Blogistanian Finlandia 2012 -ehdokkaani

 

 

Tänään 2.1.2013 äänestetään Blogistanian Finlandia -teoksesta, eli suomalaisten kirjabloggarien kotimaisesta suosikkikirjasta vuonna 2012. Tänä vuonna ehtoina on, että kirja on luettu ja blogattu; lisäksi ääniä annetaan kolmelle kirjalle ja kirjat pisteytetään paremmuusjärjestyksessä. Lisää tietoa kilpailusta, sen ehdoista ja tuloksista saat Sallan lukupäiväkirjasta, joka emännöi kilpailua. Äänestyksen tulokset julkistetaan tänään klo 20.

 

Minun Blogistanian Finlandia 2012 -ehdokkaani ovat (otsikot ovat linkkejä arvioihini):

 

  1. Emmi Itäranta: Teemestarin kirja (3 pistettä) 

Tämä esikoiskirja, jonka kauneutta ja viisautta olen kehunut jo moneen otteeseen, tuntui ensin jäävän harmillisen vähäiselle huomiolle, vaikka sillä on sekä kaunokirjallisia että maailmankatsomuksellisia ansioita. Loppuvuodesta tilanne parani, kun Itäranta nappasi Kalevi Jäntin palkinnon ja Teemestarin kirja sai huikean kustannussopimuksen. HarperCollins julkaisee teoksen vuonna 2014 Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa. Itäranta näyttää, että hurjistakin asioista voi kertoa rauhallisesti ja osoittelematta  ja silti hyvin vaikuttaavasti. Palaan mielessäni kirjan maailmaan tuon tuosta.

 

  1. Ulla-Lena Lundberg: Jää (2 pistettä) 

Ei vaadi suurta mielikuvitusta valita suosikiksi Finlandia-voittajaa, mutta voittajalla on ansionsa: huolellisesti rakennetussa kirjassa on sekä historiallisesti tärkeää ja kiinnostavaa ajankuvaa, eläviä ja koskettavia henkilöhahmoja että lukuromaanimaisen sujuva ja koukuttava tarina. Sanoin arviossani, että olen iloinen että tällainen hyvällä tavalla perinteinen teos pärjää ja saa huomiota. Monet lukevat kotimaisen kaunokirjallisuuden puolelta vuosittain vain Finlandia-voittajan, ja ainakin tästä saa kuvan maamme oloista (saaristossa) sotien jälkeen sekä siitä, millaista laadukas kirjallisuus on. Minulle kirja oli paljon enemmän, se oli suuri kertomus, joka liikuttaa minua yhä.

 

  1. Monika Fagerholm: Lola ylösalaisin (1 piste) 

Tämän kirjan maailmaan en palaa tuon tuosta, sillä Fagerholmin maailmat ovat niin unenomaisia, etten oikein hahmota niitä. Vuonna 2012 hahmotin kuitenkin vihdoin, että juuri se unenomaisuus tekee noista maailmoista kiehtovia ja huikeita, ei omituisia ja luotaantyötäviä. Luin viime vuonna useita Fagerholmin teoksia, hänen puheenvuoronsa Miten kirjani ovat syntynyneet –teoksessa sekä kirjailijahaastatteluja ja olen nyt varma: Fagerholm on ainutlaatuinen.

 

 

***

Ja nyt sitten jännäämään, miten äänestyksessä käy! Haluan muuten huomauttaa, ettei Teos ole sponsoroinut minua eikä muutenkaan pyrkinyt vaikuttamaan ehdokasasetteluuni, vaikka nyt satuinkin valitsemaan vain ko. kustantamon teoksia. Teoksella sattuu olemaan juuri minulle sopiva kustannuslinja: olen yhtä ihastunutta ja vaikuttunutta huudahtelua aina kun kurkkaan sen katalogiin.

 

Ja vielä lisähuomautus: haluan antaa myös kunniamaininnan, jota ei toki oteta varsinaisessa äänestyksessä huomioon. Kaari Utrion Sunneva ei päässyt nyt listoille, koska se on alun peri ilmestynyt (kahtena teoksena) yli 30 vuotta sitten. Haluan kuitenkin mainita teoksen, sillä pidin siitä niin paljon ja arvostan Kaari Utriota kovasti.

 

Ja kun huomauttelemaan päästiin... Bloggarit eivät ainakaan tänä vuonna äänestä tietokirjoista, mutta toivon, että joskus äänestävät. Luin viime vuonna paljon aiempaa enemmän tietokirjoja, ja tuohon joukkoon mahtui monta vuoden merkittävintä lukukokemusta. Olen lihavoinut ne blogin vuosikatsaukseen.

Kommentit

Reeta / Les! Lue! (Ei varmistettu) http://les-lue.com

Jee, meillä on sama ykkönen! :-D

Harmittaa, etten ehtinyt lukea tuota uusinta Fagerholmia vielä, kun sain sen vasta joululahjaksi enkä halunnut ahmia, vaan nautiskella. Muuten sekin ehkä olisi listallani.

Ihana, Teemestari! 

Tietokirjaäänestys olisi kyllä ihana. Ja tämä kilpailu menee melkoisen jännäksi!

Meillä on sama Top2, ja melkein sama Top3 myös, sillä mietin ihan viimeiseen asti, annanko kolmannen sijan Fagerholmille. Ihanaa, että sinä annoit :)

Booksy

Teemestari on hieno kirja, ei voi kuin iloita sen saamista äänistä. :-)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.