Kirja-aarreaitta: Pasilan kirjaston kirjavarasto

Kävin tänään kahden lukijaystäväni kanssa paikassa, josta eivät kirjat totisesti heti lopu. Opuksia on kahdeksan kilometriä - noin 200 000 kappaletta. Lainattavan aineiston joukossa on harvinaisia kirjoja, lehtien muinaisia vuosikertoja, äänikirjoja ja videoelokuviakin. Katsopa ensi kerran Pasilassa vieraillessasi Helsingin pääkirjastoa uusin silmin: sen alakerrassa on jättimäinen kirjavarasto. Huikean lainakirjamäärän ohella sieltä löytää poistokirjoja sekä pilkkahintaan että jopa ilmaiseksi!

Suurien luettelomaisten kirjojen hyllyssä oli mm. 1930-luvun alusta oleva kotimaan maanomistusoloja kartoittava selvitys sekä esim. työpöydän nikkarointiin havainnollisesti kuvien kera kannustava opaskirja.

Heti sisäänkäynnin luona oli sympaattisen ja kiinnostavan oloinen aapishylly.

Tämä hyllyn nimi nauratti.

 

Samoin tämä varoitus. Hyllyjen välissä haahuilevista ihmisistä ei kuitenkaan varoitella siksi, että hajamielisillä lukutoukilla olisi tapana unohtaa itsensä kirjamaailmaan, vaan siksi, että varaston kirjahyllyjä voi siirrellä.

Osa kirjoista vaikutti hyvinkin vanhoilta, eikä kaikkea lainattavaa materiaalia ole vielä viety sähköisiin tietokantoihin. Vanhanaikaiset korttilaatikostot olivat sympaattisia.

 

Ja sitten sokerina pohjalle -osastolle. Takanurkasta löytyi paljon poistokirjoja. Kotiinviemisiksi tarttui Margaret Atwoodia ja Jean Rhysiä.

 

 

Tässä seuralaisiini on tarttunut todellinen kirjahulluus. Löysimme paperinkierrätysjäteastiallisen kokonaan poistettavaksi määrättyjä ilmaisia kirjoja. Arvatkaa, tuliko sukelleltua ja kahmittua? Minunkin tuli, vaikka keskityinkin hetkeksi valokuvaamaan.

En tiedä, kuinka paljon kirjavarastossa käy asiakkaita, mutta tänään oli ainakin hyvin hiljaista, vaikka olikin viikoittainen avoimien ovien päivä. Sen sain tietää, että varaston bestseller on aina lainassa. Hitlerin Taisteluni ei ole teos, jonka nappaisi ohimennen kirjastosta, vaan se pitää varata jopa varastosta. 

Pasilan kirjaston kirjavaraston yhteystiedot, aukioloajat ja mm. kirjakategoriat löytyvät HelMet-sivustolta.

P.S. Minä ja kamerani olemme käyneet tutustumassa myös mm. Helsingin yliopiston uuteen kirjastoon. Siellä koimme kirjastorakkautta.

Kommentit

Täytyykin käydä joskus Helsingin reissullani tuolla. En ole vielä koskaan käynyt! Kiitos vinkistä siis :)

Reeta / Les! Lue! (Ei varmistettu) http://les-lue.com

Ai tonne pääsee käymään? Mä luulin, että sieltä voi vaan varata teoksia, jotka kirjastonhoitajat sitten noutaa ylös. Kuulostaa ihanalta ja erittäin vaaralliselta paikalta! (Siis ei noi liikkuvat hyllyt mitään, mutta ne mukaan lähtevät kirjapinot!)

Heti tuli pieni ahdistus noita poisheitettäviä Mikko Mallikkaita katsellessa. Täällä maailmalla olisi niin paljon ulkosuomalaisia lapsia, jotka ilahtuisivat vanhoistakin suomenkielisistä kuvakirjoista... apua!

Jenni S.

Helmi-Maaria, kannattaa käydä! Minä olen lähellä Pasilaa töissä, enkä ollut silti käynyt, kauheaa! Pitää kyllä ottaa tavaksi käydä tuolla kirjaseikkailulla.

Reeta, joo, ihanaa ja vaarallista oli! Kuten yllä totean, tuonne pitää ehdottomasti palata.. Ja Mikko Mallikkaita (ja muitakin poistettavia) kävi sääliksi, mutta voin kertoa, että muutama lastenkirja, muistaakseni Mallikaskin, pelastui eilen ystäväni matkaan. Ja yksi työkaveri kysyi tänään jo kiinnostuneena, josko sinne jäi Mallikkaita. Toivon siis, että kun varasto on taas auki, joku Mallikkaan-ystävä osaa hakeutua apajille.:)

Pekka/Poplaari (Ei varmistettu) http://poplaari.blogspot.com

Voiko tuollaista ollakaan? Kävisin tuolla joka viikko, jos asuisin vähän lähempänä. :) Kiitos kun jaoit tämän aarteen!

Jenni S.

Kiitos Pekka! Ei riskiä, ettenkö kirjahulluna jakaisi tällaista elämystä heti kun mahdollista. Luulen, että jos pääsen tuonne toisenkin kerran, pitää sekin jakaa. Kirjaonni on sellainen onnen laji, ettei sitä todellakaan kannata tai edes voi kätkeä!

Apua mikä paikka!

Onneksi sattui olemaan tiskipyyhe kädessä ettei näppäimistö kärsinyt äkillistä kuolakosteusvauriota... Tuolla varmasti pääsee lukutoukan ja kirjahamsterin mopo käsistä :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.