140 kirjallista merkkiä

 

twitter.com

 

Olin eilen tilaisuudessa, jossa pohdittiin, miten blogi saa lukijoita. Luin myös Lilyn toimituksen bloggausyhteenvedon eli Bloggaajan 10 käskyä.

Minusta, kuten ei toivon mukaan muistakaan, paras blogi ei ole automaattisesti se, jolla on eniten lukijoita, mutta jäin miettimään, onko bloginkin oltava nykyisin monikanavainen, niin ettei riitä pelkkä omalla blogialustallaan oleminen, vaan pitäisi näkyä muuallakin verkossa.

Verkkonäkyvyysasiat kiinnostavat minua paitsi bloggarina myös viestintä- ja mainonta-alan ihmisenä. Olen linkittänyt kirjabloggauksiani Kotimaisten kirjablogien Facebook-sivuille, mutta henkilökohtaisella FB-tililläni en ole kirjoituksiani mainostanut. Millään blogillani ei ole myöskään koskaan ollut FB-tiliä. Satunnaisesti olen huomannut, että kirjoituksiani on nostettu esiin esim. kustantamoiden FB- ja kotisivuilla. Olen kuitenkin ollut mielestäni aika vaatimaton, näkymätön, ja jos niin voi netissä sanoa, perinteinen bloggaaja.

Vaan en ole enää: perustin kirjapalstalleni juuri Twitter-tilin! Twitter on asia, johon olen aikonut jo päätyöni puolesta perehtyä kauan... No, nyt perehdyn palstan puolesta. Vähän ihmettelen, mitä asiaa jaarittelemaan taipuvainen monisatasivuisten tekstien ystävä saa 140 merkkiin, mutta kokeillaan.

Voihan tuo pikaviestintä olla kätevääkin. Tällä hetkellä olen esim. lukemassa taas kerran liian montaa kirjaa yhtäaikaa, eikä mikään ole siinä vaiheessa, että voisin kirjoittaa kirjasta pidemmin. Mutta kuten Twitter-tililtäni näkyy, Helsinki-kirjojen "pettämisantologia" Valhe & viettelys on kiehtova. Olen parin novellin päässä lopusta, eli palaan kertomaan kirjasta mahdollisimman pian.

Miten seuraatte blogeja: suorilla osoitteilla, blogialustojen seurontojen kautta vai esim. Facebookin ja Twitterin kautta?

P.S. Voihan tekniikka... Ajattelen, että Twitterin hyöty on pääasiallisesti se, että saan Twitter-viestini näkymään myös palstan sivupalkissa, eli tällä sivulla on uutta sisältöä silloinkin, kun en ole julkaissut uusia postauksia eli pidempiä kirjoituksia. Vaan eipä ole Twitter vielä päivittynyt sivupalkkiin. Odotellaan! Vai pitäisikö kysyä apua Facebook-kavereilta: Mitä tehdä, kun Twitter-viestini eivät näy blogissani? Vielä muutama vuosi sitten kukaan ei olisi voinut kuvitellakaan, että tällaisiakin ongelmia voi olla. ;)

Kommentit

Karoliina

Minä en ole nolosti tutustunut ollenkaan Twitteriin, joka ei kai Suomessa ole hirveän hyvin lyönyt läpi, toisin kuin maailmalla. Blogeja seuraan blogialustan seurannan avulla sekä Facebookin kautta. En ole omalle blogille perustanut Facebook- tai Twitter-tiliä (vielä), mutta jutut linkittyät Bloglovin'in kautta automaattisesti omalle FB-seinälleni + suurimman osan linkitän vielä Kotimaisten kirjablogien seinälle.

Nyt tuntuu, etten enää tarvitse blogille omaa FB-tiliä, mutta Twitteriä voisi harkita!

Mikko (Ei varmistettu)

Kirjavinkkejä luetaan todella paljon Facebookin kautta, Facebookissa on monta tuhatta seuraajaa. Se on ollut todella hyvä jakelukanava ja monet tykkäävät nimenomaan siitä, että vinkit saa vaivattomasti Facebookin kautta luettavaksi.

Twitterissäkin on seuraajia jonkin verran, sinne pusketaan otsikoita (kuten tiedät), samoin sähköposti- ja RSS-tilaajia, mutta ehkä RSS-syöte on vähän tekninen ja mutkikas juttu Kirjavinkkien kohdeyleisölle. Facebook sen sijaan toimii todella hyvin.

Sulla on varmaan Twitter-systeemin asetuksissa jotain häikkää, jos siellä on tiedot kohdallaan niin kyllä päivitysten pitäisi aika pian näkyä.

Jenni S.

Karoliina, yhtä nolo olen minäkin ollut Twitterin suhteen. Nyt olen seikkaillut siellä ja löytänyt paljon kirja- ja kulttuuritahoja, joita seurata, ja olen aika kiinnostunut. Tuntuu, että lyhyet ja lähes pelkästään asioihin eikä tuttujen ihmisten henk.koht. kuulumisiin liittyvät nostot ovatkin kätevä tapa seurata monenlaisia asioita (pintapuolisesti). Ja Twitter-tilini on saanut jo kaksi seuraajaakin. ;) Palaan kokemuksiini, kunhan osaan kertoa tarkemmin. 

