Aikamatkalle Kansalliskirjastoon: Kirjava keskiaika -näyttely avautui

 

Terveisiä näyttelyavajaisista! Kansalliskirjastossa Helsingin Unioninkadulla avattiin tänään hieno näyttely Kirjava keskiaika - 1000 vuotta kirjakulttuuria

Näyttely löytyy kirjaston Kupolisalista, korkeasta mutta hämyisestä klassisesta kirjastosta; rakennuksesta, jota avajaispuheessa luonnehdittiin Suomen kauneimmaksi. Kirjallisen kulttuurin matka alkaa kirjaimien saapumisesta Suomeen, ja yläkuvan aineisto edustaa n. vuotta 1150 ja englantilaista kirjoitustapaa. Tai tapoja - käsialat ovat sivuilla erilaisia.

Näyttelyn nimi on kuulemma tahallisen monitulkintainen. Keskiajan kirjat olivat kauniita ja värikkäitä, kirjavia. Keskiaika ei muutenkaan ollut niin pimeää ja väritöntä kuin monesti ajatellaan, ja kirjallisella kulttuurillamme on tosiaan pitkät juuret, pidemmät kuin maallikko ajattelisi.

 

 

 

Vaikkei jaksaisi aivan perehtyä historiallisiin yksityiskohtiin, suosittelen näyttelyä jo esteettisistä syistä: näyttelymateriaali on hyvin kaunista ja kiehtovaa, ja luulisin, että se voisi kiinnostaa lapsia tai ainakin nuoriakin. 

Oman konkreettisen lisänsä näyttelyyn toivat välineet ja ainekset, jotka havainnollistivat pergamentin ja musteen tekoa. Oluesta muistan, että sitä kului kirjurimunkeilla sisäisesti ja ulkoisesti, mutta viinin funktio kirjoittamisen kannalta jäi paremmin mieleen. Viinillä saatiin musteeseen sopiva pintajännite.

 

 

Näyttelyssä pääsee myös hipelöimään ja haistelemaan aidoin perinteisin menetelmin tehtyä pergamenttia, joka oli tuotettu Yhdysvalloista asti. Pergamentti muistutti kovasti taljaa - ja vasikasta se olikin tehty. Tuoksu oli erikoinen, jotenkin makea ja ummehtunut samanaikaisesti.

 

 

Kansalliskirjaston Etelä-salissa avautui samaan aikaan näyttely Luther, reformaatio ja kirja - Luterilaisuus ja varhainen kirjakulttuuri Suomessa.

 

 

Yllä olevassa kuvassa ei ole mikä tahansa vihkonen, vaan Turun kuninkaallisen akatemian ensimmäinen väitöskirja vuodelta 1642. Tuohon aikaan väitöskirja saattoi olla vain muutaman sivun pituinen ja sen saattoi kirjoittaa professori, ei opiskelija!

Vitriineistä löytyi myös monenikäistä ja -laista Katekismusta. Erikoisimpia olivat lähetyssaarnaajia varten tehdyt kieliversiot. Tässä ensin saamenkielinen, sitten ruotsi-intiaanikieliversio Pohjois-Amerikan oloihin.

 

 

Lopuksi: molemmat näyttelyt ovat avoinna lokakuulle asti ja suosittelen piipahdusta Kansalliskirjastossa jo rakennuksen vuoksi. Opin tänään, että sen esikuva on ollut roomalainen kylpylä, ja kylpylöissä myös luettiin. 

 

 

Lisätietoa, aukioloajat ym. molemmista näyttelyistä Kansalliskirjaston sivuilta

Kirjava keskiaika -näyttely on monivuotisen tutkimushankkeen loppuhuipentuma ja hankkeen myötä on syntynyt myös laaja verkkoteos Kirjava keskiaika, jossa kirjainten ja kirjojen historiaa voi lähestyä pelin ja leikin keinoin faktojen ohella.

Lisäksi SKS julkaisi 2010 Tuomas Heikkilän toimittaman teoksen Kirjallinen kulttuuri keskiajan Suomessa.

 

Historiantutkijoiden ja näyttelyn järjestäjien mukaan nyt on keskiaikabuumi, osin kiitos tämän tutkimushankkeen. Miten on:

 

Kiinnostaako kirjaimien, kirjojen ja kirjallisuuden historia? Tai kirjallisuuteen liittyvät näyttelyt ylipäätään?

 

Kommentit

Booksy

Tämä ainakin kiinnostaa! Dublinissa oli hienoa nähdä Book of Kells... kyllä näitä kotimaisiakin harvinaisuuksia pitää käydä katsomassa. Hienoa että tämä on lokakuuhun asti esillä. :-)

 

Jenni S.

Jos tänä kesänä on kirjabloggaripiknik, se voisi vaikka startata tuolta? Joka tapauksessa, kannattaa käydä Kansalliskirjastossa, näyttelyt ovat vielä ilmaisiakin. 

pihi nainen (Ei varmistettu)

Kiitos loistovinkistä! Aion ehdottomasti piipahtaa. Näyttely ruokkii varmasti sekä tiedon- että estetiikannälkää. Ja kuten Booksy sanoi, hienoa että näyttely on lokakuuhun asti esillä! :)

Mantte
Manten jutut !

Ohhoh jaksat kirjoittaa pitkiä "postauksia" !:D

 

http://little-girl-in-the-big-world-martiina.blogspot.fi/

Liitythän lukijaksi / edes vilkaiset blogini?:)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.