Kathryn Stockett: Piiat

 

Mitä tapahtuisi, jos joku valkoinen saisi selville minun olevan lauantai-iltana täällä juttelemassa vapaa-ajan vaatteisiinsa olevan Aibileenin kanssa? - - He syyttäisivät meitä roturikkomuksesta - niistä saa jatkuvasti lukea lehdistä - sillä he vihaavat valkoisia jotka veljeilevät värillisten kanssa ja osallistuvat kansalaisoikeusliikkeeseen. (s. 199)

 

Joskus kannattaa antaa muiden tehdä lukupäätökset. Tiedän kyllä, että Kathryn Stockettin Piiat on ollut pidetty sekä kirjana että elokuvana, mutten olisi itse tarttunut tähän kirjaan, ellei lukupiiriystävä olisi ehdottanut sitä lukupiirin luettavaksi. Hyvä että ehdotti, sillä kirja oli mielenkiintoinen ja pääosin onnistunut lukukokemus.

Piiat sijoittuu 1960-luvun alun Mississippiin ja pieneen Jacksonin kaupunkiin, jossa vanhoilliset ajatukset ja toimintamallit ovat vielä voimissaan. Valkoiset missukset pelaavat tennistä, kuuluvat uimaklubeihin ja hoitavat aktiivisesti paikkakuntansa asioita. Nuoren naisen on oltava kaunis, hillitty ja kaikin tavoin kunnollinen, että pääsisi naimisiin. Rouvilla on poikkeuksetta musta apulainen, piika. Yhtäältä piikojen asema on lähes lainsuojaton, sillä milloin voi tahansa voi saada potkut ja joutua jopa vankilaan. Toisaalta piioilla on paljon valtaa ja vastuuta, sillä monessa talossa he ovat käytännössä niitä, jotka huolehtivat taloudenpidosta ja käytännössä hoitavat ja kasvattavat pienet lapset. Piiat eivät myöskään ole aina niin kuuliaisia kuin miltä heidän käytöksensä saattaa missuksista näyttää. Kun nuori valkoinen nainen Skeeter uhmaa paikkakunnan normeja ja alkaa kirjoittaa yhdessä kotiapulaisten kanssa salaa Piiat-nimistä kirjaa, yhteisö alkaa vähitellen järkkyä.

Huomasin aivan heti, että naisten asemasta ja rotuerottelustakin voi kertoa kepeästi ja viihdyttävästi, huumorintajuisestikin. Se oli kiinnostavaa. Väistämättä tuli mieleen Anna-Leena Härkösen mainio sitaatti: "Miksi sanoa asiat vaikeasti, jos ne voi sanoa helposti?" Maailma ei ole vieläkään niin tasa-arvoinen, etteikö Piiat-romaani olisi ajankohtainen - ja joka tapauksessa historiastakin on tärkeää tietää - ja luulen, että tällainen lukuromaanimainen lähestymistapa tavoittaa enemmän lukijoita kuin tiukan asiallinen. Plussaa siis kirjan tyylistä ja aiheesta huolimatta mukavasta fiiliksestä. Ei tule ihan heti mieleen toista kirjaa, joka olisi tuntunut tyttökirjan ja tietokirjan yhdistelmältä.

Miinusta annan kuitenkin osin samoista seikoista, tai tuosta tyttökirjamaisuudesta. Kirjassa oli varsin kärjistettyjä ja stereotyyppisiä hahmoja. Kun tarinaa piisasi kuutisensataa sivua, alkoivat tietyt hahmot olla loppua kohden liian ennalta arvattavia. Joissain vaiheessa olin myös sitä mieltä, että kun tarinaa kerrottiin mustien naisten suulla, heidät kuvattiin liian yksinkertaisiksi. Sitten kun yritin oikein tarkkailla asiaa, en kyllä löytänyt sopivaa esimerkkiä aiheesta, joten kenties kyse oli vain yksittäisestä pätkästä. Joka tapauksessa olin sitä mieltä, että kirja olisi voinut olla vähän lyhyempikin.

Kannatti kuitenkin lukea loppuun asti, sillä yllätyksekseni lopusta löytyi Stockettin kirjoittama kommentti, jossa hän kertoi kirjan olevan osin omaelämäkerrallinen. Minusta Piiat oli vaikuttanut kautta linjan uskottavalta, joskin tahallisen viihdyttävästi kerrotulta, mutta en tiennyt, että kirjailija on itsekin kotoisin etelävaltioista ja hänen lapsuudenperheellään oli musta kotiapulainen Demetrie. Stockett kertoo lapsena kuulleensa Demetrieltä paljon tarinoita tämän elämästä, mutta ei osannut kyseenalaistaa niitä: "Olin liian nuori tajutakseni, ettei se mitä hän kertoi ollut erityisen hauskaa."