Mikko, kiva kuulla, että FB toimii teillä noin hyvin! Luulen, että mitä isompi taho, sen kätevämpää on, että jutut saa kätevästi "massalevitykseen" jonkun nettipalvelun kautta. RSS:n tilaamisen olen minäkin kokenut vähän hankalaksi (vaikkei se oikeasti ole), sähköpostina ei taas viitsi tilata kuin valittuja asioita - Kirjavinkit olen kyllä tilannut jo varmaan ennen kuin minulla oli edes blogia.

Minun ymmärrykseni mukaan Twitter-asetuksien pitäisi olla ok sekä Twitterin että Lilyn päässä, mutta seurailen tilannetta. Jos ei viikonlopun aikana ala päivittyä Twitteröinnit Lilyyn asti, pitää selvitellä... 

Jenni S.

No nyt alkoivat tweettaukset näkyä sivupalkissa. Kokonaista kolme viestiä. :) Toivottavasti asetukset ovat nyt ok ja pysyvätkin kunnossa.

http://aamuvirkkuyksisarvinen.blogspot.com (Ei varmistettu)

Muita blogeja seuraan lähinnä Bloggerin kautta.

Minä laitan uusia postauksia tosi harvoin oman FB-tilin kautta maailmalle, itse asiassa aika usein silloin kun on jotain vähän ei-kirjallista (kuten sähkökirjat), koko vuoden yhteenveto tms. Joskus olen linkannut Kotimaisiin kirjablogeihin.

Minäkin perustin blogilleni Twitter -tilin juuri kuluneella viikolla! Henk. koht. tili minulla oli jo aiemmin, mutta sitä tuli vähän laiskasti seurattua, ehkä siksikin, että tilasin joitain tilejä joista tuli vähän liikaa päivityksiä. Mutta, yksi tilaaja lisää tulossa :).

Jenni S.

Aamuvirkku yksisarvinen, kivaa, pitääpä sitten etsiä sinut Twitteristä!

Tutustuin Twitter-maailmaan taas aamulla ja löysin kaikkea kiinnostavaa. Luulen, että palstan kannalta Twitterin lisäarvo ei ole tosiaan siinä, että tiedottaisin uusista päivityksistä Twitterissä, vaan enemmän siinä, että kun Twitter-viestit päivittyvät tuohon sivupalkkiin, voin tehdä siinä pieniä nostoja aiheista, joista en ainakaan heti tee varsinaisia postauksia. Esimerkiksi tänään löytyi elokuva-arviosaitti, jossa arviot ovat englanninkielisiä haikuja! Hauska idea, ja aloin miettiä, voisiko kirja-arvioitakin esittää haikuina. ;) Ja sitten Twitterissä on sekin hyvä puoli, että sitä voisin kuvitella päivittäväni päivittäin ja jopa useita kertoja päivässä. "Oikeitakin" kirjajuttuja haluaisin kirjoittaa koko ajan, mutta niitä ei vain synny samalla tahdilla, kun on vähän eri asia lukea kirjaa tuntikausia ja sitten kirjoittaa siitä kuin naputella 140 merkkiä jostain kirjallisuus- tai muuten kiinnostavasta aiheesta. :D

Susa - Järjellä ja tunteella

Itse linkittelen omia blogipostauksia niin Kotimaisten kirjablogien seinälle kuin omalle henkilökohtaisellekin, sillä tiedän monen kaverin sitä kautta seuraavan uusia postauksia.

 

Minusta on ok, jos haluaa pitää bloginsa erillään Facebookeista jms mutta yhtä ok on, jos tykkää laajentaa sen näkyvyyttä muuhunkin sosiaaliseen mediaan.

Twitteri on minullekin aika vieras ainakin vielä ;)

Jenni S.

Susa, minä taas en tiedä kenenkään seuraavan postauksiani omien FB-juttujeni kautta, ehkä siksi, ettei se olisi mahdollistakaan. ;) Mutta uskon kyllä, että FB voi toimia hyvänä tiedotuskanavana myös henk.koht. FB-tilin kautta.

Twitterissä olen käynyt tänään niin monta kertaa, että alan pian ihmetellä, oliko siihen liittyminen sittenkään niin fiksu veto... ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Taidanpa kohta toteuttaa aikeeni ja ryhtyä seuraamaan vain yhtä kirjablogia niin pysyy edes osin lapasessa tää homma. Osoite saattaa olla kirjaseuranta.fi

Jenni S.

Vierailija, tiedän tunteen, blogeja ja seurantatapoja on hurjasti enemmän kuin vaikka vielä kaksi vuotta sitten. Onkin hyvä, että on tullut noita koontisivuja, kuten Kirjaseuranta tai Kotimaiset kirjablogit. Kirjaseurannassa on tosin vain kirja-arvioita ja muitakin kuin kirjablogien arvioita, Kotimaisissa kirjablogeissa nostetaan muutenkin kirjoihin ja lukemiseen liittyviä postauksia. Kirjavinkeistähän saa myös nopeasti tietoa nimenomaan kirjoista, jos on vain kirja-arvioista kiinnostunut. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Eksyinpä tällekin sivulle jotain kummaa kautta... Kirjavinkkejä hamuavan kannattaa tutustua myös Kirjasampo.fi-sivuihin. Laadukasta tavaraa. Eikä pelkästään uutta, vaan myös vanhemman kirjallisuuden vinkkejä. Monta hyvää löytöä. Hauska risteilyominaisuus erilaisista hakusanoista toisiin.

Jenni S.

Hei Vierailija, kiitos vinkistä! Kirjasammosta olen kuullut ennenkin, pitää kyllä tutustua sivustoon kunnolla, etenkin kun vanhempi(kin) kirjallisuus on lähellä sydäntäni.:)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.