapanjuurta

150 gr vehnäjauhoja

100 gr karkeita ruisjauhoja

Sekoita kaikki ainekset ja vaivaa taikinaa yleiskoneella 10 minuuttia tai käsin 15 minuuttia. Laita levain öljyttyyn kulhoon ja peitä kannella tai tuorekelmulla. Anna seistä huoneenlämmössä vähintään 5 tuntia. Sen jälkeen levainia voi säilyttää jääkaapissa enintään viikon.

Vaihe 2

levain vaiheesta 1

600 gr vettä

1 kg spelttijauhoja

30 gr merisuolaa

hyppysellinen kuivahiivaa

Sekoita levain ja muut ainekset paitsi suola. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 15 minuuttia tai käsin vähintään kaksinkertainen aika. Lisää suola ja vaivaa vielä 5 minuuttia. Anna taikinan levätä kannella peitetyssä kulhossa vähintään 2 tuntia tai yön yli jääkaapissa. Ota taikina jääkaapista ja kaada se kulhosta leivinalustalle. Laita uuni (ja leivinkivi) lämpenemään 250-asteeseen. Puolita taikina ja jaa toinen puolikas viiteen haluamasi kokoiseen osaan (vartalo, pää, korvat ja häntä).

Muotoile pupu leivinpaperin päälle ja kiinnitä osat toisiinsa sipaisemalla kiinnityskohtiin vähän vettä. Anna pupun kohota liinan alla n. tunnin ja sujauta sitten pellin (tai leivinkiven) päälle paistumaan. Laske lämpötila n. 5 minuutin jälkeen 200-asteeseen ja paista pupua vielä n. 35 minuuttia tai kunnes sen sisälämpötila paksuimmasta kohtaa on 98-astetta (melko kypsäksi saa kaverin siis vetää). Jos sinulla ei ole digitaalista lämpömittaria voit myös koputella pupun pohjaan ja jos ääni on kumea, pupuleipä on luultavasti kypsä. Jäähdytä ritilän päälllä.

Pupun kyljessä tarjoiltiin pohjoisen kruunaamattoman hummuskuningattaren, Kokkien ja pottien Hannelen, innoittamana keväänvihreää avocadohummusta. Alla vielä meidän versiomme tuosta mainiosta tahnasta!

1 tlk kikherneitä

1 avocado

1/2 sitruunanmehu ja -kuori 

2 rkl tahinia

1-2 rkl oliiviöljyä

suolaa

Valuta kikherneet ja poista niistä halutessasi "irtokuori" plumpsauttamalla herne etusormen ja peukalon välissä. Puolita avocado, poista kivi ja kaavi sisusta tehosekoittimen kulhoon. Lisää kikherneet, sitruunanmehu ja -kuori sekä tahini. Aja tasaiseksi ja lisää tarvittaessa oliiviöljyä notkistamaan tahnaa. Mausta suolalla ja lisää tarvittaessa sitruunanmehua.

En ollut aikaisemmin käyttänyt spelttijauhoja leivonnassa (tai missään) mutta täydennystä on kyllä nyt hankittava, sillä koko kilon pussi meni tähän taikinaan. Leivästä tuli jotenki ruisleipämäistä mutta kuitenkin vaaleaa leipää. Osansa makuun ja rakenteeseen toi varmasti vehnähapanjuuren sijaan käyttämäni ruisjuuri ja pitkä nostatus. Suolaa & hunajan Jonna teki muuten viime viikolla rauhanneuvottelupannareita speltistä ja mustikoista. Ihan jo tuon reseptin vuoksi pitää pistää uusi jauhoerä tilaukseen!

Share

Ladataan...
Kivistössä

Kivistössä odotellaan innolla pääsiäistä ja pidempiä vapaita. Ennen pyhiä julkaisemme joka päivä yhden pääsiäiseen sopivan yksinkertaisen ja hauskan reseptin. Tässä ensimmäinen: keitetyt kananmunat ja pinjansiementahna. Erinomainen pikkuherkku pääsiäisaamiaiselle tai -brunssille.

0,5-1 kananmuna per ruokailija

75 g pinjansiemeniä
2+1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl hunajaa
suolaa ja mustapippuria
6 varsisellerin sisimmäistä vartta lehtineen, hienonnettuna
3 rkl hienonnettua tuoretta minttua
1 rkl vettä

Keitä kananmunat koviksi ja laita jääkylmään veteen jäähtymään.

Sekoita kattilassa pinjansiemenet, 2 rkl valkoviinietikkaa, hunaja ja suola sekä pippuri. Kuumenna ja anna kuplia muutaman minuutin, kunnes kattilasta nousee hieman paahtunut tuoksu ja nestettä on haihtunut ja se muuttunut siirappimaiseksi. Anna jäähtyä.

Lisää pinjansiemeniin selleri ja minttu sekä 1 rkl valkoviinietikkaa. Hurauta tasaiseksi tahnaksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Lisää viimeiseksi 1 rkl kylmää vettä tahnaa notkeuttamaan.

Kuori kananmunat ja leikkaa puoliksi. Nosta jokaisen päälle teelusikallinen tahnaa ja koristele pienillä sellerinlehdillä ja granaattiomenan siemenillä. Tahna riittää noin 20:lle munanpuolikkaalle, ja maistuu hyvältä myös hapankorpulle sipaistuna.

Ohje on alunperin Martha Stewart Living -lehdestä.

 

Share

Pages