Kurkistus kirjalliseen puutarhaan

Siirrytäänpä hieman erilaiseen kirja-aiheeseen. Keksin jokunen vuosi sitten, että lukutoukkaisuuteni voi näkyä myös kotimme pihamaalla. Aloin tutkia, millaisia kirjallisuuteen tavalla tai toisella liittyviä nimiä kasveilla on, ja perustin meille kirjallisen puutarhan. Kirjallisten kasvien listani ei ole ylipäätään kovin pitkä, eikä omalla pihalla ole kuin jokunen listan kasveista, mutta nautin niistä jokaisesta.

Tässä tämän vuoden kirjallisuuskasvisatoa. 

Yläkuvassa kehittelee ensimmäisiä kukkiaan patjarikko 'Peter Pan', jonka olen onnistunut pitämään hengissä jo muutamia vuosia. 

Runoilijanarsissit taas kukkivat ensimmäistä kertaa tänä keväänä. 

 

Sen sijaan vain yksi kolmesta ruusu 'Astrid Lindgrenistä' osoittaa mitään elonmerkkejä, kiitos pakkastalven ja etenkin peurojen, joiden lempiruokaa Astrid tuntuu olevan...

Punahilkka-sadusta muistuttaa tulppaani 'Red Riding Hood'.

Kukintaansa aloittelee myös narsissi Scarlett O'Hara.

Aivan ensimmäinen kirjallinen kasvini oli daalia 'Franz Kafka', mutta epäonnistuin sen talvisäilytyksessä. Kelpuuttaisin mieluusti pihallemme vielä pari kynäkatajaa ja omenapuu 'Kirjailijan'. En ole erityisen suuri ruusujen ystävä, mutta peurojen uhallakin haluaisin joskus ruusu 'Tove Janssonin'. Vähän aikaa sitten kuulin, että Minna Canthillakin on oma ruusunsa - muistaakseni se oli ruusu eikä omenapuu, Google ei valitettavasti suostu auttamaan selvitystyössä.

Ystävälläni on Tolkien-osasto omassa puutarhassaan, mutta muista teemapuutarhoista en ole tuttavapiirissäni kuullut, en kirjallisista enkä muista. Mahdollisuuksia olisi kyllä monia: filmitähdet, ammatit, eläimet - melkein mitä vain. Olen joskus miettinyt, että jonkun pitäisi koota kirja erilaisista teemapuutarhoista!

Kommentit

Ihana juttu. En nyt osaa sanoa mitään rakentavaa tai asiantuntevaa, ihastelen vain.

Jenni S.

Kiitos, Liisa! Ihana kommentti. Harmi, etteivät kaikki kasvit menesty missä tahansa, muuten kirjallisia kasveja voisi keräillä paremmin. Mutta onhan tuossakin jotain, jat tiedonkeruu ja haaveilu onnistuvat onneksi missä vain. :)

Penjami (Ei varmistettu)

Hauska postaus. Itse olen harrastellut mökillä hieman samaa: usein vain kasvit eivät pysy hengissä kovin kauan. Nyt sain talvehtimaan isovelholehden, josta innostuin luettuani Erasmus Darwinin runon. Odotan kovasti, josko se ehtisi kukkia tänä kesänä (kaksivuotinen). Samoin myön viime kesänä Agatha Christien innoittamana kylvämäni rohtovirmajuuri (valeriana officinalis) kasvaa nyt röyheänä. Se menestyy Suomessakin ihan ok. Tosin en ole ihan varma, mistä lajikkeista valeriaanaa uutetaan, mutta kyllä tuossa varmasti samaa juurta on.

Jenni S.

Penjami, hauskalta kuulostaa sinunkin puutarhaharrastuksesi! Minäkin olen miettinyt, että varsinaisten kirjallisien kasvien lisäksi voisi olla kirjojen innoittamia kasveja tai puutarhanäkymiä. Salaisen puutarhan ruusuinen rauniopuutarha miellyttäisi totta kai, ja esim. Emmi Itärannan Teemestarin kirja oli minulle hyvin visuaalinen kokemus, josta voisi ammentaa puutarhaankin.

Isovelholehdellä on kiehtova nimi, ja nyt alkoi kiinnostaa tuo runokin;

Reeta / Les! Lue! (Ei varmistettu)

:-D Olet kyllä ihanan aito ja väärentämätön kirjahullu!

Jenni S.

Myönnän hulluuteni. :D Mitä muuta tähän voi sanoa?!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.