Blogistanian Finlandia: tulokset

 

Nettipuskaradio toimi hyvin, ja mukaan saatiin 32 vapaaehtoista kirjabloggaajaa. Blogistanian Finlandia Top 6 -kirjalista näyttää tältä

1. Katja Kettu: Kätilö
2. Tuomas Kyrö: Kerjäläinen ja jänis
3. Katja Kaukonen: Odelma
4. Miika Nousiainen: Metsäjätti
5. Ville Tietäväinen: Näkymättömät kädet
6. Marja Leena Virtanen: Kirjeitä kiven alle

Onnea Katja Ketulle ja muillekin kirjailijoille! Tämä lista syntyi siis siten, että kuka tahansa blogia pitävä saattoi määräaikaan mennessä ilmoittaa, minkä teoksen olisi kohottanut tänä vuonna Finlandia-ehdokkaaksi. Näin saatiin kenties enemmän tavallisten lukijoiden näkemyksistä kertova lista kuin se virallinen Finlandia-lista. Tai mene ja tiedä, toki myös oikeat ehdokkaat saivat Blogistanian äänestyksessä mainintoja, joskaan mikään niistä ei päässyt top kutoseen, ei edes minun ykkösehdotukseni Hytti nro 6. Se ero tässä on ainakin siihen viralliseen listaan, että tällä kertaa olin kuullut kaikista kuudesta ehdokkaasta ja jopa lukenut niistä kaksi, eli Näkymättömät kädet sekä Kerjäläisen ja jäniksen. Kätilönkin aion lukea, jo lähiaikoina toivottavasti.

Lisää tietoa Blogistanian Finlandia -äänestyksestä ja sen tuloksista löytyy Sallan lukupäiväkirjasta. Sallalle suurkiitokset äänestyksen organisoimisesta!

Miltäköhän lista näyttäisi, jos se koottaisiin kaikille avoimen nettiäänestyksen avulla? Ehkä joku taho voisi tänä vuonna listata kaikki vuoden kotimaiset kaunokirjalliset - ja mielellään muutkin - teokset ja järjestää niistä äänestyksen vuodenvaihteessa. 

Mielenkiinnolla odotan, alkaako tästäkin listata Finlandia-tason valitus, johon olemme joka syksy tottuneet. ;) Ainakaan sukupuolijakaumasta ei nyt voi tulla sanomista; vaikka kirjabloggareista valtaosa on naisia, BF-listan huipulla on näemmä tasa-arvoinen määrä miehiä ja naisia.

Toivottavasti tästä tulee jokavuotinen perinne, oli hauska osallistua yhteisen listan koostamiseen! Mutta vaikka aamuisessa postauksessa niin vitsailin, en aio lukea tämän vuoden kotimaisia uutuuksia Finlandia-katseella, en virallisella enkä edes bloggarilistaa silmällä pitäen. 

Kommentit

Jussi Keinonen (Ei varmistettu)

Avoimissa nettiäänestyksissä on se rasite, että aina löytyy joku ylivilkas, joka järjestää promokampanjan jossain FB:ssä ja sitten äänestyksen voittaa joku-koominen-joku.

Muutenkin tuntuu järkevältä, että äänioikeutetuksi pääsee vain oikeasti kirjoista bloggaajat aktiiviset lukijat.

Pidän myös siitä, että voi äänestää kirjoja, joita ei ole lukenut, jos joku toinen äänestäjän luottamuksen saanut bloggaaja sitä suosittelee. Tämä on tietenkin kauhistus "perinteiselle oikeaoppiselle kritiikille", mutta tuo sosiaalisen median hyviä puolia mukaan.

Jenni S.

Kiitos kommentista! Ja totta puhut. Luulin ensin, että Helsingin kaupunginkirjastin 12 osumaa olisi jotenkin puolivapaa äänestys parhaista kirjoista, muttei kai olekaan. Olisi mielenkiintoista seurata vapaata äänestystä, mutta Blogistanian Finlandia on nimensä mukaisesti Blogistanian äänestys. Voihan  kuka tahansa perustaa kirjablogin, niin että sikäli kaikki voivat osallistua, jos on "taipumusta kirjabloggariksi".

Joo, hieman on tullut kritiikkiä tuosta, että voi äänestää sellaistakin kirjaa, jota ei ole itse lukenut; itsekin jouduin perustelemaan, että olen tehnyt niin. Ei sekään aukoton systeemi olisi, että äänestäisi vain lukemiaan, ellei sitten olisi niin innokas, että lukisi kaikki vuoden kotimaiset uutuudet. Minä en ainakaan lue, en minään vuonna. :)

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.