Hyvää kiellettyjen kirjojen viikkoa!

 

Eilen alkoi 30. kansainvälinen kiellettyjen kirjojen viikko. Banned Books Weekin sivuilta ilmenee, että kiellettyjä kirjoja yritetään saattaa päivänvaloon mm. YouTuben kautta ja että kirjaviikolle osallistuu moninaisia tahoja, mm. organisaatio, jonka nimi tuntuu äkkiseltään hurjalta, Freedom to Read Foundation. Mutta jos ja kun sellaista tarvitaan, hyvä, että sellainen on. Sanan- ja lukemisenvapaus ovat perustavalaatuisen tärkeitä kysymyksiä.

En ole kuullut, että Suomessa vietettäisiin kiellettyjen kirjojen viikkoa. Etenkin sodanjälkeisiä kirjasensuureja lukuun ottamatta täällä ei kai niin paljon varsinaisesti kiellettyjä teoksia olekaan, vaikka kohukirjoja on ilmestynyt kautta aikojen. Aikanaan sensuroiduista tai ainakin paheksutuista kirjoista saa tietoa esim. täältä. Kiljusen Plättää on pidetty arveluttavan anarkistisena hahmona!

Luulen, että osa kirjoista, joista olisi voinut tulla kiellettyjä, jäi julkaisemattomaksi. Kirjoitin kesällä Helvi Hämäläisen esikoisteoksesta Kaunis sielu. Sitä ei aikanaan julkaistu, koska se kertoi kahden ystävättären rakkaudesta. Nykylukijasta oli hämmentävää huomata, että teos  julkaistiin vasta 2001 ja että naisrakkaus oli siinä vain yksi teema, minusta kirjassa oli monta "omituisempaa" asiaa kuin tuo oletettu suhde.

Vaan osataan sitä vieläkin, ja ihan länsimaissa! Viime viikolla kuulimme, kuinka Ruotsi otti varaslähdön kiellettyjen kirjojen viikkoon, mutta perui sen samoin tein. Tintti-sarjakuvat kiellettiin tukholmalaisesta kirjastosta rasistisina, mutta palautettiin sittemmin sen valikoimiin. Floridalaisilta kirjastoilta taas kiellettiin keväällä oikeus lainata Fifty Shades of Grey -kirjaa, mutta asiasta nousi artikkelitiedon mukaan äläkkä. En tiedä, saako Fiftyä nyt Floridan kirjastoista.

Vaikka taannoin peräänkuulutin hyvää makua lastenkirjoihin, en todellakaan ole kirjojen kieltämisen kannalla. Ainoat omakohtaiset kiellettyjen kirjojen kokemukseni ovat lapsuudesta, kun joskus ala-asteen lopulla kiinnostuin vanhempieni kirjahyllystä. Ne muutamat kirjat, joiden kanssa minua kehotettiin vielä odottamaan, luin sitten salaa. En muista järkyttyneeni, mutta muistan, etten oikein ymmärtänyt lukemaani.

 

Onko sinulta kielletty lukemista? Jos on, miksi?

Kommentit

tiia_

Hyvä ja tärkeä aihe! Olen seurannut mielenkiinnolla ruotsalaisten vääntöä Tintti-sarjakuvista. En hyväksy minkäänlaista kirjasensuuria, mutta ovathan nuo Tintit ihan tolkuttoman rasistisia, ja pidän niiden lukemista jokseenkin epämukavana kokemuksena. Samoin on myös monen muun rodullisia stereotypioita viljelevän klassikon, kuten vaikkapa Tom Sawyerin kohdalla. 

En muista, että minua olisi koskaan kielletty lukemasta mitään, mutta muistan piilotelleeni varhaisteininä kirjoja, joista oletin, että niitä en saisi vielä lukea. Jotkut niistä olivat sotakirjoja ja toiset Kaari Utrion historiallisia romaaneja, joiden rakkauskohtauksia pidin suorastaan hurjana lukemisena. :)

 

 

 

Jemina
No Sex and the City

Hyvä että muistutit tästä! Minäkin kannoin oman korteni kekoon.

Jenni S.

Tiia, ymmärrän kyllä Tintti-kauhistuksen, mutta silti ensimmäinen reaktioni Tintti-kiellosta kuullessani oli niin ikään kauhistus: mitä sinne kirjastoon mahtaa jäädä, jos kaikki vähänkin arveluttava ja ehkä jotakuta loukkaava kielletään? Ehkä sen kirjankieltämisenergian voisi suunnata esimerkiksi kriittisen lukutaidon opettamiseen? ;)

Mullakin on vähän punastuttavia varhaislukukokemuksia. On myös lukukokemuksia, joista olen hämmentynyt vasta aikuisena. Esimerkiksi Untinen-Auelin teokset olivat mielestäni jännittäviä seikkailukirjoja, kunnes luin yhden niistä aikuisena. Paljon seksiä ja hassua supernainen-kuvausta! Moiset seikat olivat menneet lapsena ihan ohi.

Jemina, ja kiitos sinulle, että kannoit kortesi kekoon!

 

Kirjakaupantäti

No, nyt mä ymmärrän tuon Banned Books jutun joita näkyy monen ulkomaisen kirjakaupan facebook-sivuilla ja twitterissäkin.

Itselle ei tule mitään kirjaa mieleen jonka lukeminen minulta olisi kielletty...  vanhempani eivät pahemmin katselleet mitä kirjoja kirjastosta lainasin eikä kirjastontädit (tai sedät) myöskään sanoneet mitään sen tapaista.  Eikä koulussakaan taidettu minkään kirjan lukemista kieltää.

Itsekään en ole varsinaisesti kieltänyt lapsiltani kirjojen lukemista - no, minähän heille ne kirjat olen ostanut ja kirjastostakin lainannut :) Omat lapseni lukevat enempi tietokirjoja kuin romaaneja (pienempänä toki lukivat/katselivat kuvakirjoja).

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.