Keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailu, vaihe 1: Metropolin sykkivä sydän

Vietin tänään illan Bunkkerissa. Helsingin Jätkäsaaressa on 10.-16.5.2012 esillä kaikki 530 esitystä, jotka osallistuivat Helsingin tulevan Keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailuun. Kansainvälisessä kilpailussa haettiin uuden ajan kirjastoa: elävää, toiminnallisesti monipuolista kohtaamispaikkaa ja energiatehokasta merkkirakennusta.

Bunkkeri on nimelleen sopivasti  kolho teollisuusrakennus. Kirjastonäyttelyyn tullessa jokaiselle kävijälle ojennettiin näyttelyesite sekä sydäntarra. Tarra piti laittaa oman suosikkisuunnitelman kohdalle. Kahdeksan eniten yleisöltä tarroja kerännyttä ehdotusta julkistetaan netissä viikolla 21.

Jos olisi pitänyt äänestää vain kauneinta suunnitelmakuvaa, olisin antanut ääneni yläkuvan ehdotukselle Nephilimille. Monen muun sydän näytti sykkineen kuitenkin tälle scifi-avaruustoukka-viritykselle, jonka nimi ei valitettavasti päätynyt muistiinpanoihini.

 

Kaikki kisaajat eivät olleet innostuneet scifistä, vaan pikemminkin palanneet ajassa. Ainakin kahdessa suunnitelmassa esiintyi mammutti. Tässä toinen, ehdotus New Age Library.

Tapasin näyttelyssä kaksi kirjastoammattilaista. He kehottivat tutustumaan tähän suunnitelmaan, jossa Töölönlahdella sijaitseva vanha makasiini (se mitä siitä on jäljellä) on keskiössä ja uuden kirjaston ympärille on luotu puisto. Ehdotuksen nimi on The Töölönlahti Park Library.

Olin huomannut itse sitä ennen Uusi makasiini -ehdotuksen, joka näytti modernien ja geometristen ehdotusten keskellä hyvällä tavalla vaatimattomalta sekä sympaattiselta.

Kirjastoihmisten suosikkeihin kuului tämä Book Forest, joka leikittelee kirjan muodolla. Pohdimme, että ehdotus näyttää hienolta ja persoonalliselta tässä kuvassa, mutta miten mahtaisi olla luonnossa, kun rakennusta ei kuitenkaan pääsisi katselemaan tästä perspektiivistä.

Alan ammattilaiset iloitsivat myös ehdotuksesta Flux, jossa kirjastorakennuksen muotoa on haettu Pasilan pääkirjastosta. Minua ilahdutti ehdotuksen sisäkuvassa näkyvä lasiseinä. Kiasmassa käydessä on mahtavaa, kun tuntee melkein olevansa Mannerheimin tien yllä, ja tässä on samaa fiilistä.

Lopuksi: näyttelytila oli kaikessa karuudessaan inspiroiva, vähän kuin Espoon WeeGee-talo.

Ja vielä: sumuinen satama oli hieno ekstrataide-elämys.

 

Metropolin sykkivä sydän -kisa jatkuu niin, että arkkitehtuurikilpailun 2. vaihe käynnistyy syys-lokakuussa. Silloin julkistetaan 6-8 tuomariston suosikkia. Voittaja on määrä ilmoittaa ensi vuoden kesällä.

Jännittävää!
 

Lisätietoja: 

www.keskustakirjasto.fi

kilpailu.keskustakirjasto.fi

Share

Kommentit

Vaikka kuinka toivon että Keskustakirjasto olisi arkkitehtuuriltaan jotain vähän erottuvampaa kuin Musiikkitalo tai Sanomatalo, niin toivottavasti erilaisuus ei tarkoita tuota scifi-hässäkkää.  Kyllä pitäisi kirjaston kuitenkin vähän ympäristöönsäkin sulautua.

Näistä ehdotuksista jotenkin kyllä tykkään tuosta Book Forestista. Eipä sekään kyllä mitään uutta ja ihmeellistä ole, mutta näyttäisi varmaan kauniilta valaistuna pimeän aikaan - ja sitä pimeän aikaahan meillä riittää.

Salla

Uujee, minuakin kiinnostaisi tämän näyttely! Taitaa tosin olla niin lyhyen aikaa auki, etten välttämättä ehdi. Joten kiitos kun jaoit kuvia!

Jenni S.

Liisa, ihan samat toiveet ja ajatukset! Ehdotuksissa oli paljon hienoja mutta jotenkin odotuksenmukaisia vaihtoehtoja: sellaisia moderneja, tyylikkäitä, "yleislänsimaisia" näyttäviä rakennuksia. Olen modernin(kin) arkkitehtuurin ystävä, mutta kirjastoon toisi ilmettä ja koko alueeseen rytmiä, jos kirjastotalo ei olisi liikaa samassa linjassa naapuriensa kanssa (Kiasmasta olen pitänyt aina, mutta en silti haluasi toista Kiasmaa). Mielenkiinnolla odotan, mitkä ehdotukset pääsevät jatkoon, tuomarien tehtävä ei ole helppo!

Salla, noita töitä ei ole valitettavasti netissäkään mitenkään kootusti. Onneksi valokuvia sai kuitenkin ottaa, kunhan ei dokumentoinut kaikkea yhdestä yhdestä ehdotuksesta! Ja kun yleisön ja tuomarien suosikit julkistetaan, niiden kuvat julkistetaan varmasti myös. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Hyviä kuvia onnistuit ottamaan! Jännä seurata syksyllä pääseekö joku omista suosikeista jatkoon!
-Sara

Velma (Ei varmistettu)

Toi Töölönlahden kirjastopuisto vaikuttaa näistä kivoimmalta! Mä olin viime kesänä töissä Helsingissä ja tukikohta oli bunkkerin kellarissa eikä silloin tila kyllä vaikuttanut yhtään kivalta. :D (En kylläkään ole käynyt siellä yläkerroksissa.)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.