Hyvää kansanuskon päivää! Maarit Hjelt, Christer Nuutinen: Veden valtiaat

 

Niin, tänään vietetään kansainvälistä Kansanuskon päivää.  En harmikseni pääse osallistumaan SKS:n kansanuskotapahtumaan, mutta ajattelin esitellä teemaan sopivan SKS:n uutuuden. Marjut Hjeltin ja Christer Nuutisen Veden valtiaat on yleissivistävä ja mielikuvitusta kutkutteleva katsaus monenlaiseen vedenväkeen. Runsas ja värikäs kuvitus tekee siitä myös lapsille sopivan teoksen.

 

Saamelaista vedenväkeä.

 

Veden valtiaat on varsin kansainvälinen. Se alkaa kartoittamalla muinaisien kulttuurien valtiaita ja kurkistaa mm. Poseidonin hoviin. Sieltä päästä suomalaisen Ahdin valtakuntaan ja tutustutaan myös mm. suomalaisiin vedenhaltijoihin, kuten Näkkiin, Vesihiiteen ja saamelaiseen vedenväkeen. Erityisen kiinnostavaa oli, että mukaan oli otettu myös uutta kansanperinnettä. Nykyajan haltijoita ovat mm. pisaranhaltija ja vesijohtoveden haltija. 

Vaikka suomalainen kansanperinne on aina kiinnostava ja tärkeältä tuntuva aihe, olin iloinen, että kirjassa oli vedenväkeen liittyviä hahmoja ja uskomuksia myös kauempaakin. En ollut aiemmin kuullut esimerkiksi Yemenjasta, alun perin afrikkalaisesta meren jumalattaresta, joka kulkeutui Amerikkaan afrikkalaisorjien mukana. Nykyisin Yemanjaa juhlitaan uudenvuoden aattona Brasiliassa, Rio de Janeiron Cobacabana-rannalla. Yemenjan kerrotaan rakastavan kauneutta ja olevan hyvin naisellinen. Ja:

Yemenja on vaihteleva kuin meri itse: hän voi olla tyyni tai ailahtelevainen. Ennen kaikkea hän on suojeleva. (s. 45)

 

Yemanja.

 

Japanin vesillä taas kerrotaan uiskentelevan merilohikäärme Ryujin, Uudessa-Seelannissa on kaikkien vedessä asuvien eläinten ja olentojen isä, usein kalan hahmossa näyttäytyvä Ikatere-hahmo ja kaukaa pohjoisesta löytyy Nootaikok, eskimoiden pitämä jäävuorien suojelija. Oman lukunsa kirjaan ovat saaneet myös mm. hirviöt Iki-Tursosta Loch Nessin hirviöön ja malesialaiseen vesiputouksen demoniin Hantu Ban Daniin.

Kerrassan monipuolinen ja jännittävä kirja siis! Alati nimistä kiinnostuneena nautin jo siitä, että teoksessa oli niin mielenkiintoisia, kauniita ja eksoottisia taruolentojen nimiä. Annan plussaa myös selkeästä kerronnasta sekä houkuttelevista kuvista. Aluksi pidin kuvia aavistuksen verran liian lapsellisina makuuni, mutta lopulta olin sitä mieltä, että hieman sarjakuvatyyppiset kuvat tasapainottavat kirjan asiasisältöä hyvin, niin että lopputulos sopii monenikäisille tarujen ystäville.

 

Grönlannista tunnetaan tarina shamaanista ja  shamaanityttö Sednasta.

 

Marjut Hjelt, Christer Nuutinen: Veden valtiaat, totta ja tarua. SKS, 2012

Kustantamon kirjaesittely

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Anteeksi Jenni, mutta kuinka kauan kirjoitat vielä täällä Lilyssä? Pidän tavastasi kirjoittaa ja lukisin mielelläni blogiasi, mutta jostain syystä en pidä Lilystä. Siksipä olen aina välillä vain kurkannut blogiasi (aina vanhan blogisi kautta), että joko. Mutta ei. Odottelen :).

Jenni S.

Hei Vierailija ja anteeksi, että vastaan vasta nyt. Oli hieman aikataulullisia ja etenkin tietoteknisiä probleemeja.

Kiitos blogikehusta, mutta harmi, jos et viihdy Lilyssä. Minä viihdyn yhä, jatkan täällä toistaiseksi. Jos et halua puikkelehtia tänne vanhan blogini puolelta, voit seurata blogia RSS-syötteen tai Google Readerin (? en ole ihan varma nimestä, mutta jos sinulla on Google/Blogger-tunnus, niin sieltä syötteen kautta) tai esim. Bloglovin'in avulla. Blogilla on myös oma Facebook-sivu, jonne pääsee kirjautumatta ja ilman FB-tunnuksia ja jonne linkitän kaikki postaukset + tosin muitakin kirjajuttuja. Linkitän useimmat postaukset myös Kotimaisten kirjablogien FB-sivulle sekä Twitter-tililleni, joten em. tahojen kautta voi ainakin "etäseurata" kirjoituksiani. Toivottavasti näistä vinkeistä on iloa! Ainakin jonkun syötteen kautta seuratessa jutut voi lukea kokonaan "etänä".

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei ja kiitos vinkeistä. Tutkailen niitä ja jatkan kyllä blogisi seuraamista tavalla tai toisella.

Jenni S.

Kiitos Vierailija, kiva kuulla ettet aio hylätä. :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.