Stockett muutti New Yorkiin nuorena, samoin kuin Piiat-kirjan päähenkilö Skeeter, jonka kanssa hänellä tuntuu olevan muitakin yhtäläisyyksiä. Hän ei kuitenkaan unohtanut lapsuuttaan, ja vähitellen syntyi Piiat. Vaikka  romaanin ajoista on kulunut vuosikymmeniä, kirjailija tunnustaa: "Piiat on enimmäkseen fiktiota. Silti minä kirjoittaessani mietin hyvin paljon sitä, mitä sukulaiseni mahtaisivat ajatella, ja myös sitä, mitä Demetrie olisi ajatellut, vaikka hän on ollut kuolleena jo kauan. Minua pelotti useasti että olin ylittämässä jonkun rajan, kun kirjoitin mustan henkilön äänellä. Minä pelkäsin etten onnistuisi kuvaamaan ihmissuhdetta, joka vaikutti niin valtavasti elämääni, joka oli niin täynnä rakkautta ja jollainen on aina esitetty niin karkean stereotyyppisesti Amerikan historiassa ja amerikkalaisessa kirjallisuudessa."

Suosittelen siis - moitteista huolimatta kiinnostava kirja!

Kathryn Stockett: Piiat (The Help, 2009). Wsoy, 2010. Suom. Laura Beck

Kustantajan kirjaesittely

Share

Kommentit

Norkku (Ei varmistettu)

Tuo lisäys lopussa lisäsi mielenkiintoani. Luen juuri Kuin surmaisi satakielen -kirjaa, joka jollain tavalla muistutti minua Piioista, luullakseni siksi että satakieli on kirjoitettu samoihin aikoihin kuin mihin Piiat sijoittuu. Voin siis hyvin kuvitella minkälaisen kohun Piikojen kirja olisikaan niin aikoihin aiheuttanut.

Minä pidin tästä kirjasta, se oli mielestäni hyvä sekoitus viihdettä ja viestiä. :)

Jenni S.

Norkku, hyvin kiteytetty:  viihdettä ja viestiä tosiaan! :)
 

Hyvä idea peilata Kuin surmaisi satakieltä Piiat-lukukokemukseen. Minulla oli muuten koko ajan olo, että Piiat muistutti jotain muuta kirjaa tai elokuvaa, en vain saanut kiinni mielikuvasta, mitä. Ja koska siinä mainittiin ainakin alussa Tuulen viemää pari kertaa, tekisi nyt entistä enemmän mieli tutustua siihen kirjanakin.

Karoliina

Minä pidin tästä kirjasta todella paljon, ja yhä edelleen se tulee ensimmäisenä mieleeni, kun mietin, millainen on oikeasti hyvä ja onnistunut lukuromaani (ja mietin sitä paljon töiden puolesta). Minulle tässä kirjassa ja siihen liittyvässä lukukokemuksessa oli myös henkilökohtaisia juttuja, jotka tekivät siitä itseään suuremman.

Tämä on muuten yksi niistä kirjoista, joita en olisi halunnut mitenkään lukea suomeksi. Ottamatta kantaa käännöksen tasoon, kun en ole sitä lukenut. :)

Jenni S.

Karoliina, ihan totta! Minäkin ajattelin, että jos joskus tarvitsen esimerkkiä hyvästä lukuromaanista tai haluan ihan tutkia, millaisia sen keinot ovat, palaan tämän kirjan ääreen. Tuo Norkun "viihdettä ja viestiä" -määritelmä on enemmän kuin osuma, ja harvassa ovat kirjat, joissa ne ovat niin hyvin tasapainossa kuin Piioissa

Minä luin suomeksi, enkä saanut tällä kertaa käännösangstia aikaiseksi!;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Todella HYVÄ arvostelu! 10+

Jenni S.

Vierailija, suurkiitokset!:)

Pallopää (Ei varmistettu)

"Kun tarinaa piisasi kuutisensataa sivua, alkoivat tietyt hahmot olla loppua kohden liian ennalta arvattavia." Luettiinkohan me samaa kirjaa, koska omissa Piioissani oli vain noin 460 sivua?

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.